На Закарпатті окремі потенційні учасники виборчих перегонів та політичні партії у період виборчого процесу продовжують долучатися до різних благодійних акцій та проведення міських свят. Зокрема, святкування Дня Ужгорода із пригощанням, лазерним шоу та програмою для дітей організувала партія «Рідне Закарпаття». Також у різного роду благодійних акціях помічено обласного депутата Василя Губаля, представників партії «Альтернатива», ймовірних  кандидатів Андрія Півня та Віталія Монича. Після офіційної реєстрації кандидатів подібні розіграші та дарунки матимуть ознаки підкупу виборців та будуть підставою звернення до поліції.

У суботу, 12 вересня на набережній Незалежності в Ужгороді політична сила «Рідне Закарпаття» вітала містян з Днем міста. За інформацією спостерігачів ОПОРИ, які були присутній на події, на локації, де безкоштовно пригощали охочих стравами, неподалік розмістили й банер із назвою та символікою партії «Рідне Закарпаття».

Напередодні інформацію про «пригощання» анонсовано і на фейсбук-сторінці «Рідне Закарпаття_Ужгород». Як йшлося в дописі-анонсі, містян запрошують на  бограч, лечо та ребра гриль.

Також, як зафіксували спостерігачі ОПОРИ, люди у футболках з логотипом партії пропонували на святі розваги для дітей: аквагрим, батути та бульбашкове шоу, ігрову програму, майстер-клас із танців, фотозону, музичну програму. На батутах, а також на прокатних машинках для дітей також встановлено логотипи політичної сили. Логотип партії зафіксовано й на локації, де дітей безкоштовно пригощали солодкою ватою.

Увечері цього ж дня в Ужгороді пройшло й лазерне шоу. За інформацією спостерігача ОПОРИ, під час вечірнього заходу зі сцени ведучий неодноразово озвучував, що подія відбувається за підтримки політичної партії «Рідне Закарпаття».

Відзначимо, що партія «Рідне Закарпаття» ще не висунула кандидатів, які братимуть участь у місцевих виборах, однак офіційно повідомила Центральну виборчу комісію про намір  участі у виборчому процесі.

«Враховуючи, що партія задекларувала і офіційно, і публічно про свій намір висувати кандидатів у місцеві ради, описані дії можна розцінювати як ознаки дочасної агітації, - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області. - Крім того, тут вбачається й порушення принципу рівних прав і можливостей - адже як виборцям, так і їх неповнолітнім дітям пропонувалися безкоштовні блага, натомість демонструвалася символіка партії, на локаціях помічені і потенційні кандидати від партії. Також зі сцени неодноразово наголошувалось, що лазерне шоу відбувається за підтримки політичної партії «Рідне Закарпаття». В законах України ніде не йдеться, що статутним завданням партій є організація шоу чи інших заходів дозвілля. Якщо подібні активності були б зафіксовані у період після офіційної реєстрації кандидатів,  вони мали б ознаки підкупу виборців, за що передбачена і кримінальна відповідальність».

Крім цього, до Дня міста на сторінці “Рідне Закарпаття_Ужгород”  розіграли дороговартісний IPhone за репост допису, про що ОПОРА детально інформувала.

Також в Ужгороді на сторінці «Фонду Андрія Півня» місцевого підприємця Андрія Півня 10 вересня розмістили допис про те, що дітям, які опинилися у скрутних життєвих обставинах, можуть безкоштовно полікувати зуби у рамках проєкту «Здорові посмішки дітям».

Як йдеться в дописі Дениса Пайша у соціальній мережі фейсбук від 11 вересня, автор посту дякує Миколі Марчишаку та Тарасу Деяку за допомогу у придбанні для ФК «Метеор» спортивного інвентарю. Відзначимо, що Тарас Деяк та Микола Марчишак є потенційними кандидатами від партії «Альтернатива» до Ужгородської міськради.

На своїй сторінці у фейсбуку Іван Шоля, сільський голова Нижнього Селища Хустського району, 8 вересня опублікував допис, в якому висловлює подяку чинному депутату обласної ради Василю Губалю за встановлення трьох зупинок громадського транспорту за власні кошти та за кошти ТОВ «Патріот». Відзначимо: Василь Губаль - є потенційним кандидатом на посаду голови Хустської міської громади від партії «Слуга народу». Також  у цьому ж дописі дякують депутату сільської ради Драгунському Олександру Васильовичу, який за інформацією сайту youcontrol.com.ua і є власником ТОВ «Патріот».

Віталій Монич, потенційний учасник виборчих перегонів у Хусті від партії «Слуга народу», 12 вересня оприлюднив допис, в якому стверджує, що є спонсором обласних змагань з важкої атлетики.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, незважаючи на те, що 5 вересня офіційно розпочався виборчий процес, проте обмеження щодо заборони поєднувати агітацію і видачу виборцям матеріальних цінностей почнуть діяти для кандидатів з часу їх реєстрації. Наразі чинний Виборчий кодекс не містить жодних запобіжників щодо обмеження таких активностей потенційних кандидатів до моменту їх реєстрації кандидатами.

Водночас юристка зазначає на тому, що нещодавно НАЗК у своєму роз'ясненні наголосило на тому, що  політичні партії при провадженні своєї статутної діяльності не можуть використовувати майно та кошти політичної партії на благодійну діяльність; а благодійна допомога в період виборчого процесу містить ознаки непрямого підкупу виборців.

Згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки, вважається підкупом виборців.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)