5 вересня стартував виборчий процес з підготовки та проведення місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня.  Період для висунення кандидатів розпочався 15 вересня. Протягом вказаного проміжку часу  спостерігачі ОПОРИ  у всіх районах Тернопільської області фіксували на носіях зовнішньої реклами повідомлення політичного характеру. Такий факт може в майбутньому мати ознаки порушення стандартів проведення рівних та демократичних виборів.

У містах Ланівці, Бережани, Тернопіль та Чортків спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди партії «Довіра» із підписом «Ми об’єднуємо найкращих». У деяких випадках вони містили зображення Миколи Люшняка, народного депутата України та голови Тернопільської обласної організації політичної партії «Довіра». На рекламних плакатах були зазначені дані про тираж, замовника та друк.

У перерахованих вище містах, а також у місті Борщів ОПОРА виявила рекламні конструкції, на  яких були розміщені повідомлення «Зе! Місцеві. Слуга народу. Україна – це ти!». В обласному центрі зустрічалися плакати із зображенням голови обласної організації політичної партії «Слуга народу» Володимира Гевка та фразою «Тернопільщина – це ти!».

Також у цих населених пунктах на носіях зовнішньої реклами були наявні повідомлення з логотипом партії «За майбутнє». Часто вони містили згадку про народного депутата Івана Чайківського, його зображення та напис «Кожен з нас господар». Окрім цього в Тернополі представники ОПОРИ помітили рекламні щити «За майбутнє» із фразою «Щоб господарем, не слугою перед світом стати!», а також із зображенням народного депутата Ігоря Палиці та написом «Досвідчений лідер. Сильна економіка».

У містах Бережани, Тернопіль та Чортків ОПОРА зафіксувала на носіях зовнішньої реклами плакати партії «Європейська солідарність». Деякі містили повідомлення «Наша мета – збудувати Європу в Україні» і зображення народного депутата Петра Порошенка, а в обласному центрі зустрічалися з фразою «Наша мета – європейський Тернопіль» та зображенням Ігоря Вонса або Ліни Прокопів.

На вулицях міст Борщів, Чортків та Тернопіль на рекламних щитах були наявні плакати політичної партії «Перемога Пальчевського». На них були розміщені написи «Зупинимо знищення країни» або «Об’єднуйтеся. Palchevskyi.win» із зображенням Андрія Пальчевського.

У місті Ланівці спостерігач ОПОРИ помітив білборд із портретом Михайла Головка, логотипом ВО «Свобода» та написом «Наша незалежність це наша свобода!».

У Тернополі була наявна зовнішня реклама з логотипом ВО «Свобода» та написом «Захистить свобода».  На ній були зазначені дані про тираж, друк та відповідального за друк. Окрім того депутатка тернопільської міської ради Наталія Паньків від ВО «Свобода» на білбордах та сітілайтах інформувала населення про свій графік прийому громадян. Плакати містили логотип ВО «Свобода», її зображення та напис «Разом робимо Тернопіль кращим», а також контактні номер телефону й електронну пошту.

У місті Тернопіль та поблизу міста Кременець представники ОПОРИ зафіксували рекламу політичної партії «Пропозиція». На плакатах були розміщенні повідомлення «Професійність замість некомпетентності».

Крім цього в обласному центрі ОПОРА зафіксувала білборди з логотипами партії «Голос», які  містили напис «Твій голос змінить Тернопіль», ВО «Батьківщина» - «Єдина надійна команда Батьківщини!» та партії «Опозиційна платформа – За життя» -  «Зможе відновити економіку». Часто на рекламних плакатах останньої політсили був зображений Олександр Кравчук, голова Тернопільської регіональної організації. На них також були розміщені фраза «Реконструкція пам’ятника радянським льотчикам на Східному масиві»  та вказані вихідні дані.

Білборди та сітілайти політичної партії «Порядок. Відповідальність. Справедливість», на яких були зображенні Олександр Вільчинський, Олеся Чванкіна, Олександр Смик, Марія Пачковська та Ігор Гірчак, містили також напис «Наша команда підтримує Сергія Надала». На білбордах партії «Сила людей» із написом «Йдемо перемагати» були зображенні Юлія Мамчак, Олег Різник, Іван Сороколіт, Іван Ковалик та Ігор Турський. 

На рекламних щитах громадського руху «Варта» були розміщені напис  «Тернопіль – це не тільки торф’яні котельні» і зображення Ігоря Сцібайла, Української Галицької партії - зображення Ірини Яремчук,  партії «Громадянський рух Хвиля» - напис «Тернополю потрібна хвиля змін. Олексій Станько. Народний мер Тернополя» та зображення Олексія Станька. На рекламних плакатах УДАР Віталія Кличка було розміщене оголошення «Приєднуйся до нашої  команди у Тернополі» з доданим контактним  номером телефону. Кожна з перелічених друкованих продукцій мала вихідні дані.

Також на вулицях обласного центру ОПОРА виявила рекламні щити з логотипом Радикальної партії Олега Ляшка. Вони містили повідомлення «Радикальні зміни на краще» та QR код на сторінку Богдана Яциковського в соціальній мережі Facebook, а також – зображення Оксани Яциковської та привітанням тернополян з нагоди Дня міста.

У частині 1 статті 52 Виборчого кодексу України вказано, що передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування.

У частині 4 статті 51 кодексу зазначено, що передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій (організацій партій) - суб'єктів виборчого процесу, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

У пункті 4 частини 5 статті 12 кодексу вказано, що рівність прав і можливостей кандидатів, партій (організацій партій) - суб'єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі відповідних виборів забезпечується забороною використання для фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів виборчого фонду партії (кандидата, організації партії).

Згідно статті 1 Закону України «Про рекламу»  політична реклама - це інформація у будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. До політичної реклами належать також використання символіки або логотипів політичних партій (організацій партій), повідомлення про підтримку політичною партією (організацією партії) видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах політичної партії (організації партії).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)