Представнику Громадянської мережі ОПОРА відмовили в допуску на конференцію Одеської регіональної організації «Опозиційна платформа – За життя» з висунення кандидатів до місцевих рад, яка відбулася 21 вересня в Одесі.

15 вересня згідно зі статтею 216 Виборчого кодексу України розпочався процес висунення кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, який має завершитися не пізніше 24 вересня. Громадянська мережа ОПОРА в Одеській області в рамках кампанії довготермінового спостереження відслідковує цей етап виборчого процесу з погляду дотримання виборчих процедур і демократичних практик, у зв’язку з чим з чим відвідує збори та конференції місцевих організацій партій з висунення кандидатів до місцевих рад та на виборні посади.

На 21 вересня в Одесі було заплановано проведення конференції Одеської регіональної організації політичної партії «Опозиційна платформа – За життя», про що було розміщено повідомлення на сайті політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». В повідомленні зазначалось, що для акредитації слід звертатися за номером мобільного телефону.

Представник видання «Точка ОПОРИ» за цим номером телефону дізнався про пакет документів, потрібний для акредитації, та направив його через месенджер за рекомендацією особи за цим же номером телефону. Після цього цей же представник організації партії попросив направити документи на електронну пошту центрального офісу партії, вказану на офіційному сайті.

Представник «Точки ОПОРИ» направив документи на зазначені адреси та прийшов на захід, однак на конференцію його не допустили, пояснивши, що його нема в списку акредитованих.

Представник «Точки ОПОРИ» направив письмове звернення на електронні адреси, вказані на сайті «Опозиційної платформи – За Життя», із запитом на отримання офіційного повідомлення про підстави відмови в отриманні акредитації на з’їзд Одеської регіональної організації партії. Але, станом на 22 вересня, відповіді на своє звернення не отримав.

ОПОРА намагалась з’ясувати причини відмови за номером телефону, який вказаний для акредитації, а також за яким представник «Точки ОПОРИ» намагався отримати акредитацію. Представник партії, який відповідав за зазначеним номером телефону, але не представлявся, пояснив, що він достеменно не знає, яка причина недопуску представника, і припустив, що, можливо, пресслужба партії не встигла підготувати для представника видання «лист погодження». За коментарем з цього приводу запропонував зателефонувати у пресслужбу.

Попри численні спроби додзвонитися за обома вказаними на сайті «Опозиційної платформи – За життя» номерами, зробити це ОПОРІ не вдалося: слухавку не знімали за жодним.

Крім того, ОПОРА надіслала прохання прокоментувати причини відмови в акредитації на офіційну електронну адресу партії. На час виходу новини відповідь не отримано, але в разі її надходження цей матеріал буде доповнено відповідним коментарем.

Зазначимо, що порядок акредитації для участі в конференціях/зборах регіональних організацій політичної партії «Опозиційна платформа – За Життя» не містить інформації з вичерпними відомостями про можливі підстави для відмови в акредитації. Для отримання акредитації, згідно із зазначеним порядком, в заявці зазначаються засновники або видавці ЗМІ, мета діяльності, періодичність випуску та тираж, сфера (регіон) поширення ЗМІ, адреса ЗМІ, список журналістів, перелік додаткового обладнання, що використовуватиметься журналістами. Заявка, згідно зі згаданим порядком, направляється на ім’я голови регіональної організації політичної партії або в будь-який інший спосіб, що забезпечує її надходження до гранично встановленого строку її подання. В Порядку також зазначено, що не розглядаються заявки, які не містять згаданих відомостей.

В порядку також міститься застереження, що організація партії залишає за собою право встановлювати обмеження щодо доступу запрошених осіб до приміщення у зв’язку із необхідністю дотримання протиепідемічних заходів.

Зазначимо, що згідно з частинами 3 та 4 статті 218 Виборчого кодексу України повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції організації партії з метою висування кандидатів у депутати, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників засобів масової інформації, визначений його організаторами, не пізніше як за п'ять днів до дня проведення зборів, конференцій розміщується на офіційному вебсайті організації партії, а у разі його відсутності - на офіційному вебсайті партії. Про дату, час і місце проведення зборів, конференцій з метою висування кандидатів організація партії повідомляє також засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах, конференціях визначає організатор заходу.

«Згідно з пунктом 5 частини 1 статті 21 Виборчого кодексу України виборчий процес усіх місцевих виборів здійснюється на засадах публічності та відкритості виборчого процесу, усіх його процедур з урахуванням обмежень, встановлених законом, належного інформування виборців та інших суб'єктів виборчого процесу. Проведення партійних з’їздів в присутності засобів масової інформації є демократичною практикою. Конференція з висування кандидатів на виборах є тією подією, яка цікавить широкі кола населення, і навряд чи саме такі заходи можна відносити до закритих внутрішньопартійних заходів. З іншого боку вирішення питання щодо присутності запрошених осіб на конференціях або з’їздах партій залишене на розсуд політичних партій. В таких випадках журналісти, які виконали всі умови для акредитації, але не отримали її, мають право знати про причини недопуску», - вважає , координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Відповідно до п.7 постанови Центральної виборчої комісії від 11 вересня 2020 року № 249, та вимог частин третьої та четвертої статті 218 Виборчого кодексу, порядок акредитації засобів масової інформації та їх повідомлення місцевими організаціями партій про проведення зборів, конференцій організацій партій з метою висування кандидатів, стосуються інформаційного забезпечення виборчого процесу місцевих виборів, а не безпосередньо висування кандидатів на місцевих виборах. Тому недотримання цих вимог не може слугувати підставою для відмови в реєстрації кандидатів через порушення встановленого Кодексом порядку висування кандидатів.

За коментарями звертайтеся:

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)