Заступниця голови Миколаївської міської територіальної виборчої комісії, відмовившись реєструвати в журналі сповіщення про проведення конференції міської організації партії «Опозиційна платформа-За життя», забрала журнал із документами і повернула наступного дня. Про це повідомив спостерігач ОПОРИ.

Як повідомив член Миколаївської міської ТВК Максим Буряков, 19 вересня, о 15.25, довірена особа Віталій Гунько приніс сповіщення про проведення конференції Миколаївської міської організації партії «Опозиційна платформа-За життя». У сповіщенні вносились зміни щодо дати проведення −  конференцію перенесли з 21 на 20 вересня. Заступниця голови ТВК  Ірина Пономаренко  відмовилась реєструвати сповіщення, аргументувавши тим, що комісія наразі не працює, і, забравши з собою журнал реєстрації, покинула приміщення. Сповіщення про проведення конференції вона кинула на стіл, його заховала в сейф голова комісії Тетяна Павлова. Слід додати, що комісія все ж таки зареєструвала це повідомлення, але на окремому аркуші.

Віталій Гунько повідомив спостерігачу ОПОРИ, що у нього була довіреність від міської організації. Ірина Пономаренко прочитала документи, які він приніс, сфотографувала їх, комусь відправила, взяла журнал із документами − і вийшла з приміщення.

Віталій Гунько викликав поліцію. За інформацією Головного управління Національної поліції у Миколаївської області,  заява зареєстрована в Журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події, по цій ситуації проводиться перевірка. Вранці 20 вересня Ірина Пономаренко повернула журнал у комісію, повідомляє спостерігач ОПОРИ.

Відповідно до частини 2 статті 218 Виборчого кодексу України, про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє у письмовій формі відповідну територіальну виборчу комісію не пізніш як за день до дня проведення зборів, конференції. А згідно з пунктом 13.4 постанови ЦВК від 10 серпня 2020 року № 173 «Про Порядок організації роботи та ведення діловодства виборчих комісій з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів» документи, звернення реєструються в день їх надходження в журналі реєстрації документів, заяв і скарг у виборчій комісії.

«Внаслідок дій заступника голови Миколаївської міської територіальної виборчої комісії Ірини Пономаренко комісія не зареєструвала в журналі вхідної кореспонденції повідомлення від міської організації партії «Опозиційна платформа – За життя» щодо партійної конференції, тим самим порушивши порядок реєстрації вхідної документації», − коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Cайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)