Більше 15 тисяч жителів столиці скористались процедурою зміни виборчої адреси. Київ посів друге місце в Україні за кількістю зміни виборчої адреси – 15% від загальної кількості звернень по країні. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

За даними, що опубліковані на сайті Державного реєстру виборців, станом на 21 вересня 2020 року, 12123 виборці прибули до міста, 3245 - змінили виборчу адресу в межах міста, 8632 - вибули.

Скріншот з сайту ДРВ щодо відомостей про опрацьовані звернення виборців щодо зміни виборчої адреси в розрізі територій України

Громадяни мали можливість до 10 вересня подати заяву до органів Державного реєстру виборців про зміну виборчої адреси. Це можна було зробити особисто завітавши до відділу ведення ДРВ, передати заяву через уповноважену особу або ж онлайн через особистий кабінет виборця.

На початку виборчого процесу спостерігачі ОПОРИ перевірили всі районні відділи ДРВ у м. Києві щодо того, чи приймають заяви виборців у режимі особистого прийому. Епідеміологічні обмеження не завадили громадянам звернутися офлайн до органів ведення Державного реєстру виборців, проте наголошували, що онлайн звернення в умовах карантину більш бажані з безпекових міркувань щодо відвідувачів та працівників.

“Громадяни можуть змінювати власну виборчу адресу за цією процедурою в міжвиборчий період раз на рік. Такі зміни законодавства мають позитивний характер та забезпечують виборцю можливість реалізувати своє виборче право без зайвої бюрократії. Наразі спостерігається тенденція до збільшення інформативних повідомлень від ДРВ стосовно процедури зміни виборчої адреси. Вважаю, що її треба не тільки зберігати, а й збільшувати навіть по закінченню місцевих виборів”, - наголосив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в м. Києві.

З 1 липня до 10 вересня громадяни мали змогу змінити виборчу адресу щоб проголосувати за місцем фактичного проживання на місцевих виборах, що відбудуться 25 жовтня. За словами керівника Служби розпорядника Державного реєстру виборців Олександра Стельмаха, декілька десятків звернень по країні ще опрацьовується, тому остаточна кількість може незначно збільшитись.

Відповідно до статті 2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання» реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

 

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.