У Дніпрі та Кам’янському зафіксовані білборди без вихідних даних, а у Кривому Розі без вихідних даних роздавали партійну газету. Заяви про адміністративне правопорушення складені щодо агітаційних матеріалів партій: «Опозиційна платформа – За життя», «Наш край», «Пропозиція», «Бджола», «Національний корпус», місцеві осередки яких висунули кандидатів.

19 cерпня у Дніпрі, спостерігач ОПОРИ зафіксував можливе порушення норм Виборчого кодексу, а саме порушення строків агітації, фінансування агітації не з виборчого фонду та відсутність вихідних даних на білбордах політичних партій «Наш край» та «Опозиційний блок – За життя». Партії вже є суб'єктами виборчого процесу, оскільки 17 вересня обласна організація партії «Опозиційний блок – За життя» провела конференцію, а 18 серпня відбулася конференція обласної організації партії «Наш Край» по висуненню кандидатів на місцевих виборах. Тобто, партії набули статусу суб’єктів виборчого процесу. До білбордів, що розташовані за адресою Донецьке шосе, 25, спостерігач ОПОРИ викликав поліцію, порушення зафіксовано, написана заява.

20 вересня о 15:00 спостерігач ОПОРИ звернувся на лінію 102 стосовно розміщення передвиборної агітації партій «Наш край» та «Опозиційна платформа – за життя» на зовнішньому рекламному носії без зазначення вихідних даних за адресою м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 47.

19 вересня 2020 року о 18:00 спостерігач ОПОРИ звернувся на лінію 102 із заявою про намет з назвою політичної партії «Національний корпус», розміщений за адресою м. Дніпро, бульвар Слави, 5. Біля намету роздавали агітаційну продукцію, повітряні кульки, стікери з символікою «Національний корпус Дніпро». Конференція обласної організації партії відбулася 16 вересня.

19 серпня у Кривому Розі на площі Визволення (Центрально–Міський район) біля зупинки громадського транспорту та на перехресті вул. Соборності та пр. Металургів зафіксовані агітаційні конструкції з написами «Кривий Ріг. НАШ КРАЙ. Сила господарників та професіоналів». Поруч з наметом невідомі роздавали газету «Дніпропетровщина – Наш край». Спостерігачі ОПОРИ викликали поліцію та написали заяви до поліції.

19 серпня у м. Кам’янське за адресою пр. Свобода 44а, зафіксовано сітілайт з написом «Пропозиція. Політична партія» без вихідних даних. Спостерігач ОПОРИ написав заяву щодо можливого порушення правил ведення передвиборної агітації. Конференція обласної організації партії «Пропозиція» з висунення кандидатів на місцевих виборах відбулася 18 вересня.

По пр. Шевченка біля будинку № 3 зафіксовано білборд без вихідних даних з політичною символікою партії «Бджола». На зовнішньому носії реклами розміщено привітання з Днем міста від лідера партії «Бджола» Андрія Білоусова. Поліцейські, які приїхали на виклик спостерігача ОПОРИ, зафіксували можливе адміністративне правопорушення. 17 вересня 2020 року в м. Кам’янське відбулась конференція Дніпропетровської обласної територіальної організації партії «Бджола» по висуванню кандидата на посаду міського голови (Андрій Білоусов) та кандидатів до Кам’янської районної та міської ради.

«З 15 по 24 вересня проходять конференції по висуненню кандидатів. Організації партій мають право розпочати агітацію наступного дня після прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) до 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Ці випадки мають ознаки адміністративного правопорушення, а саме порушення строків передвиборчої агітації, адже зазначені організації партій набули статусу суб’єкта виборчого процесу відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 22. Виборчого Кодексу України», - прокоментував координатор Громадянської мережі ОПОРА зі спостереження за виборами в Дніпропетровській області.

21 вересня, через два дні після написання заяви до поліції, спостерігачі ОПОРИ у Кам’янському зафіксували, що деякі білборди з символікою партії «Бджола» були зняті, а на інших була зрізана партійна символіка.

У частині 1 статті 52 Виборчого Кодексу України йдеться про те, що  передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

Нагадаємо, згідно з календарним планом, що міститься у додатку до Постанови ЦВК №163 від 8 серпня 2020 року, офіційно виборчий процес на місцевих виборах розпочинається 5 вересня 2020 року – за 50 днів до дня голосування, відповідно до ч. 1, 5 ст. 195 Виборчого кодексу України. З 15 вересня розпочинається реєстрація кандидатів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)