Первомайська міська рада Миколаївської області внесла зміни до рішення виконавчого комітету, прибравши з переліку місць для розміщення агітаційної продукції зупинки громадського транспорту. Цьому передувало звернення ОПОРИ до органу місцевої влади.

11 вересня 2020 року Первомайська міська рада внесла зміни до рішення виконавчого комітету міськради від 21.08.2020 року №364 «Про відведення місць для розміщення друкованих матеріалів передвиборної агітації, пов’язаної з проведенням місцевих виборів 25 жовтня 2020 року». Зокрема, місцева влада прибрала з переліку місць для розміщення агітаційної продукції зупинки громадського транспорту, залишивши лише шість рекламних щитів та одну дошку оголошень. Відповідне рішення розміщене на офіційному сайті міської ради.

Раніше спостерігач ОПОРИ зафіксував, що в переліку місць для агітації є 11 таких, які розміщуються на зупинках громадського транспорту міста Первомайськ Миколаївської області. 10 вересня Громадянська мережа ОПОРА зверталась до Первомайської міської ради з проханням змінити місця для розміщення передвиборчої агітації на зупинках громадського транспорту для уникнення порушень виборчого законодавства. Адже це порушує частину 17 статті 57 Виборчого Кодексу України, за що може наступати адміністративна відповідальність за статтею 212-14 КУпАП.

Окрім того, як повідомили спостерігачу ОПОРИ в Головному управлінні національної поліції  в Миколаївській області, вищевказаний факт був зареєстрований у журналі єдиного обліку та наразі проводиться перевірка.

Відповідно до частини 17 статті 57 Виборчого кодексу України, забороняється розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту.

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)