У серпні політичні партії та політики 312 разів рекламували дописи в Facebook, таргетовані на аудиторію Миколаївської області, в той час як у липні були розміщені лише 93 рекламних оголошення. Про те, хто скористався інструментом політичної реклами та які повідомлення рекламувались, йдеться в матеріалі Громадянської мережі ОПОРА.

За даними сервісу  Fb Analyzer найбільше коштів на політичну рекламу в Facebook, яка таргетувалась на Миколаївську область у серпні, вклав нардеп від «Опозиційної платформи-За життя» Юрій Бойко. Максимальні витрати за 73 рекламних оголошення становили 7 227 доларів. Більшість із них були однотипними, мали лише дві назви «Стране нужен мир, а людям — достойная жизнь. Присоединяйтесь! Вместе победим!» та «Возродим экономику и обеспечим людям достойную жизнь. Присоединяйтесь – вместе победим!».

Серед місцевих політиків найбільш активно рекламувались дописи сторінки «Прайм-тайм з Олександром Сєнкевичем». На 42 рекламні оголошення, за інформацією з сервісу Fb Analyzer, було витрачено до 4 158 доларів. У них містились відео, на яких потенційний кандидат на посаду Миколаївського міського голови Олександр Сєнкевич відповідає на запитання містян, пов’язані з благоустроєм міста та коронавірусною інфекцією. Ще сім політичних оголошень були розміщені на сторінці «Олександр Сєнкевич – мер Миколава». Максимальні витрати на них становили 693 долари.

Також рекламний кабінет Facebook використовував потенційний кандидат Юрій Гранатуров. Він витратив на політичну рекламу до 2 675 доларів, розмістивши 25 рекламних оголошень.  Більшість із них стосувались партії «За майбутнє», яка «йде» на місцеві вибори. Потенційна кандидатка на посаду міського голови від «Слуги народу» Тетяна Домбровська розмістила в серпні 12 рекламних оголошень, максимальні витрати становили 1 388 доларів. Зокрема в них йшлося про з’їзд партії «Слуга народу» та висування кандидатів.

У свою чергу, екснардеп Артем Ільюк витратив на політичну рекламу максимально 695 доларів. В своїх оголошеннях політик критикував діяльність міського голови та депутатського корпусу. Депутат Миколаївської облради від «Опозиційної платформи – За життя» Максим Невінчаний розмістив сім рекламних оголошень на максимальну суму 693 долари. Трохи менше на політичну рекламу в серпні витратив депутат Миколаївської міської ради від «Опозиційного блоку» Ігор Дятлов. Він рекламував п’ять політичних оголошень вартістю до 595 доларів.

Колишній народний депутат від «Народного фронту» Вадим Підберезняк розмістив п’ять оголошень на політичну тематику, максимальні витрати на них становили 495 доларів. Зокрема в них йшлося про новий проєкт «Зроблено», про те, що вдалось зробити партійцям за останні роки, містились привітання з державними святами.

На три рекламні оголошення лідер громадського об'єднання міста Миколаєва «Відповідь Є!» Олександр Жолобецький  витратив до 297 доларів. Вони були присвячені авторській програмі «Відповідь Є!».  За даними сервісу Fb Analyzer, голова ГО «Миколаїв-єдина родина» Владислав Чайка у серпні рекламував три оголошення, максимальні витрати на які становили 297 доларів.

Максимум по 198 доларів було витрачено на рекламу, запущену зі сторінок «Політичний діяч Владислав Мартиченко» та «Громадський діяч Бурда Ігор Володимирович». А ось зі сторінки Сергія Ковалькова, який називає себе «Небайдужим мешканцем міста N», було запущено 14 оголошень, максимальні витрати становили 1 386 доларів. У них, зокрема, зустрічаються критичні зауваження на адресу міського голови. Політичні оголошення на миколаївську аудиторію таргетувала й сторінка під назвою «Урбаніст», витративши на них у серпні до 297 доларів.

Також політична реклама через Facebook демонструвалася аудиторії Миколаївської області зі сторінок шістьох партій: «Слуга народу», «Опозиційна платформа-За життя», «Батьківщина», «За майбутнє», «Пропозиція», «Наш край». Більшість із них використовували для розповсюдження рекламних оголошень одразу кілька сторінок. Найбільше коштів на рекламу було витрачено зі сторінки «Слуга народу»  до − 2 080 доларів. Окрім того, у серпні політична реклама запускалась зі сторінок «Миколаївці з Гройсманом» та «Українська стратегія», присвячених діяльності партії «Українська стратегія Гройсмана», на цю політичну рекламу було витрачено до 397 доларів.

 

За додатковою інформацією звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)