У Запорізькій області 10 політичних сил активно розміщують зовнішню рекламу, Національна поліція фіксує 10 повідомлень про порушення законодавства, а Громадянська мережа ОПОРА пропонує посадовцям підписати «Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу». Про це йшла мова 8 вересня під час пресконференції ОПОРИ у студії телеканалу «Суспільне. Запоріжжя».

Громадянська мережа ОПОРА вела спостереження за передвиборчим етапом місцевих виборів у Запорізькій області з серпня. В цей час розпочався моніторинг політичної реклами в регіоні, активність представників політичних партій та потенційних кандидатів під час масових заходів та у соціальних мережах та друкованих ЗМІ.

Найпоширенішим проявом політичної реклами стали білборди і сітілайти із назвою політсил, привітань від депутатів Запорізької обласної ради. В окремих випадках не вказувалася безпосередньо партія, а використовувалися шрифтові, кольорові оформлення та гасла, за якими можна її ідентифікувати.

Як зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Запорізькій області, станом на сьогодні білборди залишаються найпоширенішою платформою для зовнішньої реклами. До найактивніших можна віднести борди таких партій, як Партія Володимира Буряка «Єднання», «Опозиційна платформа – За життя», «Перемога Пальчевського», «Слуга народу», ВО «Батьківщина», «Порядок», «Справжні дії», «Наш край», «За майбутнє» та «Команда Сергія Мінько». Також серед реклами із персоналіями представлені матеріали від депутатів Запорізької міської ради: Михайла Прасола, Віталія Рябцева, Олега Коломойця та Віталія Тишечка.

У Запоріжжі та інших районних центрах помічені намети від партії «Опозиційна платформа – За життя», де триває опитування громадян з теми проведення місцевих виборів на підконтрольній Україні території Луганщини та Донеччини, поширюються партійні газети.

За словами заступника начальника відділу охорони публічного порядку масових та охоронних заходів ГУ НП Олександра Кривенка, на цей час до Національної поліції Запорізької області надійшло 10 повідомлень, які стосуються незаконної агітації. Усі ці повідомлення зареєстровані. Наразі ведеться перевірка по кожному з них. Всі вони стосувалися наметів політичної партії «Опозиційна платформа – За життя».

Інші партійні видання, роздачу яких фіксувала ОПОРА, - газети «Слуга народу» та у Мелітополі «Команда Мінька». Активну участь у заходах проявив представник цієї команди – депутат Запорізької обласної ради Іван Федоров. Зокрема, на День Незалежності України його ім’ям прикрасили сцену спортивних змагань у міському парку, також він взяв участь у відкритті гімназії №8 у Мелітополі.

За період з липня по серпень газета «Запорозька Січ» розмістила 19 публікацій, що висвітлювали роботу міського голови Запоріжжя Володимира Буряка. Видання «Порядок» присвятило низку матеріалів членам та активістам партії «Порядок». Усі матеріали вийшли у форматі суспільно-актуальних новин без згадок про можливий рекламний зміст. Системно у випусках новин ініціативи активістів партії «Порядок» висвітлював телеканал «TV5».

Після перебування у Запоріжжі з офіційним візитом Віцепрем’єр-міністра – Міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова сайт представництва Президента України представив його в межах місцевих заходів як голову обласної організації партії «Слуга народу». ОПОРА звернулася до Секретаріату Кабінету Міністрів України з проханням розтлумачити обставини цієї поїздки, що мала можливі ознаки політичної реклами. Згідно з офіційною відповіддю політик завітав до міста у відрядженні без виділення на це коштів з Державного бюджету.

Окремий напрямок діяльності ОПОРИ – аналіз роботи територіальних виборчих комісій. Згідно зі встановленими вимогами на Запоріжжі вчасно були утворені обласна, 5 районних та 14 міських територіальних виборчих комісій. Станом на 13 серпня лідером серед політичних партій у складі керівних посадах стала «Слуга народу», за гендерним складом чоловіки склали чверть від загальної кількості.

Свої перші засідання у визначені терміни провели всі комісії, окрім Дніпрорудненської міської у Василівському районі. Причиною порушення дедлайнів стала відсутність кворуму. Його зібрали 17 серпня 2020 року, відтак їхнє перше засідання відбулося на 4 дні пізніше, ніж передбачено Виборчим кодексом України.

31 серпня Запорізька районна ТВК утворила та сформувала склад сільських та селищних територіальних виборчих комісій згідно з постановою Центральної виборчої комісії. Це відбулося після того, як ЦВК визначила помилки в їхній роботі, через що не включили кандидатури, внесених до складу Степненської та Новоолександрівської сільських ТВК і Кушугумської селищної ТВК місцевою організацією партії «Європейська Солідарність». Хоча їхнє включення було обов’язковим.

Керівниця Апарату Запорізької державної адміністрації Зінаїда Бойко зазначила: «Станом на сьогодні ведеться активна підготовка дільниць до проведення виборів. У Запорізькій сформовано 1 055 виборчих дільниць звичайних, 56 – спеціальних, які розташовані в лікувальних закладах і одна спеціальна виборча дільниця, яка знаходиться в слідчому ізоляторі. Станом на сьогодні практично всі виборчі дільниці підготовлені до проведення виборів. 8 вересня на офіційному сайті Запорізької облдержадміністрації було розміщено інформацію щодо виборчих дільниць та щодо їхньої доступності для людей з інвалідністю. Під кожною інформацією розміщені фото, які демонструють як виглядає та чи інша виборча дільниця на предмет доступності для людей з інвалідністю».

Також представники Громадянської мережі ОПОРА звернулися до посадових осіб та державних службовців Запорізької області з публічною пропозицією підписати «Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу», який включає в себе 36 правил поведінки та етики.

«Він включає в себе певні політичні вимоги, щодо яких ми можемо робити оцінку – чи відбувалося зловживання адміністративним ресурсом, чи все ж таки посадовці доброчесно дотримувалися правил Виборчого кодексу та правил забезпечення рівних можливостей для всіх суб’єктів виборчого процесу. На жаль, українське законодавство достатньо не регулює всі моменти щодо зловживання адміністративним ресурсом. При розробці Кодексу та всіх етичних вимог Громадянська мережа ОПОРА також керувалася міжнародними вимогами. Відповідно, посадовці, які будуть кандидатами, або посадовці, які сприяють проведенню виборчого процесу є певним чином дотичні до виборчого процесу, і для забезпечення рівних можливостей для всіх суб’єктів виборчого процесу ми будемо пропонувати їм підписати даний Кодекс», – зазначив регіональний координатор Громадянської мережі ОПОРА.

Варто відзначити, що Кодекс стосується не тільки офіційного часу проведення передвиборної агітації кандидатами і партіями, а й усіх інших етапів виборів разом з періодом, що безпосередньо передує початку виборчого процесу.

Якщо запорізькі посадовці підпишуть Кодекс, то ОПОРА займатиметься моніторингом його виконання і повідомлятиме суспільство у разі його недотримання. 

У свою чергу заступник начальника відділу охорони публічного порядку масових та охоронних заходів ГУ НП Олександр Кривенко закликав громадян, які стали свідками порушення чинного законодавства, не бути байдужими і телефонувати 102 для вживання всіх необхідних заходів.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)