На Закарпатті окремі осередки політичних партій провели свої конференції стосовно висунення кандидатів на місцеві вибори у період із 15 по 20 вересня.  Однак спостерігачам ОПОРИ вдалося потрапити не на всі заходи. Зокрема, на конференцію обласного осередку партії «Опозиційна платформа – За життя» спостерігача ОПОРИ не акредитували, мотивувавши це  карантином, а у закладі, де анонсувалася конференція обласної організації партії «За майбутнє», спостерігачу ОПОРИ повідомили, що нічого не знають про проведення заходу.  Закарпатський осередок партії «Пропозиція» анонсував свою конференцію у місті Дніпрі, відтак дістатися до заходу представнику ОПОРИ не виявилося можливості. Окремі осередки провели свої збори у два етапи.

За інформацією спостерігачів ОПОРИ, про проведення конференцій стосовно висунення кандидатів на місцеві вибори 25 жовтня 2020 року анонсували  осередки 23 партій:  «Сила і честь», «Альтернатива», «Команда Андрія Балоги», «Голос», «Об’єднання «Самопоміч», «Демократична партія угорців України», «УДАР», «Рідний дім», «Слуга народу», «Патріот», «Разом сила», «Народний рух України», «Рідне Закарпаття», «Європейська солідарність», «Ідея нації», «КМКС «Партія угорців України», «За майбутнє», «Наш край», ВО «Батьківщина», «Опозиційна платформа – За життя», ВО «Свобода», «Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість», «Пропозиція».

Як зафіксували представники ОПОРИ, які були присутні на заходах, окремі політичні партії під час своїх конференцій не озвучували повністю єдиний та територіальні списки кандидатів до всіх рад, а називали  лише перші імена у списку. Зокрема, так висували кандидатів політсили «Сила і честь», «Голос». На своїх конференціях партії «Європейська солідарність», ВО «Батьківщина», «Рідне Закарпаття», ВО «Свобода», «КМКС «Партія угорців України» озвучували усіх кандидатів у єдиних та територіальних списках. Під час конференції осередку партії «Команда Андрія Балоги» зачитували лише назви місцевих рад, до яких політсила висуватиме кандидатів, а імен кандидатів - не озвучували. 

Варто додати, що дві політичні організації - «Голос» та «Наш Край» - по закінченню конференції наголосили, що не закривають її, а роблять перерву.

20 вересня конференцію з приводу висунення кандидатів на місцеві вибори 25 жовтня 2020 року у Мукачеві провів обласний осередок партії «Рідне Закарпаття». За інформацією спостерігача ОПОРИ, список партії до обласної ради очолила Наталія Шетеля, до Хустської райради – Юрій Іванчо, Хустської міськради – Валерій Лунченко, Тячівської райради – Андрій Шваб, Мукачівської райради – Михайло Штефко, Берегівської райради – Віталій Плюха, Рахівської райради – Володимир Симулик, Берегівської міськради Ігор Дурдак, Мукачівської міської – Андрій Петьовка, Ужгородської міськради – Ернест Горват, Ужгородської райради - Олександр Гарновдій. Крім цього, за інформацією ОПОРИ, партія висуватиме своїх кандидатів і до інших місцевих рад.

19 вересня на Красному Полі відбулася конференція обласного осередку партії ВО «Свобода» стосовно висунення кандидатів на місцеві вибори. Під час конференції озвучили, що список цієї партії до Ужгородської міської ради очолив Томаш Лелекач, до Хустської міської ради - Роман Роман, Тячівської - Володимир Гапун. За інформацією спостерігача ОПОРИ, партія висуватиме своїх кандидатів до Рахівської районної ради, Чопської та Рахівської міських рад, Великобичківської та Ясінянської селищних рад. До Закарпатської облради, за інформацією спостерігача ОПОРИ, партія кандидатів не висуватиме.

Цього ж дня конференцію провів обласний осередок партії «Європейська солідарність». Список партії до Закарпатської обласної ради очолила керівниця осередку, чинна депутатка парламенту Іванна Климпуш-Цинцадзе. Також партія висуватиме кандидатів до районних, міських, селищних та сільських рад.

Також 19 вересня у Берегові відбулася конференція обласного осередку партії «КМКС «Партія угорців України». За інформацією ОПОРИ, список від цієї партії до Закарпатської обласної ради очолив керівник партії, екснардеп Василь Брензович. Також партія висуватиме кандидатів і в інші місцеві ради.

Обласний осередок партії ВО «Батьківщина» також провів свою конференцію щодо висунення кандидатів на місцеві вибори 19 вересня. Як повідомляє спостерігачка ОПОРИ, список кандидатів від ВО «Батьківщина» до обласної ради очолив Олександр Кеменяш, до Ужгородської районної ради - Петро Грицик, Берегівської районної - Юрій Довбак, Рахівської - Ірина Вербіцька, Тячівської - Василь Каганець, Хустської - Петро Пригара, Мукачівської - Михайло Ланьо.

