295 тисяч гривень – саме стільки доведеться внести партії за висування партійного списку до Запорізької обласної ради. Вартість списку в районну раду Запорізького району коштує майже 150 тисяч гривень. А ось партійний список та сума застави до міської ради обійдеться партії майже 126 тисяч гривень.

Найбільшою сума застави на посаду міського голови є для кандидатів у Запоріжжі - майже 126 тис. грн, найменшою – Вільнянська – трохи більше 3 тис. грн.

А ось сума застави для висування партійного списку до районних рад виглядає наступним чином: Запорізька районна рада – майже 150 тис. грн., Мелітопольська – майже 50 тис. грн., Василівська районна рада – більше 33 тис.  грн., Бердянська – більше 32 тис. грн., Пологівська – майже 32 тис. грн.

Кандидатам, які мають намір балотуватися до селищної ради необхідно внести грошову заставу в розмірі від 1 до 7 тис. грн. в залежності від кількості виборців. Від 3 до 5 тис. грн. – вартість застави для кандидатів на посаду селищного голови.

А ось кандидати в депутати до сільських рад внесуть від 1 до 3 тис. грн. кожен. Застава для сільського голови становить від 3 до 5 тис. грн.

Такі дані про розмір грошової застави на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року опублікувала Центральна виборча комісія 10 вересня.

«У порівнянні з місцевими виборами 2015 року сума грошової застави на місцевих виборах 2020 року розраховується за наступною формулою: чотири розміри мінімальної заробітної плати (згідно з ст. 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» мінімальна заробітна плата у місячному розмірі становить 4 тис. 723 грн., з 1 вересня – 5 тис. гривень;) на кожні 10 тисяч виборців», - зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Запорізькій області.

Розмір грошової застави для кандидата в депутати сільської, селищної, міської (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) ради на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року в Запорізькій області становить 1 тис. грн. в кожну громаду.

А ось розмір грошової застави для кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови виглядає наступним чином: для кандидатів на посаду Запорізького міського голови - 125 тис. 900 грн., Бердянського міського голови - 19 тис. 579 грн., Мелітопольського міського голови -25 тис. 184 грн., для всіх інших – 5 тис. грн.

Також порахувати суму грошової застави, яку має сплатити кандидат на місцевих виборах можна за допомогою калькулятора, який розробила Громадянська мережа ОПОРА. Скористатися калькулятором можуть всі охочі. Програма працює за двома методами. Метод перший – ви можете переглянути вже наявні дані, обираючи потрібні пункти із випадаючих списків. Метод другий – порахувати самостійно за допомогою автоматичного алгоритму. Все, що необхідно буде зробити - вписати кількість виборців у своїй громаді.

Калькулятор доступний для всіх за посиланням: https://zastava.oporaua.org/

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)