З 15 по 24 вересня на Прикарпатті проходили виборчі конференцій політичних партій. Тобто, місцеві політорганізації визначалися із кандидатами у депутати та кандидатами на посаду сільського, селищного та міських голів. Представники Громадської мережі ОПОРА відвідали виборчі конференції та дізналися, хто йде на місцеві вибори 25 жовтня.

Процес із висунення кандидатів на місцеві вибори розпочала партія «Платформа громад». Конференція проходила у три етапи – партійці збиралися 15,17 та 20 вересня. Представники політсили збиралися на площі Соборності в Івано-Франківську. На початку конференції виступив голова партії Олег Гончарук. Далі сформували лічильну та мандатну комісію, а також визначили головуючого конференції. Після цього перейшли до висування кандидатів на міських, сільських та селищних голів від партії. Також партійці підтримали виборчі списки кандидатів у депутати до районних, міських, селищних та сільських рад. До речі, «Платформа громад висунула претендентом у мери Івано-Франківська Василя Стефанишина. У минулому вчитель, підприємець, державний службовець, а нині – директор ліцею-інтернату для обдарованих дітей із сільської місцевості.

16 вересня відбувались виборчі конференції Івано-Франківської обласної та Івано-Франківської міської організації ВО «Свобода».

Міська організація збиралася у центральному парку обласного центру. На початку конференції міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків відзвітував про свою роботу за 5 років. Згадав Марцінків у своєму виступі і здобутки команди. Після цього сформували необхідні для проведення конференції комісії та представили список кандидатів в депутати до міської ради. Разом з тим висунули кандидатуру Руслана Марцінківа на посаду голови Івано-Франківської громади.

Івано-Франківська обласна організація ВО «Свобода» провела конференцію у партійному офісі, де висунула кандидатів в депутати обласної ради. У списку 78 осіб – науковці, держслужбовці, юристи, вчителі, медики, підприємці. Перший у списку нинішній голова Івано-Франківської облради Олександр Сич.

Також 16 вересня, на території спортивного комплексу НФК «Ураган», відбулась виборча конференція «Української Галицької партії». На конференції затвердили кандидатів на голів громад, а також висунули кандидатів до обласної ради, міських, районних, селищних та сільських рад. Список від УГП до обласної ради очолив економіст, експерт з розвитку громад, заступник голови Політради УГП Любомир Романчук. А кандидаткою від УГП на посаду міського голови Івано-Франківської громади є Наталія Сербин.

16 вересня також проведено виборчу конференцію місцевої організації політичної партії «Слуга народу». На конференції було затверджено єдині та територіальні списки кандидатів в депутати, висунутих обласною організацією партії «Слуга народу», а також затверджено кандидатів на посади голів міських, сільських та селищних голів відповідних рад в межах Івано-Франківської області. Крім того, під час конференції було затверджено кандидатури представників обласної організації партії у відповідних радах з правом дорадчого голосу, а також списки уповноважених осіб організації партії у виборчих округах.

18 вересня Івано-Франківська обласна територіальна організація партії «Голос» затвердила на конференції кандидатів в депутати місцевих рад та на посади голів територіальних громад. Володимир Тищенко – голова Івано-Франківської обласної організації партії «Голос», кандидат №1 у списку до Івано-Франківської облради. На посади голів громад «Голос» висунув трьох кандидатів: Василя Яремина у Ланчинській громаді, Олексія Госедла у Пасічнянській громаді, Володимира Білоуса у Коломийській громаді.

Фото з сайту if.goloszmin.org

19 вересня спостерігачі ОПОРИ відвідали виборчі конференції місцевих організацій політичних партій «Європейська солідарність» та «Перемога Пальчевського» .

У конференції ЄС, брали участь народні депутати Володимир В’ятрович та Софія Федина. В’ятрович оголосив, що його ім’я буде першим у списку кандидатів в депутати від ЄС до обласної ради. Обласна конференція партії затвердила списки кандидатів на вибори до Івано-Франківської обласної ради та до місцевого самоврядування всіх рівнів. Майбутніх депутатів Івано-Франківської міської ради від ЄС представив кандидат на посаду міського голови Петро Шкутяк.

Місцева організація політичної партії «Перемога Пальчевського» на своїй виборчій конференції затвердила загальні та територіальні списки кандидатів у різні ради. Назарій Дутчак – голова Івано-Франківської регіональної організації партії, очолив список кандидатів до Івано-Франківської обласної ради.

20 вересня відбулась виборча конференція місцевої організації ВО «Батьківщина», де презентовано команду кандидатів у депутати до місцевих рад усіх рівнів. Учасників конференції телефоном привітала голова партії Юлія Тимошенко.

«Нам не вдалось акредитуватись на виборчу конференцію обласної організації політичної партії «Наш край», – розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Івано-Франківській області. – Справа в тому, що у повідомлені про проведення конференції, яке було опубліковане на офіційному сайті партії, не було зазначено умов акредитації, в телефон пресслужби партії не відповідав. Обласна організація політичної партії «Пропозиція» проводила свою виборчу конференцію у місті Дніпрі, а представники політичної партії «За майбутнє» відмовили нам в акредитації, аргументуючи це карантинними обмеженнями. Бо ж під час проведення конференції Івано-Франківськ перебував у «червоній» зоні.»

Відповідно до вимог статті 218 Виборчого Кодексу, висування кандидатів організацією партії проводиться на її зборах, конференції у порядку, встановленому статутом партії та цим Кодексом. Про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє у письмовій формі відповідну територіальну виборчу комісію не пізніш як за день до дня проведення зборів, конференції. Про час і місце проведення зборів, конференції організації партії з метою висування кандидатів у депутати, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників засобів масової інформації, визначений його організаторами, не пізніш як за п’ять днів до дня проведення зборів, конференції розміщується на офіційному веб-сайті організації партії, а у разі його відсутності – на офіційному веб-сайті партії. Про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє також засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах, конференції визначає організатор заходу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)