Житомирська районна територіальна виборча комісія 6 вересня на засіданні утворила виборчі округи, а 8 вересня вносила зміни до постанови, бо Оліївська територіальна громада потрапила не до того округу. За словами голови, постанова приймалася “під тиском”. 

 Про це розповідає спостерігач ОПОРИ.

“На засіданні 6 вересня члени Житомирської районної ТВК утворювали округи. Проголосували за варіант, в якому  по виборчому округу №4 Глибочицька ТГ виявилася окремо від решти ТГ, що є  порушення принципу неперервності меж. У постанові округи мали “розриви” до 58 тис. виборців. Було висунуто на голосування декілька варіантів і члени комісії проголосували за варіант, в якому розірвали межі”  – каже спостерігач ОПОРИ.

8 вересня комісія знову засідала та внесла зміни до постанови.  

У коментарі ОПОРІ голова ТВК Валентина Колокольцева уточнила:

“Об'єдналися партії і висунули інший варіант меж округів, а мій не хотіли навіть розглядати, який був нейтральний, а ось такий запропонували ще й розірвали межі. Тому, довелося вносити зміни. Хотілося зробити, щоб всі кандидати в депутати були в рівних умовах, були рівні округи”. 

 Також на засіданні розглянули питання щодо звернення Оліївської сільської територіальної виборчої комісії.

“Виборчій комісії не надали оргтехніки і засобів для роботи, в зв'язку з чим комісія не може ефективно працювати. Виборча комісія знаходиться у с. Троковичі, що не є центром громади і немає місця спеціально обладнаного для роботи. Також приміщення знаходиться на другому поверсі і там немає доступу для людей з інвалідністю. Житомирська районна ТВК вирішила написати відповідні звернення до Житомирської обласної державної адміністрації, ЦВК, Прокуратури”, – каже спостерігач ОПОРИ.

 

11 вересня голова Житомирської районної ТВК у коментарі ОПОРІ розповіла, що більшість недоліків вже виправили.

“На засіданні комісії доручили секретарю зробити звернення до правоохоронних органів. Секретар це мала зробити наступного дня. І протягом наступного дня Оліївська ОТГ усунула більшість недоліків, внаслідок чого звернення не відсилали далі, через те, що немає причини”, – зазначила Валентина Колокольцева.

Координатор зі спостереження ОПОРИ за виборами в Житомирській області каже:

“Цьогорічні місцеві вибори проходять не лише за новим законодавством, але й за новим адміністративно-територіальним устроєм та в умовах карантинних обмежень спричинених короновірусною хворобою. Це накладає свій слід на проведення кампанії, у тому числі на якість організації виборчого процесу з боку територіальних виборчих комісій. Це призводить до виникнення різного роду проблем у їх роботі та помилок у трактуванні законодавства. Зі свого боку, громадські спостерігачі намагаються відстежувати роботу комісій та унеможливлювати ці помилки” .

У частині 3 статті 201 Виборчого Кодексу зазначається, територіальні виборчі округи з виборів депутатів обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) утворюються відповідно обласною, районною, районною в місті, міською, сільською, селищною виборчою комісією не пізніш як на другий день виборчого процесу з дотриманням принципу неперервності меж (зв’язності територій) таких округів та, за можливості, з урахуванням адміністративно-територіального устрою. Відповідна виборча комісія тим самим рішенням присвоює номери територіальним виборчим округам.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)