У Полтаві з’явилися агітаційні намети політичної партії «Рідне місто». Там представники політсили роздають партійні газети, а ще анкетують містян щодо житлово-комунальних проблем. 

Довготермінові спостерігачі ОПОРИ зафіксували, як у наметах із символікою політичної партії «Рідне місто», від якої планує висуватися на посаду міського голови колишній очільник Полтавської ОДА Олександр Удовіченко, проводять анкетування містян. В анкеті, брендованій у фірмовому стилі політсили, кожен бажаючий може вказати П. І. Б., адресу та номер телефону, а також розповісти про житлово-комунальні проблеми, які турбують заявника. Слів про те, що людина дає згоду на обробку персональних даних, в анкеті немає.

Заповнена анкета, розповідають у наметах, потрапить у штаб політичної сили, де представники «Рідного міста» мають визначитися, як вирішувати питання. Крім того, кожному заявнику у наметі роздають партійну газету, листівку та брендовану ручку. Нагадаємо, аналогічно анкетування полтавців проводить і команда потенційного кандидата у мери Полтави від «Слуги народу» Сергія Іващенка.

Окрім того, представники «Рідного міста» ходять вулицями обласного центру, збираючи підписи за вирішення того чи іншого житлово-комунального питання. Зокрема, спостерігачі ОПОРИ зафіксували, як представниця політичної сили у мікрорайоні Сади-2 збирала підписи за те, щоб заасфальтувати кілька місцевих вулиць.

Також представники «Рідного міста» публікують на сторінці політичної сили дописи, в яких приписують здобутки комунальників Полтави власній політичній силі. Зокрема, 12 вересня тут опублікований допис про те, як «команда Олександра Удовіченка діє», встановивши світлофор на аварійно небезпечному перехресті вулиць Петлюри та Зигіна. Аналогічний матеріал розміщений і в блозі заступника Полтавського місцевого голови з питань ЖКГ Олексія Чепурка. Щоправда, у блозі політична сила не згадується.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області говорить: «Національне агентство з питань запобігання корупції надало роз’яснення про те, що благодійна допомога від партії в період виборчого процесу містить ознаки непрямого підкупу виборців та передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років або від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років (ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу України)». 

Згідно з частинами 5 та 6 статті 6 Закону України «Про захист персональних» обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб'єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством. Не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Нагадаємо, згідно із календарним планом, що міститься у додатку до Постанови ЦВК №163 від 8 серпня 2020 року, офіційно виборчий процес на місцевих виборах розпочався 5 вересня 2020 року. Тобто за 50 днів до дня голосування, відповідно до ч. 1, 5 ст. 195 Виборчого кодексу України.

За коментарями звертайтеся:

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.