До міських рад списки від цієї партії очолили: Берегівська міська рада - Володимир Бортнійчук, Виноградівська - Михайло Росанюк, Мукачівська - Олександр Переста, Свалявська - Іван Сай, Рахівська - Оксана Севч, Тячівська - Іван Крічфалушій, Ужгородська - Андрій Андріїв, Чопська - Ігор Островський, Іршавська - Станіслав Сухан, Хустська - Олеся Калинич. Партія висуватиме кандидатів і до інших місцевих рад області.

Також 19 вересня відбулася конференція обласного осередку політичної сили «За майбутнє», однак спостерігачу ОПОРИ не вдалося потрапити на захід. Коли спостерігач ОПОРИ приїхав за вказаною в анонсі конференції адресою і у потрібний час, працівники готелю, в якому за даними анонсу мала відбутися конференція, повідомили, що нічого не знають про проведення заходу на території закладу. Однак в той день, на сторінці партії розмістили допис про те, що конференція стосовно висунення кандидатів на місцеві вибори, відбулася. Варто додати, що номер телефону, який був вказаний на сайті партії для акредитації, був «поза зоною досяжності», відтак ОПОРІ не вдалося додзвонитися до організаторів. Також за вказаною на сайті партії електронною адресою напередодні були відправленні документи журналіста «Точки ОПОРИ» для акредитації.

17 вересня в Ужгороді відбулася конференція обласного осередку партії «Голос». Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, на заході 17 вересня були присутні всього три делегати. Того дня вони вирішили - на посаду голови Ужгородської міської громади від цієї партії висуватиметься Павло Чучка. Також політсила висуватиме своїх кандидатів в депутати Ужгородської міської ради, однак список кандидатів під час конференції 17 вересня не озвучили. Про наступний етап конференції - 19 вересня - акредитованого представника ОПОРИ у “Голосі” не повідомили, про подію стало відомо згодом з повідомлень у ЗМІ.

Також 17 вересня конференцію стосовно висунення кандидатів провів обласний осередок партії «Команда Андрія Балоги». За інформацією спостерігача ОПОРИ, партія висуватиме своїх кандидатів на виборах до Закарпатської обласної ради, Ужгородської, Мукачівської, Хустської, Берегівської, Тячівської, Рахівської районних рад та Ужгородської, Мукачівської, Берегівської, Свалявської, Виноградівської, Тячівської, Рахівської, Чопської, Хустської, Іршавської міських рад. До окремих сільських та селищних рад партія «Команда Андрія Балоги» також висуватиме своїх кандидатів в депутати. Список до Закарпатської облради від цієї партії очолив Євген Мешко.

16 вересня в Ужгороді відбулася конференція Закарпатського осередку політичної партії «Сила і честь» стосовно висунення кандидатів на місцеві вибори. Під час конференції озвучили імена людей, які очолять партійні списки до місцевих рад. Список кандидатів до Закарпатської обласної ради очолив головний лікар Закарпатської обласної лікарні імені Новака - Юрій Яцина. Також «Сила і честь» висунули кандидатів до Ужгородської, Мукачівської, Хустської, Тячівської, Рахівської, Іршавської, Чопської міських рад, Рахівської районної, Буштинської, Довжанської Ясінянської, Волівецької селищних рад, Великобичківської, Богданської сільських рад. Однак під час заходу повних списків кандидатів до всіх рад не озвучували.

Цього ж дня у Мукачеві відбулася конференція обласного осередку політичної партії «Наш край». Як стало відомо спостерігачу ОПОРИ, на виборах голови Мукачівської міської громади від цієї партії братиме участь Іван Білашинець. Також партія висуватиме кандидатів у депутати Мукачівської громади.

15 вересня відбулася конференція обласного осередку політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». Про це представники осередку повідомили обласну виборчу комісію, однак представнику ОПОРИ в акредитації на конференцію відмовили у зв’язку з карантином.

Конференція Закарпатського обласного осередку партії «Пропозиція» мала відбутися на вулиці Старокозацькій, 58 у Дніпрі.

Відповідно до частин 2-4 статті 218 Виборчого кодексу України про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє у письмовій формі відповідну територіальну виборчу комісію не пізніш як за день до дня проведення зборів, конференції. Повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції організації партії з метою висування кандидатів у депутати, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників засобів масової інформації, визначений його організаторами, не пізніш як за п’ять днів до дня проведення зборів, конференції розміщується на офіційному веб-сайті організації партії, а у разі його відсутності - на офіційному веб-сайті партії. Про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє також засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах, конференції визначає організатор заходу.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)