Спостерігачі ОПОРИ у вересні зафіксували, що у Харкові ті Ізюмі роздають партійні газети із наметів політичних сил, а також поширюють друковану продукцію з ознаками політичної реклами біля виходів з станцій метро та поряд з автобусними терміналами. Зазвичай це партійні видання, хоча є і серед них місцеві газети з ознаками політичної джинси.

Куби партії «Блок Світличної – Разом» у Харкові розставили біля виходів зі станцій метро. Представники ОПОРИ фіксували брендовані конструкції біля виходів зі станцій метро «Держпром», «23 серпня», «Ботанічний сад». Поряд з кубами люди в накидках «Блоку Світличної – Разом» роздавали партійні газети. В соціальних мережах фіксували, що газети роздавали і діти.

В газеті є інтерв’ю Світличної, яке стосується майбутніх виборів, є стаття щодо суспільно-політичних настроїв в Харкові. Є також інформація про потенційних кандидатів від цієї політичної сили.

Цю ж газету роздавали й у Ізюмі.

У вихідних даних вказано, що замовник Харківська обласна регіональна організація політичної партії «Блок Світличної – Разом!», наклад 100 тис. примірників.

В палатках партії «Опозиційна Платформа – За Життя», які були розташовані, як в Харкові так і в Ізюмі, роздавали партійну газету «Справжнє життя». В газеті від 17 вересня є матеріали про потенційних кандидатів від цієї партії – Андрія Спаського, Володимира Скоробагача, Віктора Фесуна, Едуарда Тичкова, Ігора Шрама.

Біля виходів зі станції метро 17 вересня, зокрема біля станції «Ботанічний сад»,  безкоштовно роздавали спецвипуск газети «Время», присвячений майбутнім місцевим виборам. На першій та другій сторінці газети опубліковано інтерв’ю з потенційним кандидатом в міські голови від партії «Опозиційна платформа – За Життя» Олександром Фельдманом. Саме його кандидатуру висунула під час конференції обласна організація цієї політичної партії.

Також у номері газети є опитування: «Який мер потрібен Харкову?». Наклад – 30000 примірників.

В наметах партії «УДАР» роздавали партійну газету. Окрім інформації про партійні івенти, в газеті була інформація про зміни у Виборчому кодексі та щодо системи, за якої відбудуться місцеві вибори.

Щоп’ятниці у Харкові безкоштовно біля виходів з метро та автобусних терміналів роздають газету «Харьковская неделя», в якій є публікації, які мають ознаки «джинси». Мова йде про позитивні публікації про політиків, які мають відношення до партії «Слуга народу». Наприклад у випуску № 8 опубліковано інтерв’ю з Романом Семенухою, якого іменують «кандидатом в депутати Харківської обласної ради».

Також «кандидатом в депутати Харківської обласної ради» у випуску № 9 називають боксера Сергія Федченко, з яким опублікували інтерв’ю.

В Ізюмі роздавали газету «Нові обличччя». Випуск присвячений звіту депутатів Ізюмської міськради від фракції «Нові Обличчя» за 5 років.  Наклад – 15 тисяч примірників.

Крім того, в цьому місті Харківської області також безкоштовно роздавали газету «Духовное возрождение Украины» партії «Українська православна асамблея», яка заявила про намір брати участь у місцевих виборах.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)