Протягом 15-23 вересня осередки партійних організацій провели в Харківській області конференції, під час яких відбулося висування кандидатів у депутати різних рівнів рад, а також кандидатів на посади міських, сільських та селищних голів. Представники Громадянської мережі ОПОРА побували на цих заходах.

На кілька конференцій журналісти видання «Точка ОПОРИ» потрапити не змогли.

Так, конференція Харківської обласної організації політичної партії «Слуга народу» була організована в два етапи. Перший етап відбувся 19 вересня в офісі партії на вул. Суздальські Ряди. Повідомлення про проведення першого етапу розмістили 14 вересня на офіційному сайті. До обласної ТВК повідомлення надійшло 18 вересня.

У повідомлені про проведення конференції йшлося, що «у зв’язку з помаранчевим рівнем небезпеки поширення COVID-19 кількість присутніх на заході обмежена». І що акредитуватись на захід можна за електронною поштою або за номером телефону. Журналісти видання «Точка ОПОРИ» направили заявку на акредитацію, але офіційної відповіді на електрону пошту не надійшло.

Телефоном представники партії повідомили усну відмову в акредитації у зв'язку з поширенням COVID-19. Онлайн-трансляція була організована, але порядок дотримання всієї процедури закону неможливо було відстежити.

З онлайн-трансляції стало відомо про висування 1842 кандидатів у депутати та 52 на посади міських, сільських та селищних голів. Також оголосили першу п’ятірку кандидатів у депутати обласної ради та трійку кандидатів у депутати міської ради. Крім того, чинного голову Харківської ОДА Олексія Кучера висунули на посаду Харківського міського голови. Другий етап конференції політична партія "Слуга народу" провела 22 вересня за тією ж адресою.

15 вересня обласну конференцію проводила Харківська обласна організація політичної партії «Блок Світличної – Разом!» у своєму партійному офісі на вулиці Університетській. Анонс проведення заходу та умови акредитації розмістили на сайті партії, який не відображається у пошуковій системі Google. Також цей сайт не був вказаний на офіційних пабліках партії. Тож акредитуватися представникам ОПОРИ вчасно не вдалось.

Конференція Харківської територіальної організації політичної партії «Європейська Солідарність» відбулася в два етапи. Проблем із акредитацією та доступом до першого етапу, який відбувся 17 вересня, не було. Пресслужба організації партії запросила ЗМІ за телефоном і сказала, що додаткова акредитація не потрібна. Наступного дня за годину до проведення конференції від пресслужби надійшло повідомлення, що конференція переноситься на наступну неділю у зв'язку з карантинними заходами і що ЗМІ будуть повідомлені додатково.

Але 21 серпня на офіційному сайті організації партії та на офіційній сторінці організації партії у Фейсбуку зв'явився допис про проведення другого етапу конференції. Зателефонувавши до пресслужби, представники ЗМІ не отримали вмотивовану відповідь, чому так сталось і чому ЗМІ не отримали запрошення, а навпаки, повідомлення про переніс конференції.

На конференції затвердили списки кандидатів у депутати обласної, міських, районних, селищних, сільських рад та кандидатів на посаду міських, селищних, сільських голів.

17 вересня Ізюмська міська організація Партії пенсіонерів провела конференцію з висування депутатів до Ізюмської міської ради. Кандидата на посаду міського голови не висували. Проблем з акредитацією не було.

18 вересня конференцію в партійному офісі на вул. Полтавський шлях провела партія «Голос». Осередок партії висунув 36 кандидатів у депутати Харківської міської ради, а також Олександру Нарижну в якості кандидатки на посаду міської голови.

21 вересня представники партії провели пресконференцію разом з головою партії Кірою Рудик.

Представникам ОПОРИ не вдалося зафіксувати проведення конференції обласної організації партії «Наш край», яка мала проходити 19 вересня в ресторані «Немо». Початок конференції призначили на 10:00. Але о сьомій ранку подзвонили представнику ОПОРИ, що початок переноситься на 12:00 через погодні умови. Після чого, об 11:20 заявили, що конференція вже закінчилася, а перелік кандидатів прийнятий.

Також 19 вересня проводили свою конференцію Харківська обласна організація партії «Опозиційна платформа – За життя». У повідомленні про проведення конференції, яке партія направила до ТВК, були вказані недійсні контактні дані для зв’язку.

А в будинку по пр-кту Науки, 30, де відбувалися збори, були зачинені двері з домофоном. На питання журналіста «Точки ОПОРИ», чому його не пускають, охоронець заявив: «Нам сказали нікого не впускати» та зачинив двері.

У самій партії цю ситуацію прокоментували наступним чином: «Конференція відбулася. Регіональна організація партії висунула кандидатів. Анонс був на сайті Харківської обласної організації партії «Опозиційна платформа - За життя»: ПОВІДОМЛЕННЯ про проведення загально зборів ОТЗЖ - Харківська регіональна організація "ОПЗЖ". Також анонси конференції публікувалися в газетах «Время» і «Вечірній Харків», - заявили у партії.

Загальні збори Харківської обласної організації політичної партії «За майбутнє» відбулися 22 вересня в офісному центрі «Платінум Плаза». Проблем із акредитацією не виникло. На Харківщині від політичної партії «За майбутнє» у місцеві ради всіх рівнів та на посади міських голів висунули понад 1200 кандидатів. Кандидаткою на посаду Харківської міської голови висунули Ірину Денісову. 

Також 22 вересня свою конференцію провела обласна організація партії «Перемога Пальчевського». Захід проводився у будівлі на вул. Кооперативній. Проблем з акредитацію та проведенням не було. Під час конференції делегати висунули в кандидати на посаду Харківського міського голови брата померлого політика Євгенія Кушнарьова – Сергія Кушнарьова.

Харківська обласна організація політичної партії «Блок Кернеса – Успішний Харків» провела конференцію 23 вересня в партійному офісі на вул. Скрипніка. Проблем із акредитацією у ЗМІ не було.

Під час конференції делегати висунули кандидатом на посаду Харківського міського голови Геннадія Кернеса, затвердили кандидатів у депутати Харківської міської ради, Харківської обласної ради, кандидатів на посаду міських, сільських та селищних голів в області.

Зокрема, під час заходу озвучили п’ятірку кандидатів у депутати міської ради, де, окрім Геннадія Кернеса та першого заступника мера Ігоря Терехова, є секретар Харківської міської ради Олександр Новак, голова партії «Блок Кернеса – Успішний Харків» Тетяна Чечетова-Терашвілі, директор Департаменту адміністративних послуг та споживчого ринку міської ради Вікторія Китайгородська.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 21 Виборчого кодексу України виборчий процес кожних виборів, передбачених цим Кодексом, здійснюється на засадах публічності і відкритості виборчого процесу, усіх його процедур з урахуванням обмежень, встановлених законом, належного інформування виборців та інших суб'єктів виборчого процесу.

Відповідно до частин 3 та 4 статті 218 Виборчого кодексу України повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції організації партії з метою висування кандидатів у депутати, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників засобів масової інформації, визначений його організаторами, не пізніш як за п'ять днів до дня проведення зборів, конференції розміщується на офіційному вебсайті організації партії, а у разі його відсутності − на офіційному вебсайті партії. Про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє також засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах, конференції визначає організатор заходу.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]
 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.