Представники команди колишнього очільника Полтави Андрія Матковського, який нещодавно очолив міський осередок ВО «Батьківщина», проводять благодійні обіди біля храмів міста. Про заходи члени команди повідомляють у фейсбук. 6 вересня довготермінові спостерігачі ОПОРИ відвідали кілька таких локацій. 

Представники команди Андрія Матковського проводять благодійні обіди біля чотирьох місцевих храмів: Пресвятої Богородиці (мікрорайон Левада), Іона Воїна (Браїлки), Серафима Саровського (Сади-1), Андрія Первозванного (центр міста, біля Полтавської ОДА). Такі локації зазначені у публікації члена команди, депутата Київської районної ради Полтави Вадима Сороки. 

У неділю, 6 вересня, біля храму Пресвятої Богородиці, що у мікрорайоні Левада, зібрались віряни на першу службу близько 9:30. Тоді ж неподалік від входу розбили намет з написом «Єдиний надійний вибір. Команда «Батьківщини» Андрія Матковського» та партійною символікою ВО «Батьківщина».  На наметі є табличка «Благодійний обід».

У наметі — кілька людей у брендованих символікою «Батьківщини» фартухах, котрі роздавали всім охочим їжу. У великих ємностях знаходилась рисова каша з м’ясом, на тацях — пиріжки. Також бажаючі могли скуштувати чай та випити води. Спершу людей біля намету було небагато, та ближче до завершення служби у храмі потік бажаючих відвідати благодійний обід виріс.

За повідомленням довготермінових спостерігачів (далі — ДТС) ОПОРИ, люди охоче брали їжу, а потому дякували благодійникам. Загалом, скуштували страви близько 50 чоловік. Схожа ситуація і біля храму Серафима Саровського, що у мікрорайоні Сади-1. Перша служба тут почалася о 9:30, друга об 11:15. Їжу розбирали активно, при цьому, за повідомленням ДТС, представники Андрія Матковського не вели агітації під час роздачі. 

Схожа активність 6 вересня відбувалася і біля храму Іона Воїна, що у мікрорайоні Браїлки. Там намет розбили на початку служби — о 9:00. Друга служба проходила о 10:30. ДТС ОПОРИ відзначили, що під час роздачі благодійники розповідали людям, що акція відбувається саме з ініціативи колишнього очільника Полтави Андрія Матковського.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області зазначає:

«Хочу нагадати, що ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу встановлює заборону надання виборцям будь-яких матеріальних чи нематеріальних активів, що супроводжується закликом голосувати чи не голосувати за певного кандидата, згадкою імені кандидата (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян). 

Крім того, Національне агентство з питань запобігання корупції надало роз’яснення про те, що політичні партії під час провадження статутної діяльності не можуть використовувати свої майно та кошти на благодійну діяльність. А благодійна допомога від партії в період виборчого процесу містить ознаки непрямого підкупу виборців та передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років або від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років (ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу України).». 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)