У Запорізькій області активність звернень громадян щодо зміни виборчої адреси становить 3.53% від загальної кількості в країні. Найбільше цією процедурою скористалися в межах міста Мелітополь. Ознаки можливих порушень при здійсненні процедури зафіксовані з 8 по 10 вересня під час підвезення громадян до відділу ведення ДРВ апарату Запорізької райдержадміністрації.

За даними Державного реєстру виборців, станом на 16 вересня 1 095 громадян змінили виборчу адресу, щоб скористатися своїм виборчим правом у Запорізькій області. 1 200 людей з місцевою пропискою висловили бажання голосувати за межами Запорізької області, ймовірно, за місцем свого фактичного проживання. Також 2 435 виборців змінили виборчу адресу в межах області. Ця активність становить 3.53% від загальної кількості звернень. Найбільша кількість заяв надійшла від Мелітопольської міської громади (39.35% від зальної кількості заяв у регіоні), що помітно перевищує показники за іншими населеними пунктами. Так, наступні за кількістю заяв йдуть Бердянська міська (12.55%), Широківська сільська (12.27%), Запорізька міська (12. 12%) громади.

ОПОРА нагадує, що з 1 липня по 10 вересня включно українці мали право змінити свою виборчу адресу. Це дозволило внутрішньо переміщеним особам з Донецької та Луганської областей і Автономної Республіки Крим, так званим трудовим мігрантам та особам без реєстрації скористатися свої виборчим правом.

На думку начальника відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Запорізької обласної державної адміністрації Сергія Масюкова, процедура зміни виборчої адреси пройшла без надзвичайних випадків. Виняток з цього – наплив людей з 8 по 10 вересня до відділу ведення ДРВ апарату Запорізької райдержадміністрації. Детально про цей випадок ОПОРА розповідала раніше. Наразі за згаданими обставинами, як зазначив очільник відділу, ведуться слідчі дії, оскільки виборців цілеспрямовано підвозили для того, щоб змінити виборчу адресу і дати можливість віддати голоси за певних кандидатів.

Про поточну роботу Сергій Масюков зазначив: «Відділи працюють в особливих умовах коронавірусної пандемії. На сільському рівні у відділах ведення Державного реєстру виборців, які створені в складі апаратів райдержадміністрацій, працює по два працівника лише. Випадало додаткове навантаження у зв’язку з цим, що окрім цієї роботи поновлювали персональні дані виборців, вносили зміни та доповнення до бази Державного реєстру, щоб включити осіб, яким виповнилося 18 років, а також тих, хто заїздили, або виїздили з тієї чи іншої території.  Оновлення вносить десь 1,5-2% змін до бази Державного реєстру виборців щомісячно. Зараз відділи працюють у штатному режимі, але також прийом громадян здійснюють обмежено».

Під час таких прийомів громадяни можуть перевіряти чи присутні вони в базі даних реєстру. Саме за цими даними вони потраплятимуть до попередніх списків виборців, що будуть передані дільничним виборчим комісіям не пізніше 13 жовтня. Вже ці органи до 15 жовтня включно зобов’язані розповсюдити персональні запрошення. Відтак громадяни, які не отримають таких запрошень на вибори мають звернутися до найближчої виборчої дільничної комісії, або до відділу ведення Державного реєстру виборців, щоб перевірити чи мають вони можливість проголосувати 25 жовтня. Крім того, перевірити себе у списку виборців можна на сайті ДРВ через «Кабінет виборця».

Наразі територіальні виборчі комісії опрацьовують протоколи ТВК щодо утворення виборчих дільниць.

Нагадаємо, за словами керівника Служби розпорядника Державного реєстру виборців Олександра Стельмаха, станом на ранок 16 вересня 38 звернень виборців по країні ще опрацьовуються. Тому цифри в деяких регіонах можуть несуттєво збільшитися.

 

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.