В Київській області відбулися вищезгадані заміни в персональному складі, в тому числі було замінено 4 голів, 5 заступників та 6 секретарів комісій. Загалом, впродовж вересня 2020 року, в області відбулися заміни у 31 комісії з 32.

За період від 1 до 26 вересня своїм правом звернутись з поданням про заміну члена комісії (ч. 4 ст. 208 Виборчого кодексу України) скористалось 36 політичних партій. Цей показник знизився майже на 30 відсотків в порівнянні з попереднім місяцем.

Відносно суб’єктів подання заміни відбулись наступним чином:

Партія

Кількість замін

"Слуга народу"

15

"За Майбутнє"

9

"Батьківщина"

8

"Європейська Солідарність"

8

"Опозиційна платформа – За життя"

7

"Голос"

6

"Солідарність жінок України"

5

"Україна славетна"

3

"Рівне разом"

3

Решта партій (27)

31

15 замін має партія «Слуга Народу», 9 – «За Майбутнє», 8 – «Батьківщина», 7 – «Європейська солідарність», 7 – «Опозиційна платформа – За життя», 6 – «Голос», 5 – «Солідарність жінок України», 3 – «Україна славетна», 3 – «Рівне разом». По 2 заміни провели політичні партії – «Відродження і розвиток», «Громадянський рух «Спільна Справа», «Нове життя» та «Свобода». І по одній заміні мають політичні партії «Національно-демократичне об’єднання «Україна», «Партія національного егоїзму», «Рідне Закарпаття», «Соціалістична партія Олександра Мороза», «Перемога Пальчевського», «Партія місцевого самоврядування», «Щаслива Україна», «Інтернет партія України», «Успішна Україна», «Ошукані українців», «Партія твого міста», «Всеукраїнське об’єднання «Громадський контроль», «Партія Зелених України», «Єдина громада», «Конгрес Українських націоналістів», «Всеукраїнське об’єднання «Єдина родина», «Велика Україна», «Соціалісти», «Громадянський рух «Хвиля», «Селянська партія України», «Рідне місто», «Єдина альтернатива» та «Опозиційний блок»

Зміни в керівному складі ТВК області проводило 6 політичних партій, «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «За Майбутнє», «Батьківщина», «Солідарність жінок України», «Голос». Зміни відбулися у наступних кількостях:

Партія

Голова

Заступник

Секретар

Загалом

«Слуга народу»

2

1

1

4

«Опозиційна платформа – За життя»

2

1

1

4

«За Майбутнє»

0

1

1

2

«Батьківщина»

0

1

2

3

«Солідарність жінок України»

0

1

0

1

«Голос»

0

0

1

1

Загалом

4

5

6

15

Серед районних ТВК заміни відбулися у всіх, окрім Бучанської районної ТВК. При цьому лідером за кількістю замін є Білоцерківська районна ТВК котра має 7 замін. Наступними є Броварська та Вишгородська районні ТВК, у них відбулося 6 та 3 заміни, відповідно. Фастівська, Обухівська та Бориспільська районні ТВК мають по 1 заміні, як і Київська обласна ТВК.

Серед міських комісій найбільше замін відбулося в Сквирській ТВК – 7, найменше, по одній - в Ржищівській, Українській, Таращанській, Ірпінській та Миронівській ТВК.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер