14 вересня минає понад місяць від початку роботи виборчих комісій і майже декада від офіційного старту виборчого процесу. Представники громадянської мережі ОПОРА, котрі присутні у кожному районі області й розпочали своє спостереження з 3 серпня,  розповіли на пресконфернеції про основні тенденції та аспекти початку нинішньої виборчої кампанії.

Утворення та робота ТВК

10 серпня ЦВК своєю постановою утворила обласні, районні та міські територіальні виборчі комісії. Тоді на Черкащині було утворено 21 ТВК: 16 міських, 4 районних та обласну. Представники ОПОРИ побували на засіданнях Черкаської міської та Черкаської обласної виборчих комісій, які пройшли 12 серпня.

Доволі резонансним на цьому етапі став факт включення до обласної ТВК засудженого за участь у виборчих фальсифікаціях під час місцевих виборів 2015-го року Дмитра Жиляєва за поданням партії «Слуга народу». Вже через два дні після  прийняття присяги партія його замінила.

Загалом же, станом на 11 вересня, від початку роботи усіх комісій суб’єктами подання було здійснено 112 замін. Зокрема, у Черкаській обласній ТВК було 8 замін; у Черкаській міській ТВК – 4; у всіх ТВК Черкаського району загалом – 44; Уманського – 25, Звенигородського – 21, Золотоніського – 10. Найчастіше своїх членів комісії заміняли партії “Слуга народу” – 28 разів та партія “За майбутнє” – 19 разів.

З 22 по 25 серпня тривав етап формування районними ТВК складу відповідних сільських та селищних ТВК; міськими – районних в місті ТВК. А впродовж 5-6 вересня комісії утворювали виборчі округи. До прикладу, область поділили на шість територіальних округів: три округи зайняв Черкаський район, решта три райони регіону займають по одному округу. Для виборів до Черкаської районної ради було утворено 5 ТВО, стільки ж для виборів до Звернигородської районної ради. Для виборів до Золотоніської та Уманської районних рад було утворено по 4 ТВО. Місто Черкаси було поділене на шість територіальних виборчих округів, Умань – на 4,  Сміла – на 3 округи. Більш докладно з кількістю утворених для виборів до кожної з ради округів та їхніми межами можна ознайомитись на сайті ЦВК. Слід згадати, що не всі ТВК утворили округи у відведений на це термін, тобто не пізніше ніж на другий день від початку виборчого процесу.

Деякі ТВК досі скаржаться на матеріально-технічне забезпечення. Зокрема Соснівську районну в місті виборчу комісію у Черкасах станом на 10 вересня міська влада майже зовсім не забезпечила меблями, приміщеннями, технікою та зв'язком, як того вимагає ч. 1 ст. 61 Виборчого Кодексу  та п. 16.3 постанови ЦВК №173 від 10 серпня 2020 року. Схожу ситуацію досі можна спостерігати в ряді комісій області.

Окремим аспектом спостереження є дотримання заходів щодо запобігання поширенню вірусу COVID-19. Представники ОПОРИ відзначають, що в роботі абсолютної більшості комісій протиепідеміологічних заходів дотримуються факультативно. Масками та санітайзерами члени комісій наразі здебільшого забезпечують себе самостійно.

Дочасна агітація та передвиборча благодійність

Зовнішня реклама політичних партій у регіоні з’явилася ще до старту спостереження. До офіційного початку виборчого процесу її кількість лише зростала, здебільшого концентруючись в обласному центрі та більших містах регіону, що пов’язано, зокрема із наявністю носіїв. Особливо активними в цьому аспекті є партії Всеукраїнське об’єднання “Черкащани”, “За майбутнє”, “Пропозиція”, “Слуга народу”, “Голос”. Дещо меншою мірою “Європейська Солідарність”, ВО “Батьківщина”, “Наш край”, “Національний корпус”, “Перемога Пальчевського”. Поодиноке розміщення – партії “Сила і Честь”, “Партія вільних демократів”, “Аграрна партія України”.

Досить активно політсили використовують рекламу у соцмережах. Тут, зокрема, слід відзначити очільника обласного осередку партії “За майбутнє” Антона Яценка. Станом на 31 серпня на його публічній сторінці було дві активні рекламні публікації. За серпень загалом таких було 8. Слід відзначити, що у вересні кількість реклами політиків у соцмережах зростає.

«Щодо розміщення зовнішньої політичної реклами, то до старту виборчого процесу та реєстрації кандидатів про порушення виборчого законодавства не йдеться. Проте таким чином партії і політики порушують стандарти чесних, вільних і демократичних виборів, адже такі методи  суперечать принципу рівних можливостей і можуть викликати питання щодо прозорості фінансування виборчої кампанії», – зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.

