Факти можливого порушення виборчого законодавства,  політичні сили, які наразі рекламують себе на білбордах, різка активізація діяльності благодійних фондів – про це Розповіли представники ОПОРИ на пресконференції, яка відбулася 11 вересня у Сєвєродонецьку.

 

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у  Луганській області зазначив, що у місті Кремінна спостерігачі ОПОРИ стали свідками двох фактів організованого перевезення мешканців різних міст області з метою їх перереєстрації у реєстрі виборців у Кремінній. Люди масово виходили із автобусів та направлялися до територіального відділу державного реєстру виборців, де заявляли про намір змінити виборчу адресу. «Водночас, поліцейські також зареєстрували повідомлення мешканця Новоайдарського району щодо розміщення у смт Новоайдар білборду одного з представників місцевої влади, який, на думку заявника, є прихованою політичною рекламою. За інформацією власних джерел ОПОРИ, зазначений факт стосується розміщення білборду із зображенням Новоайдарського селищного голови Ігоря Шопіна. Поряд із цим, в Біловодському районі Луганської області поліцейські задокументували факт роздачі пакетів з цукром, на яких є агітаційні написи голосувати за одну з політичних сил. Як повідомляють місцеві спостерігачі ОПОРИ, мова йдеться про можливі факти порушення виборчого законодавства з боку представників «Нашого краю». Крім того, на блокпосту «Новоахтирка» виявили автівку під кермуванням мешканця Запорізької області, якою перевозилась продукція політичної реклами однієї з політичних партій. Загалом, на Луганщині з початку виборчого процесу представники органів Національної поліції України зареєстрували 5 фактів  можливого порушення виборчого законодавства».

ОПОРА зафіксувала конфлікти на засіданнях ТВК Луганщини під час утворення виборчих округів. Зокрема була подана скарга до ЦВК на діяльність Новоайдарської районної ТВК від політичної партії «Слуга народу» щодо формування округів. Причина скарги в тому, що члени районної ТВК не прийняли до уваги 2 кандидатів на посади членів селищних ТВК в Нижнетеплом. ЦВК залишила без розгляду по суті скаргу, оскільки вона є неналежним суб’єктом її розгляду. Втім, 30 серпня Центрвиборчком розглянула за власною ініціативою питання, викладені у скарзі, що належать до її повноважень. У результаті комісія «визнала протиправними дії Щастинської районної ТВК щодо невключення до складу Нижньотеплівської сільської ТВК Щастинського району Луганської області кандидатур, поданих Луганською обласною організацією політичної “Слуга народу” для обов’язкового включення. Конфліктна ситуація на даний час вичерпана.

Для участі у місцевих виборах кандидати у депутати або на голову громади повинні сплатити грошову заставу. Громадянська мережа ОПОРА підрахувала, яку суму необхідно заплатити кандидатам, які планують брати участь у виборах. Сума грошової застави для участі у виборах залежить від кількості виборців у населеному пункті, районі або області, а також від мінімальної заробітної плати, яка в Україні становить 5000 грн. Таким чином ОПОРА визначила, що найбільшу грошову заставу заплатять партії за список депутатів до Сватівської районної рада, а саме 13814,00 грн. Згідно з частиною 2 статті 225 Виборчого Кодексу України для розрахунку грошової застави враховується кількість виборців на території відповідної ради та розмір мінімальної заробітної плати станом на початок виборчого процесу. Так, у громадах з кількістю виборців до 10 тисяч кандидат у депутати або ж організація партії, яка висунула кандидата у депутати сільської, селищної, міської ради у багатомандатному виборчому окрузі, вносить грошову заставу з розрахунку 20% мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу. Зважаючи на затверджений розмір мінімальної заробітної плати (5 тисяч гривень), грошова застава становитиме 1 тисячу гривень. Громад, де вибори відбуватимуться за мажоритарною системою, у Луганській області, меншість – 7.

Для участі у виборах до 4 районних рад, а також у 9 громадах Луганщини, у яких кількість виборців перевищує 10 тисяч, грошову заставу сплачуватимуть за єдиний виборчий список партії, незалежно від того, скільки кандидатів до нього буде включено. Це зумовлено виборчою системою пропорційного представництва, при якій кандидатів висуває лише партія. Таким чином, для участі у виборчій гонці необхідно сплатити грошову заставу у розмірі 4 мінімальних заробітних плат на кожні 90 тисяч виборців. В цих громадах Луганщини сума грошової застави становить від 2272 грн (с. Мілове)  до 10352 грн (м. Рубіжне).

