Протягом вересня на носіях зовнішньої реклами Луганської області активно були представлені 5 партійних структур та 2 місцевих політика. При цьому, політична реклама розповсюджувалася навіть у містах, де вибори проводитися не будуть.

Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ з Луганщини.

Усього в області 186 офіційно встановлених металоконструкцій, які призначені та готові до використання в якості білбордів. З них 117 сконцентровані у агломерації  Сєвєродонецьку (49) -  Лисичанську (46) - Рубіжному (22).

До моніторингу спостерігачів ОПОРИ увійшло 6 міст: Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Кремінна, Сватово та Щастя. Окремо слід підкреслити, що у Сєвєродонецьку та Лисичанську вибори не будуть проводитися 25 жовтня поточного року, втім, міста насичені свіжою політичною рекламою, про що вже писала ОПОРА у окремій публікації.

Загалом, на білбордах області представлені 5 політичних партій. Беззаперечним кількісним лідером є «Опозиційна платформа – за життя» з серією постерів «зможе відновити економіку», «зможе відновити медицину» та «зможе відновити мир». Так, у 6 вищеперелічених містах спостерігачі нарахували 48 плакатів політсили: 19 у Сєвєродонецьку, по 10 у Лисичанську та Рубіжному, 6 у Кремінній та 3 у Старобільську. 

Умовне друге місце посіла «Слуга народу» (плакати «Буде так, як вирішиш ти», «України – це ти!»), яка займає у сукупності 19 білдордів у зазначених містах.

Натомість «Європейська солідарність» орендує 13 носіїв зовнішньої реклами, «Наш край» - 10, а партія «За майбутнє» - 3.

Цікавою є і географія розповсюдження політичної реклами. Якщо «Опозиційна платформа – за життя», «Європейська солідарність»  та «Слуга народу» присутні майже у всіх зазначених містах (перші дві – крім прифронтовго міста Щастя, «Слуга народу» - крім міста Сватово), то «Наш край» і «За майбутнє» порівняно з серпнем переорієнтувалися виключно на ті населені пункти, де вибори все ж відбудуться (фактично припинили рекламу на носіях політичної реклами у Сєвєродонецьку та Лисичанську).

Загалом, у 6 містах області, де проводилося дослідження, 5 зазначених політичних сил займають 96 рекламних металоконструкцій, що становить більше 50% від загальної кількості білбордів на Луганщині. Це вказує на значний рівень політизації зовнішньої реклами у регіоні.

При цьому, поряд із всеукраїнськими політичними гравцями (партіями) на бордах було зафіксовано присутність 2 осіб – політиків місцевого рівня. Розповсюдження таких рекламних постерів локалізувалося у містах Кремінна та Лисичанськ. Так, у Кремінній є реклама на користь екс-нардепа Володимира Струка «Не словами, а делами! Владимир Струк» (2 постери). У свою чергу, в  Лисичанську розклеєно 3 плакати із фотозображенням Маргарити Конової та підписом «За майбутнє. Ти – господар на своїй землі. Маргарита Конова».

«Активність політиків та політичних структур в плані розміщення інформаційної продукції в інтересах власного піару традиційно дуже висока, — відзначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Луганській області   Втім, у розрізі Луганщини ми одразу ж в динаміці  можемо помітити деякі особливості. Насамперед, внесення певних законодавчих змін  призвело до того, що фінансовий тягар висування та ведення кампанії став більш тяжким для потенційних самовисуванців та змінює баланс на користь можливих «партійних» кандидатів. Тому, порівняно з попередніми виборами, кількість іменних бордів окремих політиків критично зменшилася. Втім, для виключення похибки регіональних особливостей, для виокремлення іта підтвердження цієї тенденції необхідно дослідження цього питання у масштабах держави».

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)