Протягом 17-20 вересня осередки партійних організацій провели в області конференції, під час яких відбулося висування кандидатів у депутати різних рівнів рад, а також кандидатів на посади міських, сільських та селищних голів. Представники Громадянської мережі ОПОРА побували на цих заходах, проте з відвідуванням деяких виникли складнощі.

Не потрапили представники ОПОРИ на конференцію партії «Рідний дім». У відкритих джерелах була відсутня інформація про конференцію та акредитацію. Спостерігачі ОПОРИ отримали інформацію про строки акредитації та час проведення заходу лише о 7:00 ранку в день конференції.

«Опозиційна платформа – За життя» вчасно повідомила ТВК, але повідомлення про реєстрацію й акредитацію журналістів було оприлюднено в сторінці партії 15 вересня о 20:12, за день до конференції, де акредитація тривала до 15 вересня.

Представники ОПОРИ телефонували Вадиму Антошину, як контактній особі, вказаній в повідомленні партії «Опозиційна платформа – За життя», щодо акредитації журналістів, проте їм повідомили, що не готові акредитувати, а на всі питання готові відповісти після конференції. 

«У нас же акредитація до 15 числа. Дивіться, ми опублікуємо всю інформацію, що буде, у відповідності до законодавства, у всіх ЗМІ, які зареєструвалися. Я можу вам особисто дати інтерв’ю після конференції і відповісти на будь-які ваші питання, окрім образливих та інтимних (ред. укр.)», – коментує ситуацію Вадим Антошин, контактна особа, яка несла відповідальність за акредитацію журналістів. Проте, відповіді на запитання, чому інформацію опублікували день в день ввечері ОПОРА так і не отримала.

Конференцію Чернігівської обласної організації політичної партії «Слуга народу» було організовано 18 вересня в Заміському СПА-готелі «ШішкiNN» з метою висування кандидатів в депутати Чернігівської обласної ради, районних, сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів на території Чернігівської області на чергових та перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. Жодних заборон щодо присутності спостерігачів ОПОРИ не було. Під час конференції озвучили списки кандидатів від «Слуги народу» на виборах до обласної ради та Чернігівської міської ради. Список кандидатів партії «Слуга народу» до обласної ради очолила голова Козелецької громади Олена Дмитренко, а перший номер списку до Чернігівської міської ради та кандидат на посаду міського голови – підприємець Юрій Тарасовець.

Найменша кількість документів для акредитації та відсутність проблем при реєстрації були на конференції Чернігівської територіальної організації політичної партії «Європейська Солідарність», що відбулась 17 вересня в ресторані «Колиба». Спостерігачі ОПОРИ не зафіксували оприлюднення інформації про конференцію в ЗМІ, але на офіційній Facebook-сторінці партії була створена подія з офіційною інформацією й механізмом акредитації. Конференція мала вигляд презентації обласного списку кандидатів, а також вибіркових кандидатів у ради різного рівня та міських, сільських, селищних голів. Кандидатка на посаду міського голови Чернігова та перша в списку до Чернігівської міської ради – Марина Рейко, редакторка журналу «Еспресо». Список до Чернігівської обласної ради очолив голова обласної організації партії Олександр Мисник.

Обласна організація партії  «Наш край» 17 вересня провела конференцію в Заміському СПА-готелі «ШішкiNN». Заборон на присутність не було, а на офіційному сайті партії повідомлення з’явилося 14 вересня. На Чернігівщині партія висуває більше 1500 кандидатів у депутати рад різних рівнів и 47 кандидатів на посади міських, сільських та селищних голів. На посаду Чернігівського міського голови «Наш край» висунув Олександра Соколова, а також 42 кандидата в депутати Чернігівської міської ради.

Партійна конференція Чернігівської обласної організації ВО «Батьківщина» відбулась 17 вересня в офісі партії – вул. 1-ї Гвардійської Армії, 39а. Акредитація була доступною, хоча пакет документів вимагали завеликий: ксерокопію паспорта, ксерокопію диплома, редакційне завдання, посвідчення, дві фотографії. Перед початком конференції представники партії перевіряли документи і реєстрували учасників, при цьому лише після реєстрації вони отримували мандати для голосування. На посаду міського голови Чернігова презентували кандидатку Ольгу Заїку – директорку Чернігівського Хлібокомбінату №2. Список до Чернігівської обласної ради очолив Сергій Панченко.

Територіальна організація Радикальної партії Олега Ляшка провела конференцію 20 вересня в сквері Богдана Хмельницького, через що захід був доступним для всіх охочих. Про місце, час, механізм акредитації представники ОПОРИ дізналися через особисті дзвінки до представників офісу партії, проблем із акредитацію особисто у спостерігача ОПОРИ не виникало. На посаду Чернігівського міського голови вирішили не висувати кандидатів, а список до Чернігівської міської ради очолив Дмитро Блауш, а до обласної – Василь Амельченко.

Чернігівська обласна організація «За майбутнє» провела партійну конференцію 20 вересня в ресторанному комплексі «Градецький». Факту розміщення інформації про дату, час та місце конференції із висування кандидатів у ЗМІ регіону представники ОПОРИ не зафіксували. Але на сайті партійної організації була вся детальна інформація щодо місця, часу та механізму акредитації. Презентували топових кандидатів – на посаду міських голів Чернігова та Ніжина, основні команди, які йдуть до різних рад. Після першої презентаційної частини усі учасники вирушили пішою ходою в центр міста, на центральну площу. Як сказав голова партії Олександр Кодола, для створення відео ролика. Так, на посаду міського голови Чернігова презентували Антона Полякова, а голова обласної організації партії Олександр Кодола презентований кандидатом на посаду міського голови Ніжина. Список кандидатів до Чернігівської міської ради очолила Людмила Бабічева, а до обласної – Арсен Дідур.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 21 Виборчого кодексу України виборчий процес кожних виборів, передбачених цим Кодексом, здійснюється на засадах публічності і відкритості виборчого процесу, усіх його процедур з урахуванням обмежень, встановлених законом, належного інформування виборців та інших суб'єктів виборчого процесу.

Відповідно до частин 3 та 4 статті 218 Виборчого кодексу України повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції організації партії з метою висування кандидатів у депутати, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників засобів масової інформації, визначений його організаторами, не пізніш як за п'ять днів до дня проведення зборів, конференції розміщується на офіційному вебсайті організації партії, а у разі його відсутності − на офіційному вебсайті партії. Про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє також засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах, конференції визначає організатор заходу.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.