На вимогу 7 членів Узинської міської ТВК було скликано позапланове засідання, що відбулося 11 вересня.  Одне із питань порядку денного – дізнатися причину відсутності протоколу засідання від 5 вересня 2020 року. Питання про методичне забезпечення роботи комісії також викликало чимало суперечок.

Конфлікт між головою Узинської міської ТВК Ніною Костишиною (суб’єкт подання – політична партія «Слуга народу») та членами цієї ж комісії Тетяною Каракой (суб’єкт подання – політична партія «Національно-демократичне об’єднання «Україна») та Юрієм Кравченком (суб’єкт подання – політична партія «Європейська солідарність») розпочався попереднього засідання, 5 вересня. Тоді, члени ТВК та голова не дійшли згоди щодо призначення на посаду юриста комісії та через емоційне обговорення намагалися навіть заборонити знімати довготерміновому спостерігачеві громадянської мережі ОПОРА,  акредитованому журналісту видання «Точка ОПОРИ».

Цього разу засідання стартувало із зачитування заступницею голови комісії Виборчого кодексу та обговорення регламенту роботи комісії. Відтак вирішили, що для виступу члену комісії потрібно підіймати руку та отримати на це дозвіл голови ТВК. Такі зміни додали обговорень та розмови на підвищених тонах в Узинській міській ТВК.

Ключовим питанням цього засідання комісії стало відсутність підписаного протоколу з попереднього зібрання, від 5 вересня. Як стало відомо довготерміновому спостерігачеві ОПОРИ під час нинішнього засідання, протокол був написаний головою ТВК Ніною Костишиною разом із секретарем комісії, вже у нічну пору, опісля зібрання, аби вчасно опублікувати документ. Голова Узинської ТВК Ніна Костишина наполягала аби у протокол були внесені слова тих, хто мав слово під час засідання, відтак ретельно переслухала аудіоверсію засідання комісії. Протокол розмістився на 11 аркушах. По тому секретар Узинської міської ТВК вирішила забрати документ додому, а вже зранку його систематизувати та подати на підпис голові Ніні Костишиній. Остання на таке рішення пристала, однак вже наступного дня побачений протокол не відповідав тому, котрий голова ТВК засвідчила напередодні вночі. За її словами, новий протокол не відображав реальну картину засідання, з нього зникли головні виступи та окремо висловлені думки, а сама Ніна Костишина, буцімто, запропонувала винести на голосування питання про затвердження технічних працівників. Однак, згідно з її словами – це питання підняла членкиня комісії Тетяна Каракой.

Також Ніна Костишина зазначила, що так званий «новий» варіант протоколу вже містив підпис секретаря, а попередній варіант документу, який складався разом із головою, секретар комісії підписувати відмовилася. Відтак, нині існує два протоколи засідання від 5 вересня 2020 року, із підписами голови Ніни Костишиною та секретаря окремо.

Тож під час засідання від 11 вересня члени комісії повинні були визначити, який саме протокол відповідав дійсності та ухвалити потрібний варіант. Однак, секретар не з’явилася на засідання Узинської міської ТВК, а голові повідомила – перебуває на самоізоляції та не добре себе почуває.

Відтак, члени Узинської міської ТВК дійшли згоди, що без секретаря питання із протоколами попереднього засідання ухвалювати не можна та перенесли розгляд на наступне засідання. Відтак і досі офіційного протоколу від 5 вересня Узинської міської ТВК немає, однак, постанови по основним питанням оприлюднені вчасно.

«Протокол засідання виборчої комісії є невід'ємною складовою, котра забезпечує прозорість виборчого процесу», - зазначає координатор спостереження громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області. «Адже, саме через протоколи суб'єкти виборчого процесу можуть дізнатися про хід засідань та з'ясувати ту чи іншу важливу інформацію. Тому дуже дивною видається ситуація, коли комісія має два варіанти протоколу, з протилежними відомостями. Дана ситуація може негативно вплинути на довіру громадян до виборчого процесу».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)