До органів ведення Державного реєстру виборців аби змінити виборчу адресу звернулись 2 264 мешканці Кіровоградської області. Це 21-й показник серед загальної кількості звернень по України. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

За інформацією Державного реєстру виборців, станом на 17 вересня 2020 року процедурою зміни виборчої адреси скористалися 1 057 осіб, які зареєстровані в  Кіровоградській області, але голосувати будуть в інших регіонах – там, де фактично мешкають. 384 особи голосуватимуть на Кіровоградщині, хоча вони зареєстровані в інших областях, 823 виборці змінили свою виборчу адресу в межах регіону.

Найбільше звернень щодо зміни виборчої адреси в громаду (прибули) зареєстровано щодо Кропивницької міської та Соколівської сільської громади Кропивницького району – 245 і 205 відповідно. Тоді як з громади (вибули) зареєстровано від виборців з Кропивницької міської та Олександрійської міської громади (Олександрійський район)  – 607 та 119 відповідно. Натомість у Соколівській сільській громаді вибуло лише 7 виборців. Найменше (один виборець) прибуло у п’ять сільських рад: Перегонівська (Голованіський район), Мар’янівська (Новоукраїнський район), Новопразька селищна рада (Олександрійський район), Первозванівська та Дмитрівська (Кропивницький район). Жодного виборця не прибуло в шість сільських радах: Глодоська і Тишківська (Новоукраїнський район), Попельністівська (Олександрійський район), Надлацька (Голованівський район), Аджамківська та Катеринівська (Кропивницький район).  

За словами керівника Служби розпорядника Державного реєстру виборців Олександра Стельмаха, станом на ранок 16 вересня 38 звернень виборців по країні ще опрацьовуються. Тому цифри в деяких регіонах можуть несуттєво збільшитися.

Отримати коментар щодо активності зміни виборчої адреси в Соколівці у представника відділення ведення ДРВ апарату Кропивницької РДА не вдалося. На сайті райдержадміністрації невірно вказаний номер телефону.

«На Кіровоградщині найбільша відносно кількості населення активність зміни виборчої адреси виявилась на території Соколівської сільської ради. Адже значно більше виборців захотіли голосувати на території цієї громади, ніж вибули. Потрібно враховувати, що Соколівка знаходиться поруч із обласним центром і туди без проблем можна доїхати громадським транспортом», – констатувала координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

Нагадуємо, з 1 липня до 10 вересня у виборців була можливість подати до відділу ведення Державного реєстру виборців відповідну заяву, або заповнити форму на сайті, та отримати можливість 25 жовтня та на всіх подальших виборах голосувати там, де вони фактично мешкають.

Відповідно до частини 2 статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», якщо інше не передбачене цією статтею, а згідно з частиною 3 цієї ж статті за зверненням виборця орган ведення Реєстру може визначити іншу виборчу адресу виборця, ніж визначено відповідно до частини 2 цієї статті. Відповідно до частини 4 статті 20 Закону «Про Державний реєстр виборців» у разі звернення щодо зміни виборчої адреси на підставі частини 3 статті 8 цього Закону у заяві виборця вказується адреса житла, за якою він фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.