При визначенні місць для політичної агітації в Запорізькій області основними ознаками порушення стали дошки для оголошень на зупинках громадського транспорту та у будівлях комунальної власності.

5 вересня після офіційного старту виборчого процесу Громадянська мережа ОПОРА провела моніторинг рішень міських, сільських і селищних рад Запорізької області щодо відведення та обладнання місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

Найпершою таке рішень опублікувала 4 серпня Василівська міська рада, одне з найпізніших, 3 вересня – Токмацька міська рада.  Якимівська селищна рада Мелітопольського району Запорізької області обмежилася рішенням від 2019 року «Про  визначення місць для розміщення агітаційних матеріалів». Відтак ОПОРА направила до неї лист із проханням повідомити про виконання вимог Виборчого кодексу України.

Загалом досліджено рішення відповідальних осіб міст Бердянська, Василівки, Гуляйполя, Дніпрорудного, Запоріжжя, Енергодару, Мелітополя, Оріхова, Полог, Приморська і Токмака.

Згідно з розпорядженням міського голови Бердянська, інформаційні стенди розташовані на автобусних зупинках районів Слобідка, Колонія – Макароти, АКЗ, РТС, Азмол, Ліски та у філії Центру дитячої та юнацької творчості за адресою вул. Макарова, 169 в районі Коса. Це суперечить Виборчому кодексу. Такі ж ознаки порушення помічені в рішенні Пологівської міськради, де місця для політагітації позначені на автобусних зупинках сіл Басань та Ожерельне. В Оріхові вирішили відвести місця для агітації у будинку культури (с. Нестерянка) та будівлях громади (с. Мирне і с. Новоданилівка). А в Енергодарі інформаційні стенди розташували на автовокзалі.

Біленківська сільська рада відвела місця для агітації на зупинкових комплексах сіл Новосергіївка, Уділенське, Смоляне, в сільських клубах Лисогірки та Канівського.

За рішенням Павлівської сільради поверхні для агітації відведені на автобусних зупинках сіл Берестове, Новоукраїнка, Шевченкове, Першозванівка, Василівка, а в селі Павлівське дошка із інформацією такого штибу розміщена у сільради на вул. Залізничній.

Загальна особливість стендів і дощок оголошення в області – це брак комунального догляду, коли поверхня відведена для агітації повністю зайнята стихійними оголошеннями, часом ускладнена можливість підійти до інформаційного стенду.

ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 3 статті 53 Виборчого кодексу України, місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування не пізніш як у перший день виборчого процесу відповідних виборів відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації. В частині 16 статті 57 Кодексу забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності. Частина 17 цієї ж статті наголошує, що розміщення матеріалів передвиборчої агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації, у тому числі політичної реклами, через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, на зупинках громадського транспорту забороняється.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)