Громадянська мережа ОПОРА вирішила дослідити, скільки грошей доведеться заплатити партіям та  кандидатам за розміщення агітації  у медіа Львівської області під час місцевих виборів. 

Впродовж липня та серпня почали з'являтися матеріали передвиборчої агітації, які переважно були не марковані належним чином. Таким чином від читача та глядача приховується факт того, що перед ними агітація, яка розміщена за гроші, походження яких не завжди прозоре. Проте після початку виборчого процесу 5 вересня усі заклики голосувати «за» чи «проти» трактується як агітація, а тому потребує належного маркування та оплату за кошти з виборчого фонду.

У част. 3 статті 54 Виборчого кодексу України зазначається, що розцінки вартості одиниці друкованої площі та одиниці ефірного часу для проведення передвиборної агітації за рахунок коштів виборчих фондів встановлюються відповідним засобом масової інформації не пізніш як у перший день виборчого процесу відповідних виборів, тобто не пізніше 5 вересня. При цьому розцінки не можуть змінюватися протягом виборчого процесу. А також засіб масової інформації не може надавати знижку на оплату окремим кандидатам чи партіям, які є суб’єктами виборчого процесу.

ОПОРА також нагадує, що згідно ч.1. ст. 55, ч.4 ст. 56 Виборчого кодексу України у разі неопублікування  розцінок вартості ефірного часу або  розцінок вартості друкованої площі в зазначені строки розміщення агітаційних матеріалів в ефірі відповідної телерадіоорганізації або у відповідних друкованих засобах масової інформації забороняється.

Телеканали

Згідно з оприлюдненою інформацією та отриманими відповідями на запит ОПОРИ, секунда політичної реклами на телеканалі «Перший Західний» коштуватиме від 24 до 36 гривень залежно від часу трансляції. Відеосюжет до 120 секунд у блоці після випуску новин з позначкою «На правах реклами» обійдеться партії чи кандидату у 15 600 гривень. Участь одного гостя у ток-шоу, програмах інтерв'ю на «Першому Західному» коливається від 10 000 до 21 600 гривень. У цю вартість також входить публікація матеріалу на сайті та сторінках телеканалу у соціальних мережах.

Розмістити рекламний ролик на телеканалі «НТА» вартуватиме від 24 до 36 гривень за секунду. Відеосюжет до 120 секунд в інформаційній програмі «Правда наживо» (рубрики «Політика», «Акцент») обійдеться кандидату у 14 400 гривень. 1 хвилина розміщення окремих передач, інтерв'ю, відео звітів, презентаційних фільмів, установчих з'їздів у прайм-таймі коштує  2 160 гривень.

Серед послуг телеканалу також стрім-трансляції подій. В залежності від кількості камер, ціна коливається від 6 000 до 16 500 гривень. Стрім-трансляція на сторінку політичної сили обійдеться від 4 000 до 10 500 гривень. Додатково (3 500 гривень) коштує поширення цих матеріалів у групах у соціальних мережах «Львів», «Так люблю той Львів».

Вартість участі одного гостя у щотижневому політичному ток-шоу «Говорить Великий Львів» та  відкритому розмовному майданчику «Народне толк-шоу» вартує 27 500 гривень. Окрім телеканалу «НТА», перший проект виходить також на телеканалі «Еспресо», а другий - на «5 каналі».

Вартість однієї секунди ефіру на «UA: Львів» коштує 15 гривень.

Тарифи на інформаційні послуги телеканалів у Львівській області наступні: телеканал «Бужнет» 3-5 гривень, КП «Телестудія Радехів» - 2 гривні, телеканал «Лан» - 10 гривень за секунду ефірного часу.

Згідно з пунктом 1 статті 55 Виборчого кодексу телерадіоорганізації, які мають намір розміщувати матеріали передвиборної агітації, зобов'язані не пізніше, як на третій день після початку виборчого процесу відповідних виборів опублікувати в друкованих засобах масової інформації розцінки вартості однієї хвилини (секунди) ефірного часу. Телерадіоорганізації, які ведуть мовлення на загальнонаціональних каналах, здійснюють таку публікацію в газетах «Голос України» та «Урядовий кур'єр», регіональні та місцеві телерадіоорганізації - у відповідних регіональних та місцевих друкованих засобах масової інформації.

Радіо

На «UA: Українське радіо Львів» секунда політичної реклами коштуватиме 14 гривень. На радіо «Перше» від 5 до 15 гривень, а на радіо «Львівська хвиля» у робочі, вихідні та святкові дні у Львові та Львівській області - від 18 до 36 гривень, у Чорткові, Нововолинську, Горохові, Любешові, Полонному та інших населених пунктах від 12 до 18 гривень за секунду залежно від часу трансляції.

Щодо районних радіо, то 1 секунда ефіру на радіо «Новий двір» коштує 1 гривню, «Голос Прикарпаття» - 2-5,50 гривень, Буське радіо -  3 гривні, «Карпатський гомін» - 4 гривні, «Телефакт» - 5,20 гривень, Жидачівське радіо - 6 гривень, «Стрий ФМ» - 10 гривень, а на «ФРЕШ-ФМ» - 7 гривень. Кандидату чи партії за хвилину реклами на радіо «Голос Стрия» доведеться заплатити 81 гривню, а на Яворівському радіо - від 100 до 300 гривень.

Друковані ЗМІ

У газеті «Високий замок» розміщення мінімального рекламного блоку (30 кв. см.) вартуватиме 1560 гривень у четвер та 900 гривень у п'ятницю. Тобто, вартість 1 кв. см. політичної реклами 52 і 30 гривень відповідно. Ціна за 1 кв. см. у додатку «ВЗ»+Самбірщина» становить 15 гривень. А розміщення новини чи статті на інтернет-сторінці газети «Високий замок» обійдеться кандидату чи партії у 6000 та 8400 гривень відповідно.

Щодо регіональних періодичних друкованих видань, за 1 квадратний сантиметр доведеться заплатити:

  • 4-5 гривень (видання «Простір»);
  • 5-8 гривень (газети «Нова Доба», «Самбірська газета», «Гомін Волі», «Вісник Розділля»);
  • 8-12 гривень (видання «Воля народу», «Голос Відродження», «Голос Самбірщини», «Громада», «Яворівщина», «Яворівський голос Плюс», «Ваш голос Прикарпаття», «Новини Прибужжя», «Бойківщина», «Новий час», «Фортуна»).

Газета «Народне слово» (місто Золочів) планує опублікувати ціни за політичну рекламу лише у наступному випуску 10 вересня.

Відповідно до частин 1, 2 статті 56 Виборчого кодексу кандидат, партія (організація партії) - суб'єкти виборчого процесу мають право за рахунок коштів власного виборчого фонду публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації. Агітаційні матеріали публікуються на підставі угоди, що укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата, партії (організації партії) та редакцією друкованого засобу масової інформації. Без укладення угоди про надходження та надходження коштів на рахунок редакції друкованого засобу масової інформації публікація таких матеріалів забороняється.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)