Освітній процес на Рівненщині стартував нетрадиційно. У зв’язку з карантинними обмеженнями учні Дубно, Острога, Костопільського та Радивилівського районів навчатимуться дистанційно. На іншій території області школярі пішли до школи, але святкові урочистості до Дня знань відбулися не у всіх закладах. Проте традиційно школи приймали вітання та подарунки від представників влади та меценатів. Хто з потенційних кандидатів проявив активність у закладах освіти області та яку, дослідили представники ОПОРИ.

Депутат Корецької районної ради Микола Бобровський подарував для двох шкіл Кореччини – Корецької  ЗОШ № 1 та Головинської ЗОШ I-III ступенів безконтактні термометри. «Приємніше було б, якби вам принесли м’ячі, але ця річ буде більш відповідною для сьогоднішньої ситуації», - зазначив депутат під час вітального слова у Головинській ЗОШ.

Фото ресурсу Гоща.Район

Віктор Щербачук, бізнесмен, який приєднався до команди "За майбутнє" і планує балотуватися до Рівненської обласної ради надав через свій благодійний фонд засоби захисту для ряду шкіл та дошкільних навчальних закладів Гощанського та Острозького районів. Напередодні 1 вересня заклади отримали від благодійного фонду Віктора Щербачука маски, антисептики та безконтактні термометри.  

Фото зі сторінки Благодійного фонду Віктора Щербачука

Окрім того, 1 вересня Віктор Щербачук відвідав Хорівську ЗОШ  I-III ступенів. Там він вручивдля школярів-переможців обласних олімпіад грошові подарунки і надав спонсорську допомогу для першокласників.

Фото зі сторінки Хорівської ЗОШ I-III ступенів

Привітання зі святом 1 вересня Віктор Щербачук також розмістив у Гощанській районній газеті «Рідний край».

Павло Нікітюк, адвокат і керівник благодійного фонду Павла Нікітюка, який на початку серпня повідомив про свій намір балотуватися до Рівненської обласної ради та на посаду голови Острозької ОТГ від політичної сили "Голос", теж долучився до благодійної допомоги для навчальних закладів освіти Острожчини. Адвокат передавав для закладів безконтактні термометри та антисептик не тільки 1 вересня, але й на наступний день. На своїй офіційній сторінці він зазначив, що чекає доставки чергової партії термометрів та антисептиків для подальшої передачі.

Фото з офіційної сторінки Павла Нікітюка

Також Павло Нікітюк привітав освітян зі святом на шпальтах громадсько-політичної газети Острожчини «Життя і слово».

Маріян Года та Богдан Гапяк, депутати Рівненської міської ради, які були присутні під час презентації політичної сили "За майбутнє" на Рівненщині, передали подарунки в честь початку навчального року для 10 закладів освіти обласного центру. МаріянГода подарував футбольні м’ячі для ЗОШ №  2, 3, 6, 27, Гуманітарної гімназії та Колегіуму. Сам депутат спільно із футболістами Рівненського «Вереса» Юрієм Соломкою і Ігорем Солдатом відвідав святкову лінійку у ЗОШ № 3. Там для кращих спортсменів школи вручили брендові футбольні м'ячі, які використовують для тренувань гравці Премʼєр-ліги.

Фото зі сторінки Громадської приймальні "За майбутнє" м. Рівне

Богдан Гапяк подарував для учнів ЗОШ № 13, 22, 25 та 28 нові баскетбольні м’ячі з автографом зірки українського баскетболу, рівнянина Сергія Ліщука.Сам депутат завітав на святкові урочистості до ЗОШ № 22 з відомим рівненським баскетболістом Віктором Герасимчуком.

Фото зі сторінки Громадської приймальні "За майбутнє" м. Рівне

Як зазначено на сторінці Громадської приймальні "За майбутнє" м. Рівне депутати реалізували цей проєкт власними силами, без використання бюджетних коштів. На м’ячах немає й натяку чи якихось написів на кшталт того, за чий кошт їх було придбано. Головною метою депутатів було заохотити дітей до рухливих ігор, аби вони отримували задоволення від спорту.

