Тростянецька міська територіальна виборча комісія лише з другого разу змогла утворити 4 виборчі округи у Тростянці Сумської області. На першому засіданні члени ТВК не могли дійти згоди щодо поділу міста на округи, через що один з членів комісії Валерій Партала («Наш край») написав заяву до поліції, а голова ТВК Тетяна Шевченко написала заяву щодо тиску на членів комісії.

5 вересня о 12 годині відбулось засідання Тростянецької міської ТВК. На засідання з’явилось 16 членів ТВК.

«Було запропоновано три варіанти поділу округів. Запропонували: Валерій Партала, Валентина Соломахіна та я, як голова ТВК. Перший і другий варіант – на 3 округи. Вони вирішили об’єднати свої пропозиції, щоб виносилась як одна. Моя пропозиція була розділити на чотири округи. Вони наголошували, що треба поділити мандати, про це свідчить план, який вони принесли», – розповіла спостерігачу ОПОРИ голова Тростянецької ТВК Тетяна Шевченко.

8 членів комісії проголосували за 3 територіальні виборчі округи, 8 – за 4. Комісія знову зібралась 5 вересня о 17:00.

 «З’явився ще один член комісії, після чого він прийняв присягу. На голосуванні 10 членів комісії проголосували за 4 округи. Партала написав на мене заяву в поліцію, що ніби документи були неправильно подані», – прокоментувала ОПОРІ голова Тростянецької ТВК Тетяна Шевченко.

У відділі комунікації Нацполіції в Сумській області ОПОРІ підтвердили факт звернення від Валерія Партали, зазначивши, що воно зареєстроване.

Голова Тростянецької ТВК Тетяна Шевченко написала у відповідь «заяву про вчинення правопорушення». В ній зазначено:

«Партала Валерій Ігорович вчиняв тиск на членів виборчої комісії, погрожуючи окремим членам комісії, зокрема Цьомі Валентині Анатоліївні, якій пропонував взяти мобільний телефон та поговорити з невідомою особою та у разі її відмови від телефонної розмови по телефону погрожував звільненням з роботи».

Фотографію заяви опублікувала Тростянецька місцева газета «Круглий двір».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.