Представники Громадянської мережі ОПОРА та поліції обговорили як забезпечити прозорі вибори в Запорізькій області та домовилися про спільні рейди щодо можливих порушень виборчого законодавства.

08 вересня відбулася перша робоча нарада представників Громадянської мережі ОПОРА з представниками Головного управління Національної поліції України в Запорізькій області. Зустріч пройшла з дотриманням карантинних норм.

Керівники територіальних відділів поліції взяли участь у нараді в режимі селектору. Під час зустрічі обговорили основні етапи проведення виборчого процесу та основні проблеми, які можуть виникнути на тому чи іншому етапі. Також наголосили на дотриманні виборчого законодавства.

Регіональний координатор Громадянської мережі ОПОРА розповів правоохоронцям про етапи виборчого процесу, навів приклади зловживання зміни виборчої адреси на прикладі інших регіонів України, схем підкупу виборців, що є порушенням законодавства. Також розкрив практичні питання щодо початку ведення політичної агітації, її розміщення, порушення згідно виборчого кодексу та наголосив на важливості належного заповнення протоколів.

«Порушення, яке може досить часто зустрічатися – участь посадовців у виборчому процесі, зокрема посадовців-кандидатів. Чи може посадовець брати участь у виборчому процесі? Може. Але згідно закону – поза межами робочого часу. Зазвичай цим зловживають – виїжджають з робочим візитом і в обідню перерву проводять агітаційний захід або після 18.00, коли закінчується робочий період. Натомість, в особи, яка є кандидатом обмеження в часі не стоїть як такого. Ми, як Громадянська мережа ОПОРА, звертаємо увагу на забезпечення рівних можливостей, у тому числі, щоб особи, які є посадовцями-кандидатами на період ведення виборчої агітації йшли у відпустку», - зазначив регіональний координатор ОПОРИ.

У свою чергу начальник ГУ НП України в Запорізькій області Микола Лушпієнко закликав правоохоронців Запоріжжя та області звертати увагу на ті прорахунки, які були здійснені в діяльності поліції під час документування подій пов’язаних з передвиборчою кампанією на попередніх виборах.

Під час зустрічі працівники поліції часто посилалися на минулий виборчий досвід, згадували розміщення зовнішньої реклами без вихідних даних, білборди з прихованою агітацією у кольорах певного кандидата чи партії, проведення агітації в день виборів, зокрема агітаційні плакати на балконі та демонстрацію виборчого бюлетеню в день виборів.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Запорізькій області зазначила: «Як тільки кандидат зареєструється і в нього буде виборчий фонд, спостерігачі ОПОРИ будуть займатися моніторингом бігбордів і друкованих матеріалів на відповідність вихідних даних. Це болюча тема ще з часів президентської і парламентської кампаній. Ми стикатимемося з тим, що безліч разів будемо викликати слідчо-оперативну групу для фіксування цих матеріалів».

Задля забезпечення чесних та прозорих виборів в області представники Громадянської мережі «ОПОРА» та Головного управління Національної поліції України в Запорізькій області домовилися про проведення спільних рейдів щодо можливих порушень виборчого законодавства на місцях.

«Результатом робочої зустрічі стало рішення щодо організації проведення спільних рейдів представників поліції та Громадянської мережі ОПОРА. Також підкреслили необхідність розробки та створення методичних рекомендацій для правоохоронців щодо основного алгоритму дій в тих чи інших ситуаціях, пов’язаних з порушенням виборчого процесу», - зазначила начальниця відділу комунікації ГУ НП України в Запорізькій області Олена Лебединська.

Громадянська мережа ОПОРА знаходиться на етапі розробки дистанційного навчального курсу для поліції, до якого включені порушення виборчого законодавства з поясненням статей Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу.

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)