Голови ключових територіальних виборчих комісій на Буковині переважно не мають аналогічного керівного досвіду, а дехто взагалі вперше працює у складі ТВК. ОПОРА проаналізувала Додаток 485 до постанови ЦВК від 10 серпня 2020 року № 172, в якому затверджено склад сформованих територіальних виборчих комісій Чернівецької області. Керівний склад виборчих комісій проаналізовано із урахуванням замін. Найдосвідченіші голови ключових ТВК у Чернівецькій області, згідно з даними  сервісу «ТВК. Пошук замін та ротацій» у Чернівецькій обласній, Дністровській районній, Новоселицькій міській, Вижницькій міській ТВК.

Чернівецьку обласну ТВК очолив Микола Каспрук від місцевої організації партії  “Голос”.  У 2007 року працював членом окружної виборчої комісії від партії “Блок Юлії Тимошенко”. На президентських виборах 2010 року, був головою окружної комісії від кандидатки в президенти Юлії Тимошенко. У 2014 році на парламентських виборах Микола Каспрук як член ОВК представляв “Партію зелених”.  У 2015 році на місцевих виборах очолював окружну виборчу комісію як представник “Народного фронту”.  У 2019 році на парламентських виборах представляв знову “Народний фронт”, а того ж 2019 року в другому турі президентських виборів представляв у ОВК кандидата на пост президента Петра Порошенка як член комісії.

Головою Дністровської районної ТВК стала Марія Таран, ВО “Батьківщина”. У 2015 році на місцевих виборах очолювала окружну виборчу комісію від партії “Блок Юлії Тимошенко”. На місцевих виборах у 2020 році вона працює головою комісії від ВО “Батьківщина”.

Новоселицьку міську ТВК очолив Микола Каліструк від місцевої організації партії “Опозиційна платформа - За життя”. У 2019 році на президентських виборах у першому турі працював від кандидата на пост президента Анатолія Гриценка, а  у другому турі працював від Володимира Зеленського.

Головою Вижницької міської ТВК стала Тетяна Шпак від партії “Європейська Солідарність”. У 2015 році працювала членкинею комісії у Рівненській області від Народної партії.

Голови ТВК, які працюють на керівних посадах у територіальних виборчих комісіях вперше на місцевих виборах 2020 року:

Володимир Пилип’юк, “Європейська Солідарність”  –  Вижницька районна ТВК;

Людмила Ковалевська Людмила, ВО “Батьківщина”,  – Сокирянська міська ТВК;

Тетяна Аронець, ВО “Батьківщина”  –  Вашківецька міська ТВК;

Мафта Ліка, “Слуга народу” –  Кіцманська міська ТВК;

Кристина Гуцану, “Опозиційна платформа - За життя” –  Герцаївська міська ТВК;

Марія Лукаш, “Слуга народу”  – Глибоцька селищна ТВК;

Оксана Ковалик, “Європейська Солідарність”  – Заставнівська міська ТВК;

Світлана Попова, “Слуга народу” –   Хотинська міська ТВК; 

Алла Поляк, ВО “Батьківщина” – Сторожинецька міська ТВК;

Юлія Борейко, “Європейська Солідарність” – Новодністровська міська ТВК;

Марія Рудан, “Європейська Солідарність”  –   Заставнівська міська ТВК;

Саінчук Анжела, ВО “Батьківщина” – Чернівецька міська ТВК;

Тарас Палагнюк,  “Європейська Солідарність” – Чернівецька районна ТВК.

Керівний склад виборчих комісій проаналізовано із урахуванням замін, що зазначені у постановах ЦВК від 14 серпня 2020 року №179, 18 серпня 2020 року №183, 20 серпня 2020 року №191, 21 серпня 2020 року №198, 28 серпня 2020 року №207, 1 вересня 2020 року №216, 4 вересня 2020 року №230, 10 вересня постанова №243.

Нагадаємо, що ОПОРА раніше проаналізувала гендерний та кількісний склад територіальних виборчих комісій на Буковині, а також кількість замін у ТВК.

Відповідно до ч.13-14 ст. 203 Виборчого кодексу України виборчі комісії,  зазначені у  частинах четвертій-восьмій цієї статті, одночасно з формуванням складу територіальної виборчої комісії призначають голову, заступника голови, секретаря такої  виборчої комісії.  Голова, заступник голови та секретар територіальної виборчої комісії мають призначатися від різних суб’єктів подання.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.