26 вересня відбулося засідання Калуської міської територіальної виборчої комісії, на якому розглядали питання про реєстрацію кандидатів у депутати. Загалом, процедура затвердження списків політичних партій пройшла без порушень. Втім були проблеми зі списком партії «Європейська Солідарність».

Як повідомила голова ТВК Тамара Мигович, двоє осіб зі списку ЄС – Володимир Павлів та Олександр Коваль – є головами місцевих організацій інших політичних партій. Це зазначається у відомостях зареєстрованих обласних організацій політичних партій в межах Івано-Франківської області. Відповідно до цих даних, Володимир Павлів є головою Івано-Франківської обласної організації політичної партії «Авто-Майдан», а Олександр Коваль – головою Калуської міської організації політичної партії «УНА-УНСО». 

«Змін від Південно-Західного міжрегіонального управління міністерства юстиції по даних організаціях політичних партій нам не надходило. Заяв ні від Олександра Коваля, ні від Володимира Павліва (про припинення членства в партіях. – Авт.) до нас також не надходило», – повідомила голова ТВК Тамара Мигович.

Вона також додала, що є багато розбіжностей у даних державного реєстру. Проте, кожному, хто з цим стикнувся, у комісії радили уточнювати ці питання у відділі юстиції.

«Я написав заяву про складання повноважень члена політичної партії «Авто-Майдан» ще в 2017 році, але подальші юридичні дії зробити не міг. Бо упродовж чотирьох років не можу зв’язатися із власниками партії – жоден контакт не відповідає. Річ у тім, що партія «Авто-Майдан» була перейменована на «Побратими України» і в юстиції дві партії зареєстровані під одним номером.  Я не думав, що треба буде подавати до ТВК копію заяви про вихід із партії, бо згідно зі ст. 6 ЗУ «Про політичні партії» вважаю, що є безпартійним», – заявив на засіданні ТВК Володимир Павлів.

«Я вийшов із партії УНА-УНСО більше, ніж п’ять років тому і склав повноваження голови організації, – виступив Олександр Коваль. – Зараз я є членом партії «Європейська Солідарність». Якщо мене знімуть з виборів, це буде порушенням. Невже ви людину, яка воювала в АТО, яка є патріотом, не допустите до виборів? Я люблю це місто і хочу брати участь в цих виборах. Ви знімаєте атовця, завтра буде шум по цілому місту, що ви Коваля не допустили до виборів. А я вам офіційно заявляю, що я не є членом УНА-УНСО».

Після виступу Коваля Калуська міська ТВК таки зареєструвала список ЄС. Постанову Калуської міської ТВК передадуть до ЦВК.

Загалом на засіданні ТВК затвердила виборчі списки від 11 політичних партій. Подання «Національного корпусу» комісія ще вивчає.

Нагадаємо, раніше ОПОРА повідомляла, що на Прикарпатті створили одну обласну, шість районних та 15 міських ТВК. Відповідно до норм виборчого законодавства на другий день після їх утворення, ТВК провели перші засідання. З 21 по 25 серпня, у визначений Виборчим кодексом термін, на Прикарпатті районні виборчі комісій формували сільські та селищні територіальні виборчі комісії. Загалом сформовано 47 ТВК.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)