Що стосується передвиборчої благодійності, то цей інструмент також часто використовувався політичними партіями. До прикладу,  18 серпня на сайті черкаського осередку ВО “Батьківщина” з’явилася інформація про те, що представники обласної організації “Батьківщина” роздавали виборцям продуктові набори. На початку серпня представники цієї політичної сили посприяли оздоровчому тренуванню черкаським спортсменам на березі Азовського моря, а також долучилися до акції “Допоможемо зібрати дітей до школи”, організованої благодійним фондом “Допоможи ближньому”, закупивши для школярів шкільне приладдя, ранці, форму тощо. А наприклад 4 вересня вони відвідали дитячий садок №38 в Черкасах та надали закладу сантехнічні вироби та м’який куточок.

Представники “Європейської Солідарності” 19 серпня передали до лікарень регіону понад дві тисячі захисних костюмів, кількадесят пар захисних окулярів та пульсоксиметрів. Засоби індивідуального захисту та антисептик презентували організаціям і представники партії “Слуга народу”. Партія “Голос” розповсюджувала сертифікати на безкоштовне навчання людей похилого віку комп’ютерній грамотності. Представники партії “Опозиційна платформа – За життя” пропонували безкоштовну юридичну допомогу. На сторінці міської політичної організації “За Майбутнє” у Facebook повідомили, що очільник обласної партійної організації, народний депутат-мажоритарник від 200-го округу, Антон Яценко, міський голова і лідер міської партійної організації Анатолій Бондаренко, а також депутатка Уманської міської ради Ірина Плетньова закупили медичне обладнання для нейрохірургічного відділення Черкаської обласної лікарні. Заступник міського голови Юрій Ботнар, який є представником ВО “Свобода”, під час святкування Дня Незалежності у Черкасах привітав переможців челенджі “Черкаси спортивна столиця”. Він подарував їм велосипед та інвентар для занять тхеквондо.

Проте найактивнішими в цьому аспекті є представники ВО “Черкащани”, які регулярно звітують на своїх сторінках у соцмережах про підтримку у різних куточках області спортивних та розважальних заходів, надання матеріальної допомоги, надання закладам освіти меблів та техніки, надання медичним закладам та закладам освіти засобів індивідуального захисту та антисептиків, тощо. До прикладу, у серпні вони інформували, що за їх сприяння було подаровано десять велосипедів соціальним працівникам Михайлівської ОТГ, що на Кам’янщині, а також меблі для двох класів Боярської школи, що на Лисянщині;  13 серпня політична організація закупила 15 комплектів форми для матусівських футболістів, а член політради обласного осередку партії Олександр Воскобойник надав матеріальну допомогу дев’ятьом родинам у селі Будище Черкаського району. 3 вересня за сприяння депутата Черкаської облради, голови депутатської фракції ВО “Черкащани” були придбані нові тюлі для дитячого закладу №6 у м. Ватутіне;  4 вересня депутат Смілянської міської ради від ВО “Черкащани” Віктор Лихолай презентував пакети з продуктами пенсіонерці зі Сміли; 8 вересня представник партії ВО “Черкащани” передав вантажівку ГАЗ-53 багатодітній родині зі Свидівка Черкаського району; тощо.

За словами координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області, з початку виборчого процесу такі дії вже матимуть ознаки непрямого підкупу виборців.

Адмінресурс

28 серпня президент України Володимир Зеленський побував на Черкащині, де представив нового голову ОДА, відвідав підприємства та об’єкти інфраструктури, а також взяв участь у представленні потенційних кандидатів від партії “Слуга народу” на місцевих виборах у Каневі, біля підніжжя Тарасової гори, де для такої нагоди змонтували сцену оздоблену банерами зеленого кольору із написом “Зе! Місцеві”. Серед присутніх були також депутати-мажоритарники, котрі представляють Черкащину в парламенті: Любов Шпак (ОВО 194), Олег Арсенюк (ОВО 195) та Олександр Скічко (ОВО 197). На заході виступав народний депутат Олександр Завітневич, котрий є очільником обласного осередку партії “Слуга народу”. Також в робочий час (близько 16:00) тут були присутніми чимало посадових осіб, держслужбовців та працівників ОДА.

“За наданою нам інформацією, захід був організований штабом партії “Слуга народу”. Для об’єктивної оцінки ситуації ми подали запит на інформацію для отримання офіційної відповіді щодо участі Черкаської облдержадміністрації в організації заходу та участі у ньому працівників ОДА та держслужбовців, зокрема. На момент проведення заходу виборчий процес ще не розпочався, тому ми не можемо говорити про відкрите порушення виборчого законодавства. Однак участь президента в рамках робочої поїздки у такому заході, присутність держслужбовців на ньому в робочий час, а також підтримка Володимиром Зеленським політичної сили та використання на заході брендування політичної партії відповідно до міжнародних стандартів можуть бути кваліфіковані як адміністративний ресурс”, – коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.

