У Донецькій області під час подання документів для реєстрації спостерігачів у представниці ОПОРИ виник конфлікт із членами Добропільської міської територіальної виборчої комісії. На місце прибула поліція та згодом у відділку зареєструвала відповідне повідомлення (заяву) від представниці ОПОРИ.

24 вересня представниця ОПОРИ відвідала Добропільську міську ТВК із метою подання документів для реєстрації спостерігачів на місцевих виборах, що відбудуться 25 жовтня. Також представниця мала намір бути присутньою на засіданні, яке, на її думку, якраз і відбувалося. Зайшовши до приміщення, вона попередила членів комісії, що ті  не дотримуються карантинних норм, адже члени комісії знаходились у приміщенні без захисних масок. Після спроби розпочати відеозйомку процесу роботи ТВК, її попросили залишити приміщення. Працівники Добропільської міської ТВК аргументували такі дії тим, що відеозйомка забороняється. Через кілька хвилин журналістка намагалася знов все ж таки потрапити до приміщення, але їй було відмовлено, після чого вона викликала поліцію.

Під час розмови з представниками поліції члени ТВК відповіли, що засідання не було. Примітно, що за словами представниці ОПОРИ вона, власне, стала свідком того, як секретар комісії складав присягу, члени комісії на те заперечили і вказали, що присягу секретар складав ще в обід. Щодо цієї ситуації у відділку поліції представниці ОПОРИ видали талон-повідомлення про прийняття та реєстрацію її заяви.

Вже після інциденту у телефонній розмові секретарем комісії Андрій Буланов надав коментар, у якому підтвердив, що складав присягу. Він також зазначив: «У Порядку роботи ТВК вказано, що людина повинна зареєструватися у нас. Ваша колега подала документи, у порядок денний ми включили, розглянемо ці подання і винесемо рішення та проінформуємо. Якщо рішення буде позитивним, то ми виготовимо посвідчення. Але я попередив вашу колегу, що спостерігач не може вриватися у приміщення, коментувати  або робити зауваження голові комісії. Спостерігач, якщо у нього буде таке посвідчення, може тільки спостерігати». Також він зазначив, що  засідання є відкритими, представників ЗМІ вони допускають, але через те, що маленьке приміщення, і в разі, якщо завітають на засідання разом 20 або 30 осіб, у ньому неможливо знаходитись. Більш чітких пояснень щодо ситуації з видаленням журналістки «Точки ОПОРИ» з приміщення під час засідання Андрій Буланов не надав. На прохання отримати номер телефону голови Добропільської міської ТВК з метою отримання коментаря, секретар комісії відповів, що не має права надавати такі дані. 

Варто зазначити, що у Добропільській міській ТВК біля приміщення відсутній інформаційний стенд. На зауваження члени комісії відповіли, що стенд є на першому поверсі будівлі, але після перевірки з’ясувалось, що окрім графіку роботи комісії на ньому відсутня будь-яка інша інформація, зокрема, постанови попередніх засідань.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Донецькій області, зазначила: «Право присутності на засіданні комісії передбачено частиною 8 статті 36 Виборчого кодексу України. І це стосується і журналістів, і спостерігачів. Якщо члени комісії вважають, що у них замале приміщення, то їм слід звернутися до представників місцевої влади з проханням розглянути можливість надати більш комфортний для роботи зал. Але цей аргумент не має стати перешкодою для присутності на засіданні журналістів чи спостерігачів, які мають на це право. Слід також додати, що спостерігачі не тільки мають право бути присутніми на засіданнях виборчих комісій відповідного територіального виборчого округу, але ще й здійснювати фото, відеозйомку та аудіозапис; складати акти про виявлення порушень; отримувати копії протоколів та інших документів у випадках, передбачених Виборчим кодексом. Все це регламентується частиною 9 статті 60 Виборчого кодексу».

Документи на реєстрацію офіційних спостерігачів у комісії все ж прийняли на розгляд.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.
 
Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА