На вулицях Закарпаття спостерігачі ОПОРИ фіксують білборди із назвами чи символікою організацій політичних партій, які стали  суб’єктами виборчого процесу, оскільки провели місцеві конференції стосовно висунення кандидатів на місцеві вибори. Однак кандидати від цих партій станом на вечір неділі, 20 вересня, не були зареєстровані виборчими комісіями, відтак, на думку ОПОРИ, не мали права поширювати продукцію з ознаками агітації. Згідно з законом, агітація розпочинається у наступний день після реєстрації кандидатів. Йдеться про обласні осередки політсил «Опозиційна платформа – «За життя», «Команда Андрія Балоги», «КМКС «Партія угорців України», «Наш край», «Альтернатива», «Сила і честь», «За майбутнє», «Рідний дім». З приводу цих фактів спостерігачі ОПОРИ на Закарпатті звернулися із заявами до поліції.

На більшості білбордів відсутні також вихідні дані, а на деяких бордах, де вихідні дані є, розміщена інформація є неповною.

20 вересня спостерігач ОПОРИ звернувся до поліції з приводу білбордів політичних сил «За майбутнє», «Європейська солідарність» та «КМКС «Партія угорців України». Оскільки ці політичні сили провели конференції стосовно висунення кандидатів на місцеві вибори в період із 15 по 19 вересня, вони вважаються суб’єктами виборчого процесу. Станом на 20 вересня білборд із символікою партії «За майбутнє» розміщений у селищі Солотвино, на вулиці Спортивній. Білборди політсили «Європейська солідарність» спостерігач ОПОРИ зафіксував у Тячеві, між населеними пунктами – Тячевом і Бедевлею, у Тересві, Грушеві, Солотвині, Вільхівцях, по автомобільній дорозі Н09 між населеними пунктами Тячевом і Бурштином. Білборд із символікою політсили «КМКС» Партія угорців України» спостерігач ОПОРИ виявив на вулиці Армійській у Тячеві.


На проспекті Свободи в Ужгороді 20 вересня спостерігачка ОПОРИ виявила сітілайт політсили «Рідний дім», яка провела конференцію стосовно висунення кандидатів на місцеві вибори 18 вересня. На сітілайті розмістили напис - «Політична партія «Рідний дім». Ужгородці самі знають як».

18 вересня в Ужгороді спостерігач ОПОРИ звернувся із заявою до поліції з приводу розміщеного на вулиці Легоцького, біля будинку №3А білборду із написом «Владі закарпатців в області бути! Команда Андрія Балоги». Оскільки білборд оформлений із використанням символіки політичної партії «Команда Андрія Балоги», це може містити ознаки передвиборної агітації на користь  цієї політсили, «Команда Андрія Балоги» на своїй обласній конференції 17 вересня висунула кандидатів на місцеві вибори 25 жовтня, вона є суб’єктом виборчого процесу. Такі ж борди 18 вересня спостерігач ОПОРИ зафіксував на вулицях Карпенка Карого та Росвигівській у Мукачеві.  У селі Дунковиця спостерігач ОПОРА 18 вересня виявив білборд із символікою партії «Команда Андрія Балоги» та написом – «Кращій Іршаві бути». У Берегові 18 вересня ОПОРА зафіксувала борд із символікою цієї політсили та написом «Нова сила Закарпаття. Команда Андрія Балоги».

Також 18 вересня в Ужгороді зафіксували білборд із символікою партії «Опозиційна платформа – За життя», яка теж є суб’єктом виборчого процесу, адже висунула своїх кандидатів у місцеві ради на партійній конференції, яка відбулася в Ужгороді 15 вересня. Борд із назвою цієї політичної сили розміщений в Ужгороді на вулиці Грушевського, біля будинку №27. На плакаті зображений логотип партії та напис – «Опозиційна платформа – За життя» зможе зберегти медицину». Такий ж борд 18 вересня ОПОРА зафіксувала і у Мукачеві. Білборд із символікою партії «Опозиційна платформа – За життя» та написом «Зможе відновити економіку» спостерігач ОПОРИ 18 вересня виявив на вулицях Карпенка Карого та Томаша Масарика у Мукачеві та у Берегові. Про ці факти повідомлено поліцію.

На Слов’янській набережній в Ужгороді 18 вересня спостерігач ОПОРИ виявив білборд із символікою політичної сили «Альтернатива», яка також висунула своїх кандидатів на місцеві вибори на партійній конференції, що відбулася 16 вересня. Відповідно, наразі ця політична сила вважається суб’єктом виборчого процесу. На плакаті розміщене фото потенційного кандидата Миколи Марчишака та написи – «Альтернатива. Змінам в місті бути. Ужгородці, патріоти, ветерани». Про це ОПОРА поінформувала поліцію.

18 вересня у Мукачеві спостерігач ОПОРИ зафіксував білборд із символікою політсили «Наш край». На борді розмістили напис – «Сила господарників та професіоналів». Рекламні носії зафіксували на вулицях Росвигівській та Томаша Масарика. Станом на 18 вересня політсила «Наш край» вважається суб’єктом виборчого процесу в межах Мукачівської громади, адже конференція партії стосовно висунення кандидатів до міськради Мукачева відбулася 16 вересня. Про виявлення білбордів ОПОРА повідомила поліцію.

В Ужгороді 18 вересня спостерігачка ОПОРИ зафіксувала сітілайт із символікою політичної партії «Сила і честь», осередок якої теж вважається суб’єктом виборчого процесу, адже провела конференцію з висунення кандидатів на місцеві вибори 16 вересня. На сітілайті зображено фото потенційного кандидата Юрія Яцини та напис – «Сила і честь Закарпаття. Юрій Яцина – головний лікар ЗОКЛ ім. Новака». Про це ОПОРА поінформувала поліцію.

Згідно з пунктом 3 частини 1 статті 22 Виборчого кодексу України суб’єктом виборчого процесу відповідних виборів є:  партія (організація партії), яка висунула кандидатів на відповідних виборах.

Відповідно до частини 1 статті 52 Виборчого кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування. Згідно з частиною 3 статті 52 Виборчого кодексу передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

Зважаючи на такі норми, Опора наголошує на тому, що організації партій, які висунули своїх кандидатів на місцевих виборах повинні утриматися від ведення агітації до реєстрації таких кандидатів відповідними територіальними виборчими комісіями, однак оцінку правомірності чи неправомірності наведених у статті активностей партій  нададуть правоохоронні органи та суди.

Відповідно до статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення проведення передвиборної агітації, агітації з референдуму особою, участь якої в агітації заборонена законом, проведення агітації поза строками, встановленими законом, чи в місцях, що заборонені законом, проведення агітації у формах та засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення агітації, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті, статтями 212-9212-13 та 212-14 цього Кодексу, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно зі статтею 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення Виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)