Починаючи з другої половини серпня в Одеській області стало помітним значне підвищення активності політичних партій і потенційних кандидатів. Найбільш масштабного характеру набуло розміщення зовнішньої політичної реклами. Про це поінформували представники Громадянської мережі ОПОРА на пресконференції 8 вересня в Одесі.

Як повідомила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області Анастасія Матвієнко, ОПОРА спостерігає за роботою 17 ТВК в області: обласної, міських і районних, з яких сім не змогли провести вчасно свої засідання, а з них три фактично розпочали свою роботу 20 серпня.

«Ми традиційно здійснюємо спостереження за виборами цього року, яке позначено як особливостями через пандемію коронавірусу, так і роботою суб’єктів виборчого процесу в умовах нового Виборчого кодексу», - зазначив експерт ОПОРИ в Одеській області Анатолій Бойко.

Найбільшу активність проявляли партії «За майбутнє», «Перемога Пальчевського», «Слуга народу» та місцева політична сила «Довіряй ділам».

Другим за масштабом використання видом політичної активності стала пряма робота з виборцями, що активно проводилась представниками партій «Довіряй ділам» та «Опозиційна платформа – За життя «в обласному центрі.

В цілому в серпні в Одеській області активність різного масштабу проявили 10 політичних партій: «За майбутнє», «Перемога Пальчевського», «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Довіряй ділам», «Національний корпус», ВО «Батьківщина», Українська морська партія Сергія Ківалова, «Наш край», «Блок Геннадія Чекіти «За справедливість».

Найбільш активними політиками напередодні старту виборчого процесу в обласному центрі на поточному етапі стали Геннадій Труханов – чинний міський голова, народна депутатка від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» Тетяна Плачкова та лідер місцевого осередку партії «Європейська Солідарність» Петро Обухов.

При цьому особливістю політичної активності Геннадія Труханова стала неможливість її відмежування від виконання ним владних повноважень Одеського міського голови. Зовнішня реклама та друкована продукція із зображенням Геннадія Труханова брендована в стилістиці та з написом «Довіряй ділам», проте містить звіт про діяльність за п’ять років на посаді міського голови.

Під час підготовчого процесу правоохоронні органи в Одеській області вже внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про аномальну кількість виборців, які змінили свої виборчі адреси в трьох територіальних громадах Одеської області (Кароліно-Бугазькій Білгород-Дністровського району, Фонтанській та Таїровській Одеського району), а також стосовно можливого зникнення постанови Одеської районної ТВК щодо утворення сільських та селищних ТВК в Одеському районі та протиправного використання печатки комісії.

Процес утворення сільських та селищних ТВК Одеською районною ТВК також став приводом для звернення зі скаргою до Центральної виборчої комісії з боку обласної організації політичної партії «Слуга народу», яка, в свою чергу, звернулась з приводу фактів, викладених у скарзі, до правоохоронних органів. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)