24 вересня уповноважена представниця Громадянської мережі ОПОРА звернулася до Дубровицької міської ТВК, щоб подати документи для реєстрації офіційних спостерігачів від організації у межах відповідного округу. Однак, голова комісії  не захотів прийняти і зареєструвати документи.

Для реєстрації спостерігачів уповноважена особа Ганна Калаур надала для Дубровицької ТВК подання про реєстрацію офіційних спостерігачів разом із додатками (заявами про згоду осіб бути офіційними спостерігачами, копії паспортів та поданням у електронному вигляді). На підтвердження своїх повноважень подати для ТВК такі документи від імені організації пред’явила довіреність.

Проте, голова комісії Ігор Береговий не прийняв і не зареєстрував таких документів. Свою позицію щодо цього питання мотивував тим, що подані для реєстрації документи неправильно оформлені – відсутня печатка на першій сторінці подання, на другій вона є, але розмір шрифтів на двох сторінках подання відрізняється. Також наголошував на тому, що довіреність на представника для подачі документів не містить печатки організації.

Голова комісії вимагав покинути приміщення і зазначав, що буде викликати поліцію, адже представниця ОПОРИ заважає йому у приміщенні. Разом з тим, Ігор Береговий знав, що уповноважена особа також є журналісткою «Точка ОПОРИ», адже в цей же день вона пред’являла йому і це посвідчення.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА такі дії голови комісії не відповідають Виборчому кодексу, адже все, що потрібно було зробити в цій ситуації - це прийняти документи для реєстрації, зареєструвати їх і лише потім на засіданні комісії приймати рішення про реєстрацію офіційних спостерігачів або про відмову у такій реєстрації. У разі, якщо на реєстрацію подається повний пакет документів, як того вимагає закон, член комісії не уповноважений самостійно оцінювати оформлення такого подання, в тому числі порівнювати шрифти, вимагати проставлення печатки на кожній сторінці документу. До слова, вимога ставити печатки на кожному аркуші подання  відсутня  як у Виборчому кодексі України так і в примірному зразку такого подання, що був розроблений ЦВК (Постанова ЦВК від 14 серпня 2020 року № 177, 8 вересня 2020 року № 238).

Частина 16 статті 36 Виборчого кодексу України визначає, що заяви, скарги та інші документи, що надійшли до виборчої комісії, мають право приймати члени відповідної виборчої комісії, уповноважені на це її рішенням. Усі заяви, скарги та інші документи приймаються та реєструються у виборчій комісії у порядку, встановленому Центральною виборчою комісією.

Пункт 13.4 Порядку організації роботи та ведення діловодства виборчих комісій з виборів Президента України, народних депутатів України,  місцевих виборів, що затверджений Постановою ЦВК, передбачає, що документи, звернення реєструються в день їх надходження в журналі реєстрації документів, заяв і скарг у виборчій комісії. Пункт 1.20 згаданого Порядку вказує, що відповідальність за організацію роботи та ведення діловодства виборчої комісії, а також за дотримання цього Порядку покладається на голову відповідної виборчої комісії. 

Відповідно до пункту 13.3  Порядку організації роботи та ведення діловодства виборчих комісій з виборів Президента України, народних депутатів України,  місцевих виборів, документи та звернення до виборчої комісії надсилаються поштою чи подаються до комісії особисто або через уповноважену особу, якщо її повноваження підтверджені відповідно до законодавства України.

Стаття 246 Цивільного Кодексу України вказує, що довіреність від імені юридичної особи видається її органом або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами.

Частина 6 статті 60 Виборчого кодексу України вказує, що відповідна окружна або територіальна виборча комісія здійснює реєстрацію офіційних спостерігачів у відповідному територіальному окрузі, забезпечує виготовлення та видачу їм посвідчення за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, не пізніше ніж на третій день після внесення подання. 

Відповідно до частини 7 статті 60 Виборчого кодексу України підставою для відмови у реєстрації офіційного спостерігача від громадської організації може бути недотримання вимог, встановлених частинами четвертою і п’ятою цієї статті та частиною третьою статті 58 цього Кодексу.

Частини 4 та 5 статті 60 Виборчого кодексу України передбачають, що офіційні спостерігачі від громадської організації у визначених цим Кодексом випадках реєструються Центральною виборчою комісією, відповідною окружною або територіальною виборчою комісією. Реєстрація здійснюється за поданням керівника громадської організації. У поданні про реєстрацію офіційного спостерігача зазначаються його прізвище, власне ім’я (усі власні імена) та по батькові (за наявності), число, місяць і рік народження, відомості про громадянство, місце роботи (заняття), займану посаду, місце проживання та адреса житла, номери контактних телефонів, відомості про відсутність судимості за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, кримінального правопорушення проти виборчих прав громадян чи корупційного кримінального правопорушення, що не погашена або не знята в установленому законом порядку, а також номер та дата рішення Центральної виборчої комісії про дозвіл громадській організації мати офіційних спостерігачів на відповідних виборах. До подання додаються заява про згоду зазначеної особи бути офіційним спостерігачем від відповідної громадської організації, копія паспорта громадянина України (копія першої та другої сторінок паспорта громадянина України у вигляді паспортної книжечки або копія лицьового та зворотного боків паспорта громадянина України у вигляді картки) або копія першої та другої сторінок тимчасового посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України). Подання про реєстрацію офіційного спостерігача від громадської організації (на паперовому носії та в електронному вигляді) за підписом керівника організації (уповноваженого на підставі довіреності представника громадської організації), що засвідчується печаткою громадської організації, вноситься до Центральної виборчої комісії, відповідної окружної або територіальної виборчої комісії не пізніш як за п’ять днів до дня голосування. 

Частина 3 статті 58 Виборчого кодексу України визначає, що офіційним спостерігачем може бути виборець (крім офіційних спостерігачів від іноземних держав, міжнародних організацій). Офіційним спостерігачем не може бути:  1) особа, яка є громадянином (підданим) держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом; 2) особа, пропозиції стосовно якої ініційовано або внесено державою, визнаною Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом; 3) член виборчої комісії; 4) посадова або службова особа органу виконавчої влади, органів прокуратури або суду, правоохоронних органів, інших державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим чи органів місцевого самоврядування; 5) військовослужбовець, поліцейський, співробітник Служби безпеки України, особа рядового чи начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України; 6) особа, яка проходить альтернативну (невійськову) службу; 7) особа, яка має судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, кримінального правопорушення проти виборчих прав громадян чи корупційного кримінального правопорушення, що не погашена або не знята в установленому законом порядку.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.