На офіційній сторінці Дніпропетровської облради у фейсбуці був опублікований список кандидатів від «Слуги народу», обкладинка сторінки Криворізької райради містила слова, схожі на передвиборчий слоган партії «Слуга народу», а на офіційній сторінці КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу» був розміщений звіт міського голови Юрія Вілкула з елементами символіки Блоку Вілкула «Українська перспектива».

26 серпня на офіційній сторінці Дніпропетровської обласної ради у фейсбук з’явився допис про те, що голова обласної ради Святослав Олійник очолив обласний виборчий список партії «Слуга народу». Також розповідалося про першу п’ятірку потенційних кандидатів у депутати. Цей допис просувався як рекламний, був оплачений Dash Digital Agency.

ОПОРА звернулася за коментарем до пресслужби Дніпропетровської обласної ради, але поки що відповідь не отримали. Як тільки відповідь надійде, ОПОРА її опублікує.

На офіційній сторінці Комунального підприємства Криворізької міської ради «Інститут розвитку міста Кривого Рогу» у фейсбуці 21 вересня ОПОРА зафіксувала дописи з хештегом #звіт_міського_голови_кр. У звітах міського голови Кривого Рогу Юрія Вілкула використовується елемент, схожий на символіку партійного бренду Блоку Вілкула «Українська перспектива» (жовтий та синій квадрат).

ОПОРА зв’язалася з Ігорем Северенком, начальником відділу інформаційного забезпечення КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу». «В нас немає реклами Блоку Вілкула, тільки звіти міського голови. Там є символіка партії? Якщо там є порушення, то ми їх приберемо і надалі будемо слідкувати за цим», - сказав Ігор Северенко.

За декілька хвилин ці дописи були видалені зі сторінки Комунального підприємства.

14 вересня обкладинка офіційної сторінки Криворізької районної ради у фФейсбук змінилася.  Додався напис - «Криворіжжя – це ти! Україна – це ми». Напис схожий на слоган  передвиборчої кампанії партії «Слуга народу».

ОПОРА звернулася за коментарем до Сергія Подвалюка, начальника організаційного відділу Криворізької райради. «Цей напис не має відношення до слогану партії «Слуга народу», але якщо це когось сильно турбує, ми можемо його прибрати. В нас офіційна сторінка, ми з виборами ніяк не пов’язані», - сказав Сергій Подвалюк.

Після телефонного дзвінка ОПОРИ обкладинка на сторінці Криворізької райради була змінена на іншу, сірого кольору, без жодних слоганів.

Відповідно до п.7 ч.1 ст 21 Виборчого кодексу України виборчий процес кожних виборів, передбачених цим Кодексом, здійснюється на засадах: неупередженості органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, закладів, установ і організацій, їх керівників, інших посадових і службових осіб до кандидатів, партій.               

У ч. 12 ст. 57 Виборчого кодексу України зазначено, «кандидатам на відповідних виборах, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах виконавчої влади, органах влади Автономної Республіки Крим та органах місцевого самоврядування, державних, комунальних підприємствах, закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов'язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації».

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)