Протягом останніх 10 днів у Луганській області відбулось 8 конференцій політичних партій. Спостерігачів ОПОРИ не допустили до двох із них.

16 вересня у Сєвєродонецьку відбулася конференція політичної партії «Слуга народу». Спостерігача ОПОРИ разом із представниками ЗМІ не пустили до зали, де відбувався захід. Дівчина, яка вийшла для спілкування, повідомила, що присутність ЗМІ на засіданні була можлива лише за умови попередньої акредитації. Усі бажаючі потрапити на конференцію без акредитації такої можливості не мали. Надати акредитацію відразу ж на місці дівчина відмовилася. Слід зазначити, що умови акредитації були опубліковані на сайті в розділі «Блоги», де цю інформацію було важко знайти. Крім того, на вході до приміщення стояли 3 молодих чоловіка спортивної статури, які виконували функцію охорони. 

Відповідно до частин 3 та 4 статті 218 Виборчого кодексу України повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції організації партії з метою висування кандидатів у депутати, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників засобів масової інформації, визначений його організаторами, не пізніш як за п'ять днів до дня проведення зборів, конференції розміщується на офіційному вебсайті організації партії, а у разі його відсутності − на офіційному вебсайті партії. Про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє також засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах, конференції визначає організатор заходу.

20 вересня у Рубіжному пройшла конференція Луганської обласної організації політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». На сайті організації були розміщені оголошення про конференцію та умови акредитації. Однак, представники партії  в особистій розмові повідомили ОПОРІ місце та час проведення та наголосили, що акредитація попередньо не потрібна, всі бажаючі матимуть змогу потрапити, зокрема спостерігачі від ОПОРИ. Однак, у день заходу виявилося, що адреса конференції була надана невірна, саме тому спостерігач ОПОРИ спочатку не міг знайти місце проведення. Через деякий час, після з’ясування коректного місця проведення, виявилося, що на вході стоїть охорона та не пускає до приміщення. Спостерігач ОПОРИ звернулася до співробітниці партійного офісу, яка пообіцяла з’ясувати ситуацію. Вона зайшла у приміщення, де проходила конференція та протягом години з нього так і не вийшла. 

17 вересня відбулася партійна конференція Луганської територіальної організації політичної партії «Європейська солідарність». Обговорювалися питання висування кандидатів у депутати різних рівнів, а також сільських, селищних та міських голів. Спостерігач ОПОРИ зауважив, що із 28 делегатів присутніми були 21, а гендерна квота витримана.  

Конференція Луганської обласної організації політичної партії «За майбутнє» відбулася 19 вересня в Сєвєродонецьку. Загалом, захід пройшов швидко протягом 20 хвилин. Зачитували лише кандидатів на посаду міських голів. Спостерігач не зафіксував роботу під час конференції лічильної комісії, голосування та підрахунок проводилися методом прямого голосування підняттям руки. 

У той же день, 19 вересня, Луганська обласна організація політичної партії «Наш край» провела конференцію просто неба на площі Рубіжного. Захід проводився як свято, на сцені виступали партійці, кандидати на посади міських голів. Наприкінці конференції для усіх присутніх виступили два відомі артисти з популярних українських шоу. 

21 вересня провела конференцію Луганська обласна організація політичної партії «Партія Шарія». На ній затвердили список представників партії, які будуть балотуватися у Рубіжанську міськраду. Поряд із цим учасники узгодили та затвердили програму «Партії Шарія». 

22 вересня пройшла також конференція Луганської регіональної організації політичної партії «Опозиційна платформа - За життя». Захід був максимально відкритим для відвідувачів, спостерігалася присутність значної кількості ЗМІ. Усі питання, які стосувалися виборчого процесу, були обговорені та вирішені протягом години. 

Тоді ж, 22 вересня, в Сєвєроднецьку планувалося проведення конференції регіональних представників партії «Перемога Пальчевського». Спостерігача ОПОРИ запросили на захід, однак, за півгодини до початку представник партії заявив, що плани змінилися та вони «будуть солідарні із людьми та будуть приймати участь у виборах тоді ж, коли й вся Луганська область». 

Відповідно до ч. 2-4 ст. 218 Виборчого кодексу України про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє у письмовій формі відповідну територіальну виборчу комісію не пізніш як за день до дня проведення зборів, конференції. Повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції організації партії з метою висування кандидатів у депутати, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників засобів масової інформації, визначений його організаторами, не пізніш як за п’ять днів до дня проведення зборів, конференції розміщується на офіційному веб-сайті організації партії, а у разі його відсутності - на офіційному веб-сайті партії. Про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє також засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах, конференції визначає організатор заходу.

 

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.