«Слуга народу», «Довіра», «За майбутнє» та «Рідне місто» — у лідерах за кількістю розміщеної зовнішньої реклами у Полтаві. А у Коломацькій сільраді, яка налічує близько 2 тисяч населення, після зміни виборчої адреси прибуло аж 220 нових виборців. Про це, зокрема, говорили під час пресконференції 15 вересня Громадянської мережі ОПОРА у Полтаві.

За даними Державного реєстру виборців, станом на 31 серпня 2020 року у Полтавській області зареєстровано 1 128 173 виборці. Зокрема, у Кременчуцькому районі — 320 287 осіб, у Лубенському — 159 993, у Миргородському — 165 972, у Полтавському — 481 921.

Говорили на заході і про те, скільки виборців скористалися правом зміни виборчої адреси. Станом на 13 вересня таких осіб, за даними Державного реєстру виборців, у Полтавській області було 3338. 783 виборців, зареєстрованих за межами Полтавської області, змінили виборчу адресу, бажаючи проголосувати на Полтавщині. Ще 1052 подали заяви до відділів ведення Державного реєстру виборців про зміну виборчої адреси на ту, що за межами Полтавської області. В межах регіону виборчу адресу станом на 13 вересня змінили 1503 громадян.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області відзначив певні цікавинки процесу зміни виборчої адреси: «У Коломацьку сільську раду, внаслідок зміни виборчої адреси, прибули аж 220 нових виборців, і вона посідає за цим показником третє місце після Полтавської та Кременчуцької міськрад».

Центральна виборча комісія утворила обласну, 4 районних та 16 міських територіальних виборчих комісій на Полтавщині. Найбільше представництво у територіальних виборчих комісіях отримали представники партій «Слуга народу» та «Європейська Солідарність». Від кожної у ТВК — по 48 членів. Трійку лідерів замикає ВО «Батьківщина» — вона має 47 представників.

Від «Опозиційної платформи – За життя» до складів територіальних виборчих комісій увійшли 46 представників. Інші політичні сили мають значно скромніше представництво. Зокрема, «За майбутнє» та «Солідарність жінок України» — по 27 членів ТВК, «Сила і Честь» — 9, «Щаслива Україна», ВО «Громадський контроль» — по 8, «За Одещину» — 7, «Час змін» — 6, «Довіра», Аграрна партія України, «Розумна сила» та «Всеукраїнський народний союз» — по 5, «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», «Альтернатива», «Соціал-демократична партія» та «Партія твого міста» — по 4, іменні «Партія Шарія» та «Радикальна партія Олега Ляшка», а також ВО «Свобода», «Народний рух України», «Відродження і розвиток», «Нова політика», «Соціалісти», Партія Труда, «Перемога Пальчевського» та «Велика країна» — по 3, «Інтернет партія України», «Об’єднання «Самопоміч», «Конгрес українських націоналістів», «Блок Михеіла Саакашвілі», «Республіка», «Влада народу», «Партія захисників України» та «Зелена планета» — по 2 представники.

По 1 представнику до ТВК делегували політичні партії «Наш край», «Стабільність та справедливість», «Рух за реформи», «Громадянський рух «Спільна справа», «Блок Дмитра Голубова», «Студентська партія України», «Піратська партія України», «Молодь до влади», «Свідома нація», «Довіряй Ділам», «Соціальна справедливість», «Партія Зелених України», «Громадянська позиція», «Партія місцевих громад», Селянська партія України, «Соціалістична партія Олександра Мороза».

Більшість у складах ТВК — жінки: цьогоріч на Полтавщині 286 членкинь комісій з 379 загалом, тобто, майже 73%. Жінки очолюють обласну, усі районні та більшість міських територіальних виборчих комісій. Чоловіки головують лише у Зіньківській, Карлівській, Кременчуцькій та Миргородській ТВК. 

Партії «Відродження», «Щаслива Україна», Радикальна партія Ляшка, «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», Партія Труда, «Довіра» та Аграрна партія України отримали по 1 представнику у керівних органах ТВК.

Станом на 15 вересня спостерігачі ОПОРИ зафіксували на білбордах та лайтбоксах розміщення символіки багатьох політичних сил. Найбільш активними в області були партії «Довіра», «Слуга народу», «За Майбутнє», «Рідне місто».

Активно розміщували зовнішню рекламу і потенційні кандидати на посаду Полтавського міського голови: Андрій Матковський, Сергій Каплін, Олександр Мамай, Сергій Іващенко.

Присутні на пресконференції правоохоронці говорять: вже мають звернення щодо порушень під час виборчого процесу. «Наразі ми зафіксували 10 звернень, відкрите одне карне провадження за хуліганство, через пошкодження зовнішньої реклами однієї з політичних сил», — говорить начальник Управління превентивної діяльності ГУ Національної Поліції у Полтавській області Юрій Анучін.

Серед найчастіших порушень, які учасники пресконференції очікують побачити і під час нинішнього виборчого процесу, — розміщення реклами без вихідних даних та різні види підкупу виборців.

Відзначають у поліції і продуктивну взаємодію з представниками Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області. «Шість з десяти порушень зафіксовано завдяки представникам ОПОРИ, внаслідок їхніх повідомлень у ЗМІ про активності потенційних кандидатів та політичних партій. Решта повідомлень про порушення надійшли від учасників виборчого процесу», — відзначає начальник відділу комунікацій ГУ Національної Поліції у Полтавській області Юрій Сулаєв.

Представники Громадянської мережі ОПОРА та правоохоронних органів наголошують: виборчий процес має бути максимально відкритим. Тому і доступ ЗМІ до його висвітлення має бути забезпечений у повному обсязі. А про факти перешкоджання діяльності журналісти мають повідомляти правоохоронні органи.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)