Під час моніторингу територіальної виборчої комісії у м. Добропілля у Донецькій області на звернення представника ОПОРИ відвідати засідання територіальної виборчої комісії, голова комісії заявив, на засіданнях ніхто не має права бути присутнім, крім членів ТВК. Втім, згодом він запропонував попередньо надіслати йому фото посвідчення на Viber або WatsApp для участі у засіданнях.

Під час моніторингу територіальної виборчої комісії представники ОПОРИ о 10 годині ранку  зафіксували відсутність чергових членів ТВК у приміщенні. Кімнату відкрила працівниця Добропільської міської ради і зазначила, що комісія оснащена всією необхідною матеріально-технічною базою. При цьому відсутня інформаційна дошка, постанов та іншої публічної документації для ознайомлення у вільному доступі у комісії немає. Перше засідання вже відбулося, режим роботи не оприлюднений, хоча Постанові №173 від 10 серпня 2010 року рекомендовано розглянути це питання вже на першому засіданні.

Згідно з Порядком організації роботи та ведення діловодства виборчих комісій з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, для висвітлення діяльності виборчої комісії у її приміщенні в місці, вільно доступному для відвідувачів, обладнується стенд офіційних матеріалів комісії, на якому розміщуються рішення виборчої комісії та інші документи відповідно до вимог Кодексу.

На запитання ОПОРИ щодо організації роботи територіальної виборчої комісії і можливості бути присутнім на засіданні іншим особам в телефонній розмові голова ТВК Олександр Михалко прокоментував: «Засідання тільки будуть проходити, тим більше, ніхто не має права бути присутнім на засіданнях, окрім голови ТВК та членів комісії».

Передзвонивши представнику ОПОРИ вдруге, голова Добропільської міської ТВК запропонував сфотографувати посвідчення, надіслати йому на viber: «Розмовляючи по телефону, я не знаю, наскільки ви є правдивим робітником цієї структури, і ви мені ставите питання щодо роботи комісії». Щодо відсутності членів ТВК на робочому місці і чергувань в ТВК, голова комісії відповів, що 5-6 вересня відбудеться засідання, після чого буде встановлений графік чергувань. 

Координаторка Громадянської мережі ОПОРА у Донецькій області прокоментувала ситуацію: «Згідно з правилами, визначеними Постановою №173 від 10 серпня 2020 року, діяльність виборчих комісій здійснюється публічно і відкрито. Інформація про дату, час проведення, порядок денний засідання розміщується на стенді офіційних матеріалів виборчої комісії, як правило, не пізніш як за день до дня проведення засідання. Порядком також визначений перелік осіб, які мають право бути присутніми на засіданні виборчої комісії, у приміщенні, де проводиться голосування. Представники ЗМІ наряду зі спостерігачами мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення. Хіба що від однієї організації має бути не більше 2 представників».

Відповідно до частини 8 статті 36 Виборчого кодексу на засіданнях виборчої комісії, у тому числі при підрахунку голосів та встановленні результатів голосування, на виборчій дільниці в день виборів чи в день повторного голосування у приміщенні, де проводиться голосування, мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення відповідної комісії лише члени Центральної виборчої комісії, працівники Секретаріату Центральної виборчої комісії та Служби розпорядника Державного реєстру виборців, посадові особи відповідного територіального та регіонального представництва Центральної виборчої комісії, члени виборчих комісій вищого рівня, кандидати на відповідних виборах, їх довірені особи, уповноважені особи партій (організацій партій) - суб’єктів відповідного виборчого процесу, офіційні спостерігачі від кандидатів, партій (організацій партій) (не більше однієї особи від одного кандидата, однієї партії (організації партії), офіційні спостерігачі від громадських організацій, які отримали дозвіл мати офіційних спостерігачів на відповідних виборах (не більше ніж двох осіб від однієї громадської організації), а також офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій, представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.