На Закарпатті поліція відкрила два кримінальні провадження, в яких у якості потерпілих фігурують двоє потенційних кандидатів від партії «Команда Андрія Балоги». За інформацією ОПОРИ, ймовірний кандидат в Ужгороді Віктор Петров звернувся до поліції із заявою про погрози фізичної розправи, іншого потенційного кандидата у Тячівському районі Віталія Химинця побили, однак поліція кваліфікує цю справу у контексті  нанесення тілесних ушкоджень, а не перешкоджання виборчій діяльності.

15 вересня на сторінці політичної партії «Команда Андрія Балоги» опублікували допис з інформацією про те, що потенційного кандидата від цієї політсили на посаду голови Углянської сільської громади Віталія Химинця жорстоко побили. У дописі розповідається, що чоловік отримав численні гематоми, забої, струс мозку, переломи носа та щелепи. Згідно із позицією  партії, опублікованої у соцмережі, випадок побиття – це «спроба залякати активних людей, які збираються балотуватися на місцевих виборах від партії «Команда Андрія Балоги».

У поліції комунікаційниці ОПОРИ пояснили, що ця справа кваліфікується за статтею 122 Кримінального кодексу України, тобто – умисне нанесення тілесних ушкоджень середньої тяжкості.

«Усі причетні особи наразі встановлені. Крім цього, потерпілий звернувся до поліції із заявою про те, що жодних моральних чи матеріальних претензій він немає. Цей випадок не розцінюється як перешкоджання виборчій діяльності»,- зазначила у коментарі ОПОРІ спеціалістка Відділу комунікації поліції у Закарпатській області Інеса Манзулич.

Раніше, 7 вересня, про погрози в контексті виборчих перегонів повідомив ще один потенційний кандидат від партії «Команда Андрія Балоги» в Ужгороді – Віктор Петров. На своїй сторінці у фейсбук він пояснив, що йому телефонували, погрожували та вимагали відмовитися від співпраці із «Командою Андрія Балоги». Також у дописі йдеться, що Віктор Петров написав заяву  у поліцію.

Як повідомили у поліції, у цій справі відкрите кримінальне провадження за частиною 2 статті 157 Кримінального кодексу України – перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача.

Відповідно до частин 1 та 2 статті 157 Кримінального кодексу України перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з обманом або примушуванням, а також ухилення члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних причин - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі діяння, поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, - караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)