У відповіді на наш запит ОДА повідомила, що працівники до заходів не залучались і кошти на його організацію з обласного бюджету не виділялись.

Серед інших ймовірних проявів адмінресурсу варто відзначити появу в м. Черкаси білбордів у стилістиці та кольоровій гамі партії “За майбутнє” із соціальною рекламою “Зроблено в Черкасах” на якій зображені об’єкти міської чи медичної інфраструктури міста, тощо. Замовником цих бордів є мерія міста Черкаси. У відповідь на запит ОПОРИ в міській раді повідомили, що таких бордів було розміщено 28 і їх вартість склала 350 гривень за одиницю та 375 гривень за поклейку. Як відомо, чинний міський голова Черкас є очільником міського осередку згаданої партії і вже було оголошено про його участь у виборах на цю ж посаду та висування від “За майбутнє”. Проте у відповіді на запит наголосили, що обрання такої стилістики є виключно дизайнерським рішенням. Також у Черкасах розмістили білборди виконані в стилістиці та кольорах логотипу партії ВО “Свобода”. Очільник обласного осередку якої, Юрій Ботнар, є заступником міського голови Черкас. Ймовірним замовником цієї реклами також є мерія Черкас.

Також ОПОРА звернула увагу, що 2 вересня відбулось засідання комісії облдержадміністрації з питань надання одноразової грошової допомоги громадянам. Як вдалося з’ясувати таким чином було розглянуте 921 звернення різних категорій громадян, які потребували матеріальної допомоги і між ними було розподілено 848 тис. грн. Відзначимо, що нещодавно і в Кам’янці на своєму засіданні Комісія з надання усіх видів допомог жителям Кам’янського району також розглянула 17 справ щодо виділення матеріальної допомоги. ОПОРА продовжить з’ясовувати чи пов’язано це із тим, що нині триває виборча кампанія, а також зверне увагу на подібні дії та рішення районних державних адміністрацій, аби з’ясувати чи не є це використанням матеріального адміністративного ресурсу.

ОПОРА закликає мерів міст, голів обласних рад та керівників обласних державних адміністрацій підписати “Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу” та дотримуватись його під час місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня.

Виборча система

Згідно зі статтею 192 Виборчого кодексу, місцеві вибори будуть відбуватись за двома виборчими системами, основним критерієм розмежування їх застосування є кількість виборців. Відповідно, в територіальних громадах до 10 тисяч виборців вибори депутатів проводитимуть за мажоритарною системою відносної більшості. А в територіальних громадах із кількістю виборців 10 тисяч і більше вибори депутатів відбуватимуться за системою пропорційного представництва з відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах, на які поділяється єдиний багатомандатний виборчий округ.

Так у 40 громадах Черкащини вибори депутатів до місцевих рад (35 сільських і 5 селищних) пройдуть за мажоритарною системою. В інших 26 громадах регіону вибори депутатів до 16 міських, 5 сільських і 2 селищних рад відбуватимуться за системою пропорційного представництва з відкритими виборчими списками. За такою ж системою пройдуть вибори до Черкаської обласної ради та чотирьох районних рад регіону.

Також за рахунок нового адміністративно-територіального устрою зменшиться загальна кількість депутатів. За розрахунками ОПОРИ, цього року до місцевих рад обиратимуть 1832 депутатів, що на 6203 менше, ніж було на місцевих виборах у 2015 році.

Хочемо також звернути увагу на те, що з 1 липня по 10 вересня виборці могли змінити свою виборчу адресу. Відтак, згідно з ще не остаточними даними Держреєстру виборців, на Черкащині такою можливістю скористались 3707 виборців, що склало майже 2,3% від загальної кількості по країні. 784 виборці з інших регіонів виявили бажання голосувати за місцем фактичного проживання в Черкаській області, 1475 виборців із Черкащини голосуватимуть в інших областях і ще 1447 змінили виборчу адресу в межах регіону.

10 вересня ЦВК надала організації мати офіційних спостерігачів під час місцевих виборів, тож найближчим часом їх спектр прав і повноважень розшириться. ОПОРА й надалі, вже в статусі офіційних спостерігачів, слідкуватиме за ходом виборчого процесу. Наступним вкрай важливим етапом буде реєстрація кандидатів, що триватиме до 24 вересня, а по тому – утворення ДВК до 9 жовтня. Стежте за новинами на нашому сайті та на сторінці у фейсбуку та повідомляйте нас про виявлені вами факти та підозри щодо порушення виборчого законодавства. Також, ближче до дня голосування, буде оголошено відбір короткотермінових спостерігачів, відтак, за бажанням можна заповнити заявку, й після відбору та навчання, можна буде приєднатись до спостереження ОПОРИ.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.