Луганська обласна організація партії «Слуга народу» вимагає від Щастинської районної територіальної виборчої комісії Луганської області переформатувати склад Нижньотеплівської сільської ТВК. ЦВК відхилила розгляд скарги по суті, водночас, визнала протиправними дії Щастинської районної ТВК. В свою чергу, “Слуга народу” звернулася до Луганського окружного адміністративного суду з позовною заявою.

Про це повідомляють представники  ОПОРИ з Луганщини.

Зокрема, наприкінці серпня Луганська обласна організація політичної партії «Слуга народу» подала до Центральної виборчої комісії скаргу з вимогою визнати протиправним та скасувати пункт 5 постанови Щастинської районної територіальної виборчої комісії Луганської області від 25 серпня 2020 року № 2, яким сформовано склад Нижньотеплівської сільської територіальної виборчої комісії.  Підґрунтям для таких дійпартструктури стало невключення до складу Нижньотеплівської сільської ТВК двох кандидатур (були внесені поданням Луганської обласної організації “Слуги народу” для обов’язкового включення).

ЦВК залишила без розгляду по суті скаргу, оскільки вона є неналежним суб’єктом її розгляду. Втім, 30 серпня Центрвиборчком розглянула за власною ініціативою питання, викладені у скарзі, що належать до її повноважень. У результаті комісія «визнала протиправними дії Щастинської районної ТВК щодо невключення до складу Нижньотеплівської сільської ТВК Щастинського району Луганської області кандидатур, поданих Луганською обласною організацією політичної “Слуга народу” для обов’язкового включення. А також – скасувала вказаний пункт 5 постанови Щастинської районної ТВК від 25 серпня 2020 року № 2 “Про формування складу сільських, селищних виборчих комісій у Щастинському районі”, - йдеться у повідомленні на сайті ЦВК. Поряд із цим, Центральна виборча комісія  зобовʼязала Щастинську районну ТВК сформувати склад Нижньотеплівської сільської ТВК відповідно до вимог Виборчого кодексу України, про що невідкладно повідомити Центральну виборчу комісію.

Водночас, 29 серпня Луганська обласна організація політичної “Слуга народу” звернулася до Луганського окружного адміністративного суду з позовною заявою  про визнання протиправним та скасування рішення виборчої комісії й зобов’язати вчинити дії. Зокрема, у резолютивній частині позову за підписом очільника обласної партструктури Олексія Кузнєцова, позивач вимагає визнати протиправним та скасувати пункт 5 постанови Щастинської  районної ТВК від 25.08.2020 № 2 в частині, що стосується формування складу Нижньотеплівської сільської ТВК та внести до складу кандидатури від “Слуги народу”, обов’язкові для внесення.

За інформацією представників ОПОРИ, наразі зазначена позовна заява знаходиться на розгляді  вказаної судової інстанції.

Водночас, вже 1 вересня Постановою ЦВК № 216  у зв’язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом подання - політичною партією “Європейська солідарність”, достроково було припинено повноваження голови Щастинської районної ТВК  Черних Сергія Олександровича. При цьому, до складу комісії замість нього було введено Книшенка Михайла Олександровича, який став новим головою цієї комісії.

Член ТВК від політичної партії «Блок Дмитра Голубова» Анастасія Авершина в коментарі ОПОРІ зауважила, що «сталася технічна помилка, яку ми виправимо у найближчий час. Політичного забарвлення ця ситуація не має».

Як зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Луганській області “це типова проблема роботитервиборчкомів. З досвіду — вона навряд чи має злий намір, скоріше продиктована прогалинами у знаннях членами комісій виборчого законодавства. Сподіваюся, що зазначена ситуація не вплине на законність та прозорість волевиявлення в межах зазначених територій”.

 

 

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)