Протягом перших десяти днів вересня в Ужгороді та інших містах Закарпаття на вулицях масово з’являлися білборди та сітілайти різних потенційних учасників виборчих перегонів. Також в Ужгороді розповсюджували безкоштовні газети з інформацією про потенційних учасників виборів. Такі випадки зафіксували спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА на Закарпатті у період як до 5-го, так і після 5-го вересня, коли офіційно стартував виборчий процес.

На вулицях Ужгорода, зокрема, можна зустріти білборди політичної сили «Альтернатива» на яких є написи – «Ужгородці. Патріоти. Ветерани. Вітчизні – захисту, місту – розвиток. Також на бордах розміщено фото окремих потенційних висуванців.  

«Наша мета – збудувати Європу в Україні. Європейська Солідарність» - білборди із таким написом також з’явилися в Ужгороді та інших містах Закарпатської області. Крім цього, на вулицях Ужгорода є борди із символікою партії «Пропозиція», ВО «Батьківщина», «Рідний дім», «Перемога Пальчевського», «Наш край», «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Сила і честь», «Рідне Закарпаття», «За майбутнє», зокрема – із іменем її лідера Ігоря Палиці. Новий борд із символікою політсили ВО «Батьківщина» спостерігач ОПОРИ зафіксував і у Тячеві.


Станом на початок вересня на вулицях Ужгорода залишилися білборди потенційних кандидатів Віктора Щадея та Віктора Петрова, встановлені ще у серпні. Крім цього, в місті з’явилися білборди з іменами ймовірних кандидатів на посаду міського голови Ужгорода: ексзаступника міського голови Ужгорода Олександра Білака, чинного міського голови Богдана Андріїва. Також на вулицях міста є сітілайти із фотографією головного лікаря Закарпатської обласної клінічної лікарні Юрія Яцини. На сітілайті, крім фотографії Юрія Яцини, зображена символіка партії «Сила і честь». Також з’явилися білборди та плакати із зображенням потенційного кандидата Віктора Качура.



Мешканці різних районів Ужгорода також безкоштовно у поштові скриньки отримували газети з інформацією про діяльність потенційних учасників виборчих перегонів – Віктора Щадея, чинного мера Ужгорода Богдана Андріїва, Олександра Білака, партій «Опозиційна платформа – За життя» та «Пропозиція». Газети із інформацією про чинного міського голову Ужгорода Богдана Андріїва спостерігачка ОПОРИ також зафіксувала на касі одного із супермаркетів міста.



У Великому Березному спостерігач ОПОРИ зафіксував білборди політичної сили «Рідне Закарпаття» із текстом – «Закарпаття обирає розвиток». Такі ж борди є і в інших містах Закарпаття. Зокрема, в Ужгороді, Тячеві, Мукачеві, Хусті, Рахові. Також у Великому Березному ОПОРА зафіксувала білборди політичної сили «За майбутнє».

У Хусті спостерігач ОПОРИ зафіксував білборд потенційного кандидата Величка Дмитрія, на якому зображена й символіка партії «Радикальна партія Олега Ляшка». На плакаті розмістили напис – «Громада Хустської ОТГ чекає на радикальні рішення».

У цьому ж місті на вулиці розмістили намет партії ВО «Батьківщина», де дарували перехожим календарики із символікою політичної сили.

У Воловці спостерігачі ОПОРИ помітили білборди із іменем Таїсії Лехман та символікою партії «Слуга народу». Із символікою цієї ж партії неподалік Сваляви є борд із іменем Володимира Суботовського.

Також у Мукачівському районі, неподалік Сваляви, є білборд із символікою політичної сили «Команда Андрія Балоги» та написом «Кращій Сваляві бути».

На вулицях Рахова спостерігач ОПОРИ помітив борд із символікою політсили «Європейська партія України» та фотографією Миколи Катеринчука. На плакаті нанесли напис – «Європа починається з кожного з нас».

У цьому ж місті розмістили сітілайти із символікою партії «Сила і честь». На плакаті розмістили текст в якому закликають небайдужих мешканців вступати до лав партійної організації та до участі у місцевих виборах.

Також у Рахові знаходиться сітілайт із логотипом партії «Команда Андрія Балоги», на якому написано – «Кращій Рахівщині бути».

Серед нових бордів у Мукачеві спостерігачі ОПОРИ зафіксували плакат із зображенням ексголови Закарпатської ОДА Олександра Ледиди на якому розміщена символіка партії «За майбутнє» та напис – «Ти – господар на своїй землі». Крім цього, у Мукачеві є білборди із символікою партій «Наш край», «Опозиційна платформа – За життя» та «Пропозиція».


На Тячівщині та у Тячеві спостерігач ОПОРИ помітив білборди із символікою партії «Слуга народу» та імена потенційних кандидатів – Івана Синетара та Вадима Носи.

У Виноградові спостерігач ОПОРИ виявив листівки потенційного кандидата від партії «Слуга народу» Івана Бушка, а у Берегові - Роланда Цебера. Остання листівка, до речі, угорськомовна.

Також у Виноградові з’явився борд із символікою партії ВО «Батьківщина» та написом «Виноградів – моя батьківщина». У цьому ж місті спостерігач виявив борди політсили «За майбутнє» та потенційного кандидата в мери міста Івана Бушка.

У Сваляві спостерігач виявив борди потенційного кандидата від партії «Слуга народу» Юрія Григи та плакат цього ж ймовірного учасника виборчих перегонів, однак вже без символіки партії.

«Як бачимо, у період виборчого процесу на етапі, коли кандидати як такі не зареєстровані, так звана дочасна агітація проявляється в області доволі активно, - зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області. - Можна говорити про порушення стандарту рівної конкуренції з боку окремих потенційних кандидатів в мери чи партійних команд».

Відповідно до частини 1 статті 52 Виборчого кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування.

Згідно з частиною 3 статті 52 Виборчого кодексу передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)