У Маріуполі представники партій «Слуга народу» та «Сила людей» обмінюються критичними зауваженнями із ознаками «чорного піару». Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ в регіоні.

18 вересня у Маріуполі відбувся мітинг під будівлею заводоуправління комбінату «Азовсталь», організований представниками політичної партії «Слуга народу». Висуваючи вимоги із покращення екологічної ситуації у місті, мітингувальники палили фаєри і шашки з кольоровим димом.

Ознаки «чорного піару» має перфоменс, який відбувався під час заходу. Один із мітингувальників був одягнений у футболку з написом #экологиямоятема, на обличчі в нього була маска з зображенням чинного депутата міської ради Маріуполя Максима Бородіна.

Свою реакцію на такі дії мітингувальників Максим Бородін висловив у пості на своїй сторінці Facebook. Він зазначив, що йому та його родині не звикати до таких нападів, він не буде реагувати на цей бруд. Також відзначив, що вважає протест фейковим, а викиди справжньою проблемою.

Нагадаємо, що Максим Бородін є головою фракції депутатів міської ради, обраної від політичної партії «Сила людей». Він входить до складу постійної комісії міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров'я, екології.

20 вересня на сторінці політичної партії «Сила людей» у фейсбуку був опублікований пост із плакатом, на якому зображений клоун із повітряною кулькою і написом «Метинвест». Текст посту наступний: «Щиро вітаємо маріупольців з оголошенням членів ЗеКоманди в Маріуполі. Чи то Зеленого Центру Метінвесту. Чи то Слуги Ахметова. Хоча, яка різниця. Вітаємо Вас, Рінат Леонідович з ще однією кишеньковою партією...». 

Відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) - суб’єктів виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. А згідно з частиною 1 статті 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

Згідно з ч. 5 ст. 57 Виборчого кодексу України забороняється поширення завідомо неправдивих відомостей про кандидата, партію (організацію партії) - суб’єктів виборчого процесу. 

Як зазначено в частині 1 статті 277 Цивільного кодексу України, фізична особа, особисті немайнові права якої порушено внаслідок поширення про неї та (або) членів її сім'ї недостовірної інформації, має право на відповідь, а також на спростування цієї інформації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.
 
Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА