Голова Нововолинської міської територіальної виборчої комісії Віктор Порплиця («За майбутнє»), отримавши подання про реєстрацію спостерігачів від Громадянської мережі ОПОРА, повідомив, що їх можуть не зареєструвати через нібито завелику кількість.

Представниця ОПОРИ у Волинській області 24 вересня принесла до комісії подання про реєстрацію офіційних спостерігачів від ОПОРИ на перших місцевих виборах 25 жовтня. У ньому було зазначено 11 осіб.

Однак голова комісії Віктор Порплиця, переглянувши подання, почав перечитувати законодавство та повідомив, що така кількість спостерігачів завелика.

Аби розвіяти сумніви, він зателефонував за консультацією у ЦВК. Спілкуючись телефоном, він зауважив, що у Виборчому кодексі щодо кількості спостерігачів від громадських організацій нічого не вказано. Однак це питання регламентує постанова ЦВК №197 від 21 серпня. Тож він зачитував пункти із постанови, та уточняв, чи стосується це місцевих виборів.

Після телефонної розмови Віктор Порплиця повідомив спостерігачці, що із його позицією погодилися у Києві. Тож оскільки подали більше двох осіб, подання повернуть листом без винесення на розгляд комісії.

Водночас він зауважив, що ОПОРА може залишити подання, та порекомендував порадитися із ТВК, які вже провели реєстрацію, аби з’ясувати підстави.

«Може бути другий варіант: поки оце розбираємо, ви подайте двох чоловік, щоб ми зареєстрували, щоб вже було два, а далі з’ясовуємо: якщо можна більше - зареєструємо більше», - запропонував він.

Зрештою, Віктор Порплиця за деякий час телефоном повідомив спостерігачці, що із законодавством уточнили і що подання таки розглянуть на засіданні.

Зауважимо, що у пункті 7 постанови ЦВК №291, щодо якої уточняв голова комісії, вказано таке:

«Центральна виборча комісія на виборах Президента України, народних депутатів України здійснює реєстрацію офіційних спостерігачів в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі (не більше двох офіційних спостерігачів від однієї громадської організації), а також офіційних спостерігачів у закордонному виборчому окрузі. На виборах Президента України, народних депутатів України реєстрацію офіційних спостерігачів у територіальних виборчих округах здійснюють окружні виборчі комісії. На місцевих виборах реєстрацію офіційних спостерігачів здійснюють територіальні виборчі комісії».

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, на місцевих виборах відсутні жодні  обмеження щодо реєстрації якоїсь максимальної кількості офіційних спостерігачів як від громадських організацій, так і від організацій партій, які висунули виборчі списки, або кандидатів. Обмеження у два офіційні  спостерігачі діє на загальнодержавних виборах (парламентських чи президентських) і то лише у випадку, коли таких двох спостерігачів від громадської організації реєструє ЦВК. Така реєстрація цих двох спостерігачів здійснюється для того, щоб вони могли здійснювати спостереження по всьому загальнодержавному окрузі і бути присутніми на засіданнях ЦВК, інші спостерігачі на загальнодержавних виборах реєструватимуться окружними виборчими комісіями без обмежень у кількості.

Відповідно до частини 5 статті 60 Виборчого кодексу України подання про реєстрацію офіційного спостерігача від громадської організації (на паперовому носії та в електронному вигляді) за підписом керівника організації (уповноваженого на підставі довіреності представника громадської організації), що засвідчується печаткою громадської організації, вноситься до Центральної виборчої комісії, відповідної окружної або територіальної виборчої комісії не пізніш як за п'ять днів до дня голосування.

У частині 6 цієї ж статті Кодексу йдеться, що відповідна окружна або територіальна виборча комісія здійснює реєстрацію офіційних спостерігачів у відповідному територіальному окрузі, забезпечує виготовлення та видачу їм посвідчення за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, не пізніше ніж на третій день після внесення подання.

У частині 7 статті 60 Кодексу зазначено, що підставою для відмови у реєстрації офіційного спостерігача від громадської організації може бути недотримання вимог, встановлених частинами четвертою і п'ятою цієї статті та частиною третьою статті 58 цього Кодексу.

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)