Протягом серпня та початку вересня спостерігачі ОПОРИ фіксували випадки дочасної агітації, моніторили формування і роботу територіальних виборчих комісій та виборчих округів. Про результати спостереження під час пресконференції 11 вересня розповіли координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА та громадська омбудсменка із захисту виборчих прав у Чернігівській  області. 

«Згідно з календарним планом, до 5 вересня було сформовано 22 територіальні виборчі комісії на Чернігівщині, серед яких 16 міських, 5 районних та одна обласна територіальна виборча комісія. Всі ТВК були створені вчасно без порушень виборчого законодавства. Проблем в їх роботі не зафіксовано», – зазначила координаторка.

Найбільше керівних посад отримали представники партії «Слуга народу». Серед голів ТВК переважає: Партія «Слуга народу» — 54.55%, Партія «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» — 13.62%, Партія «Солідарність жінок України» та «Опозиційна платформа — За життя» — 9.09%. Серед заступників: Партія «Голос» — 26.07%; «Опозиційна платформа — За життя» та Партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» — 13.04%; Партії «Слуга народу», «Рідний Дім», «Європейська солідарність» та Радикальна Партія Олега Ляшка — 8.70%. Щодо секретарів: Партія «Опозиційна платформа — За життя» — 27.26%; Партії «Голос» та  «За Майбутнє» — 18.18%; Партії «Слуга народу» й  «Солідарність жінок України» — 9.09% від загальної кількості представників керівного складу комісій.

З початку створення ТВК і дотепер, у комісіях області відбулося 89 замін від 33 партій. Підставою для усіх замін стало внесення подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії. Заміни відбулися в усіх 22 ТВК, утворених Центральною виборчою комісією. Найчастіше міняли своїх представників три партії: «Європейська Солідарність» (10 замін); «Слуга Народу» (8 замін); партії «Голос», «Успішна Україна», Партія Шарія, «Захисників Вітчизни» та  «Всеукраїнський народний союз» (5 замін).

Окрім цього, до 20 серпня районні організації політичних партій, або у разі їх відсутності у структурі відповідної політичної партії – обласна організація цієї політичної партії,  мали можливість вносити до районної виборчої комісії подання щодо кандидатур до складу сільських, селищних  виборчих комісій у відповідному районі та до 25 серпня комісії мали бути сформовані, що відбулось вчасно та без порушень. Було створено 24 селищні та 17 сільських виборчих комісій. Найбільше керівних посад серед Голів ТВК отримали – Партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» та «Солідарність жінок України», серед заступників – Партія «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» та серед секретарів – «Європейська солідарність».

Усі територіальні виборчі комісії Чернігівщини утворили виборчі округи у визначені законом терміни, 5-6 вересня. Порушень під час утворення округів спостерігачами ОПОРИ не виявлена. Так, Чернігівська обласна територіальна виборча комісія утворила 7 територіальних виборчих округів, а Чернігівська міська ТВК утворила 5 виборчих округів. Щодо районних ТВК – Чернігівська районна ТВК утворила 7 виборчих округів, Новгород-Сіверська районна ТВК утворила 5 округів, Ніжинська районна ТВК утворила 6 округів та Прилуцька районна ТВК утворила 6 виборчих округів. Наступним етапом виборчої кампанії є висування та реєстрація партій та кандидатів у депутати місцевих рад, яка відбудеться 15-24 вересня.

Публічну активність, яка мала можливі ознаки дочасної агітаційної кампанії, у вигляді білбордів та проведенні публічних розважальних заходів виявили спостерігачі ОПОРИ у Чернігівській області від 7 політичних партій. Зокрема, «Рідний дім», «Наш край», «Європейська солідарність», «Опозиційна платформа – За життя», «За майбутнє», «Перемога Пальчевського» й «Сила і Честь».

Основною формою дочасної агітації стала політична  реклама на зовнішніх носіях. Спостерігачі ОПОРИ фіксували розміщення політичної реклами на білбордах Чернігівщини від партій Європейська Солідарність, Слуга Народу, «Перемога Пальчевського», Партія «Рідний Дім», «За майбутнє» та «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». Іншим популярним форматом дочасної агітації стала пряма робота потенційних кандидатів з виборцями, що включала проведення заходів «передвиборчої благодійності».  Зокрема, такі випадки в різних районах області зафіксовані під брендом партій – «Рідний дім» та «За Майбутнє». До таких активних форм політичної реклами  чи особистого піару вдавалися потенційні кандидати від партій.  Представники партії «Рідний дім» провели публічні заходи у містах Ніжин, Прилуки, Сновськ, Ріпки та Чернігів, під час яких презентують себе, поширюють інформаційні постери з партійним маркування та проводять розважальні заходи для дітей та дорослих. Представники партії «За Майбутнє» пропонують долучитись до програми енергоефективності, для отримання енергоефективних ламп, та як результат підписати угоду в рамках цієї програми. Решта політичних сил поки що використовують лише політичну рекламу.

Громадська омбудсменка інформувала про результати всеукраїнського моніторингу доступності виборчих дільниць. Відтак доступність виборчих дільниць та приміщень в Чернігівській області на низькому рівні. Загалом з 19 досліджених дільниць – 13 є малодоступними та 6 є недоступними для мало мобільних груп населення. На більшості дільниць відсутні пандуси та маркування сходів світло-відбивними системами. На об’єктах, де наявний пандус він ненормативний – кут нахилу більше 8 градусів та відсутні дворівневі поручні висотою 70 та 90 сантиметрів. Варто зазначити, що найбільш проблемні виборчі дільниці знаходяться у сільській місцевості (місцеві навчальні заклади та будинки культури). Більше того два з трьох спеціальних дільниць, розташованих у лікувальних закладах визнано недоступними – КЛПЗ «Прилуцька центральна міська лікарня» та Чернігівська центральна районна лікарня.

Представники ОПОРИ під час прес-конференції презентували «Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу» та закликали його підписати міського голову обласного центру та керівників органів виконавчої влади.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)