Найбільша кількість бордів сконцентрована у обласному центрі Луганщини — Сєвєродонецьку. Здебільшого щити рясніють банерами “Нашого краю” (8), “Перемога Пальчевського” (7) та “Опозиційної платформи — за життя” (7). Суттєво відстають за кількістю, але теж заявили про себе, політичні партії “За майбутнє” (3), “Европейська солідарність” (1) та “Слуга народу” (1). У сусідньому Лисичанську політсили також активно себе рекламують. Кількісно перевагають борди “Слуги народу” (9). Не так масштабно, але предсталені борди партій “За майбутнє” (1), “Перемога Пальчевського” (4), “Опозиційна платформа — за життя” (1). У місті Рубіжне наразі найбільше зовнішньої реклами від політичної партії “Наш край” (8). Також є білборди з постерами від сил “Опозиційна платформа — за життя” (6) і “Перемога Пальчевського” (4). Небагато зовнішньої політичної реклами у місті Кремінна. Усього щитів 12,  7 білбордів з політрекламою, з них 3 — “Опозиційної платформи — за життя”, 2 політсили “Перемога Пальчевського” та по одному “Нашого краю” і “Слуги народу”. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували борди з політрекламою і у прифронтовому Щасті. У місті усього три таких конструкції, і на усіх міститься реклама політичної партії “Слуга народу”.

Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Луганській області розповів, що доступність виборчих дільниць на Луганщині на низькому рівні. Загалом з вибраних дільниць 3 є малодоступними та 5 недоступними для маломобільних груп населення. Він зауважив, що на більшості виборчих дільницях відсутні пандуси та інші засоби доступності, відсутні маркування на сходах світловідбивними елементами. На об’єктах, де є в наявності пандус, він є ненормативним (кут нахилу більше 8 градусів та відсутні двохрівневі поручні висотою 70 та 90 см.). Також, найбільш проблемні виборчі дільниці знаходяться у сільській місцевості.

Комунікаційник ОПОРИ, зазначила, що протягом останнього місяця на території Луганської області фіксується значна активізація діяльності благодійних фондів, які під час президентських та парламентських виборів 2019 року виступали як організації, що у тій чи іншій мірі співпрацюють з політичними структурами та окремими політиками. Здебільшого, активність благодійників була зосереджена на наданні матеріального сприяння проведенню масових заходів та благоустрій окремих територій. Зокрема, найбільшою активністю відзначилася іменна благодійна організація – «Благодійний фонд «Володимир Струк». Так, тільки протягом перших двох тижнів серпня, представники та волонтери фонду взяли участь у асфальтуванні доріг та ремонтах під’їздів у місті Кремінна, а також благоустрої території навколо меморіалу невідомого солдата у Рубіжному. Крім того, «Благодійний фонд «Володимир Струк» надав фінансову підтримку Кремінським спортсменам, які влітку брали участь у «Богатирських іграх» у місті Мелітополь. Також, сам Володимир Струк під егідою фонду надає і індивідуальну адресну допомогу. Зокрема, у серпні подарував ноутбук маленькому мешканцю міста Кремінна.

Не менша активність на території Луганського регіону фіксується представниками ОПОРИ і з боку іншої благодійної організації – «Благодійного фонду «Кришталеве джерело». Не дивлячись на те, що дуже часто у заходах структури беруть участь функціонери політичної партії «Опозиційна платформа – за життя», зокрема, народні депутати України Юрій Бойко та Юлій Іоффе, з формальної точки зору фонд з ними не пов’язаний. Так, наприкінці липня 2020 року фонд «відзначився» допомогою мешканцям с.Смолянинове, які постраждали від пожежі («погорільцям» від імені фонду передали будматеріали, інструменти, дитячий візок та гігієнічні засоби). 30 липня 2020 року «Кришталеве джерело» та Олександр Чернецов нагородили талановиту молодь Рубіжного іменними стипендіями.  Водночас, у зазначений період за допомогою фонду «Кришталеве джерело» було завершено ремонт під’їзду та благоустрій придомової території  у Рубіжному, по вулиці Будівельників, 30.

 

Громадянська мережа ОПОРА у 2019 році розробила “Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу”, який містить основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу з метою уникнення дій, що можуть класифікуватися як зловживання адміністративним ресурсом. Щоб мінімізувати ефект від використання адміністративного ресурсу на місцевих виборах, ОПОРА з однієї сторони, пропонує застосувати положення цього Кодексу на місцевих виборах через його підписання міськими головами обласних центрів, а з іншої – буде проводити широкі адвокаційну та просвітницьку кампанії задля зменшення толерантності щодо явища адміністративного ресурсу.

ОПОРА нагадує, що  відповідно до Виборчого кодексу забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів.  

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)