Попри те, що офіційно виборчий процес стартував 5 вересня, більшість політичних сил розмістила на білбордах власну рекламу задовго до цієї дати. Спостерігачі ОПОРИ дослідили зовнішню рекламу, розташовану в обласному центрі — Полтаві та у промисловому — Кременчуці.

Полтава

У Полтаві політичні білборди почали з’являтися ще в середині літа. Найбільше ж зовнішньої реклами агітаційного змісту з’явилося на вулицях обласного центру наприкінці серпня. Одним з перших, чиє обличчя з’явилося на білбордах, був лідер «Партії простих людей», нардеп 8 скликання та потенційний кандидат у Полтавські міські голови Сергій Каплін.

Чимало бордів та лайтбоксів у Полтаві містять фото кандидата в очільники Полтави від партії «Слуга народу», місцевого забудовника Сергія Іващенка. Крім обличчя ймовірного висуванця від президентської політсили, чимало білбордів заклеєно і рекламою у партійних кольорах «Слуги народу».

Активну бордову кампанію до офіційного старту виборчого процесу розпочали і представники політичної партії «Довіра», від якої планує висуватися нинішній голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький. Символіка політичної сили присутня не лише на білбордах, але і на інформаційних стендах на зупинках громадського транспорту. Через наліпку з символікою «Довіри» у кременчуцькому маршрутному таксі, нагадаємо, члени місцевої ТВК навіть хотіли скаржитися до правоохоронців.

Активно розміщували зовнішню політичну рекламу ще до старту виборчого процесу і у партії «За майбутнє», від якої планує балотуватися у міські голови колишній очільник Полтави Олександр Мамай. При чому, окрім розміщення білбордів з політичною символікою партії, є й макети з ознаками критики чинної влади, так само оформлені у брендових кольорах «За майбутнє».

Чимало у Полтаві і зовнішньої реклами від партії «Рідне місто», висуватися у міські голови від якої планує балотуватись колишній голова Полтавської ОДА Олександр Удовіченко.

На меншій кількості бордів розміщуються представники ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», «Перемога Пальчевського», «Наш край»  та інші.

Кременчук

У промисловому центрі Полтавщини загальні тенденції у зовнішній політичній рекламі — схожі з полтавськими. За даними спостерігачів ОПОРИ, найбільше білбордів зайнято політичною рекламою партії «За майбутнє». Відзначимо, що чинний міський голова Кременчука — Віталій Малецький — нині став під знамена політичної сили.

Чимало на вулицях Кременчука і зовнішньої реклами партії «Довіра».

Проте між Кременчуком та Полтавою є і відмінності. Зокрема, у промисловому центрі чимало реклами «Опозиційної платформи – За життя», якої наразі немає у Полтаві.

Також у Кременчуці помічена і зовнішня реклама політичної партії «Європейська солідарність».

Розміщуються на зовнішніх рекламних конструкціях і інші кандидати та політичні сили. Зокрема, депутатка Кременчуцької міськради Оксана Піддубна, «Перемога Пальчевського», «Рідне місто», ВО «Батьківщина», «Слуга народу» тощо.

Нагадаємо, згідно із календарним планом, що міститься у додатку до Постанови ЦВК № 163 від 8 серпня 2020 року, офіційно виборчий процес на місцевих виборах розпочався у суботу, 5 вересня 2020 року. Тобто за 50 днів до дня голосування, відповідно до ч. 1, 5 ст. 195 Виборчого кодексу України.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)