Варто зазначити, що про таку активність Маріяна Годи та Богдана Гапяка написала низка місцевих ЗМІ.

Іван Калюта, помічник народного депутата Віктора М’ялика, потенційний кандидат до Рівненської обласної ради від політичної сили "За майбутнє" спільно з Богданом Квачуком, потенційним кандидатом на голову Зарічненської ОТГ від політичної сили "За майбутнє" 1 вересня передали 15 парт для дошкільнят із садочка «Ромашка», що в селі Борове.

Фото зі сторінки  Зарічненщина "За майбутнє"

Віталій Коваль, голова Рівненської обласної державної адміністрації, який на днях повідомив про те, що планує балотуватися на посаду мера Рівного вітав з Днем знань вихованців Рівненського обласного наукового ліцею-інтернату II-III ст. Рівненської обласної ради.

Фото зі сторінки Рівненської обласної державної адміністрації

Микола Карапетян, міський голова Радивилова разом із своїм заступником Олександром Пастухомта начальником відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту міської ради  Іриною Ковалевською привітали з початком навчального року трудові колективи шкіл у Немирівці, Дружбі, Башарівці та Підзамчому і передали школам комплекти комп’ютерної техніки.

Фото із офіційного сайту Радивилівської міської ради

Зауважимо, що ОПОРА зверталася за коментарем до заступника міського голови Радивилова Олександра Пастуха щодо джерела фінансування такої комп’ютерної техніки та її передачі у конкретні заклади освіти. Однак, нас попросили подати для цього інформаційний запит.

Світлана Усик, міська голова Сарн 1 вересня відвідалаСарненський ліцей № 2, де привітала учнів та вчителів. Світлана Усик вручила подяку колективу за впровадження нових форм і методів у навчально-виховний процес, вагомі здобутки і досягнення учнів ліцею, активну участь у житті територіальної громади м. Сарни та з нагоди початку 2020-2021 навчального року.

Також на лінійці міську голову долучили до відзначення кращих учнів ліцею за досягнення у навчанні і спорту.

У коментарі для ОПОРИ Світлана Усик зазначила, що окрім подяк та грамот для дітей не вручала жодних призів чи подарунків. Долучилася до відзначення на прохання директора закладу як представник влади.

“Враховуючи, що виборчий процес стартує 5-го вересня і лише після цього політичні партії та кандидати розпочнуть процес реєстрації, то порушень Виборчого кодексу у діях потенційних кандидатів та представників влади немає. Проте, варто зазначити, що після реєстрації відповідно до частини 6 статті 57  Виборчого Кодексу України такі дії матимуть ознаки підкупу виборців”, - зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області.

Зазначимо, що частина 6 статті 57 Виборчого кодексу України вказує, що забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки, вважається підкупом виборців.

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 1 статті 6 Закону України «Про освіту», одним із принципів освітньої діяльності в державі є невтручання політичних партій в освітній процес. Відповідно до частини 3 статті 31 Закону України «Про освіту» в закладах освіти забороняється зберігання, розміщення, розповсюдження реклами, плакатів, подарунків, стендів, листівок, аудіо- чи відеоматеріалів, інших матеріальних чи нематеріальних об’єктів (крім підручників), які містять: найменування чи символіку політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань); зображення, прізвища, імена та по батькові осіб, які є членами (учасниками) чи засновниками політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань); зображення, прізвища, імена та по батькові виборних осіб та осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, а згідно з частиною 4 статті 31 цього ж Закону керівництву закладів освіти, педагогічним, науково-педагогічним і науковим працівникам, органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам забороняється залучати здобувачів освіти до участі в заходах, організованих політичними партіями (об’єднаннями), крім заходів, передбачених освітньою програмою.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.