За даними Єдиного державного реєстру  юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських організацій спостерігач ОПОРИ виявив, що Галицинівська, Мішково-Погорілівська та Шевченківська сільські виборчі комісії набули статусу юридичної особи ще в 2006 році.  Це може свідчити про набуття статусу юридичної особи шляхом перереєстрації комісій, створених раніше.

Секретарка Центральної виборчої комісії Олена Гатаулліна в Facebook-групі «Члени виборчих комісій – обмін досвідом», роз’яснила спостерігачу ОПОРИ особливості юридичної реєстрації територіальних виборчих комісій: «Кожна ТВК, яка була утворена ЦВК отримала лист з цього приводу, тут питання до тієї комісії, яка утворювала сільські та селищні. Бо згідно Виборчого кодексу вона мала саме утворити і сформувати новий склад, як це зробила ЦВК, і назви тоді відрізняються згідно нового адмінтериторіального устрою і до назви додано слово «територіальна», як в зразках вивісок та печаток ТВК, затверджених постановою ЦВК. В такому випадку не існує ніякої перереєстрації, голови старих ліквідованих комісій мають подати реєстраторам заяви про ліквідацію. Голови нових утворених комісій протягом 4 днів заяви про реєстрацію юридичної особи, і вони не мають ніякого відношення до печаток старих комісій та мають виготовити свою нову печатку. Сподіваюсь це якась помилка і хтось щось не так зрозумів і там все нормально, бо в іншому випадку немає комісії, яка згідно Виборчого кодексу має організовувати та проводити вибори, і встановлювати результат. Здається районна комісія щось пропустила».

Також у ЄДР були зафіксовані виборчі комісії зі схожими назвами. Так, в реєстрі можна знайти Первомайську районну виборчу комісію (дата реєстрації юридичної особи − 2006 рік)  та  Первомайську районну територіальну виборчу комісія (дата реєстрації − 2020 рік); Веснянську сільську виборчу комісію (дата реєстрації юридичної особи – 2006 рік) та Веснянську сільську територіальну виборчу комісію (дата реєстрації – 2020 рік); Нечаянську  сільську виборчу комісію (дата реєстрації юридичної особи – 2006 рік) та Нечаянську сільську територіальну виборчу комісію (дата реєстрації – 2020 рік).

«Тобто в цьому випадку попередні виборчі комісії не були ліквідовані, та є чинними юридичними особами. Враховуючи коментар секретаря ЦВК, старі комісії повинні були припинити статус юридичної особи шляхом ліквідації», − наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

Голова Шевченківської сільської територіальної виборчої комісії Ольга Соболєва в коментарі ОПОРІ зауважила, що вона не була належним чином повідомлена про особливості набуття статусу юридичної особи, реєстрацію юридичної особи мав здійснити реєстратор, правильність реєстрації вона не перевіряла.

Голова Миколаївської районної територіальної виборчої комісії Миколаївської області Євген Христинюк прокоментував, що всі створені районної комісією сільські, селищні комісії надали інформацію про те, що вони набули статусу юридичної особи та повідомили номери казначейських рахунків для внесення грошових застав. Він також повідомив про випадок, коли голова СВК звернулася з питання щодо перереєстрації юридичної особи, але їй надали роз’яснення щодо необхідності саме реєстрації юридичної особи. Стосовно даних Єдиного реєстру Євген Христинюк  пообіцяв провести перевірку.

Відповідно до частини 3 статті 35 Виборчого кодексу України, для державної реєстрації юридичної особи голова комісії, а в разі його відсутності − заступник голови комісії, а в разі відсутності голови та заступника голови комісії − секретар комісії не пізніш як на четвертий день з дня утворення комісії повинен особисто подати суб’єкту державної реєстрації за місцем розташування окружної чи територіальної виборчої комісії копію відповідної постанови Центральної виборчої комісії чи територіальної виборчої комісії вищого рівня про утворення комісії та заяву про державну реєстрацію створення юридичної особи. Державна реєстрація окружної (територіальної) виборчої комісії як юридичної особи здійснюється у день надходження документів для проведення державної реєстрації юридичної особи.

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)