Це складає 2,19% від загальної кількості звернень. Такі дані станом на 1 вересня 2020 року містяться на сайті Державного реєстру виборців.

За даними ДРВ, 175 виборців, зареєстрованих за межами Полтавської області, змінили виборчу адресу, бажаючи проголосувати на Полтавщині. Ще 185 виборців подали заяви до відділів ведення Державного реєстру виборців про зміну виборчої адреси на ту, що за межами Полтавської області. В межах регіону виборчу адресу станом на 1 вересня змінили 220 громадян. Загалом, правом змінити адресу голосування на Полтавщині скористалися 579 громадян.

Найбільше заяв надійшло у Полтавській міській громаді: тут додався 101 новий виборець, вибуло 90 громадян, а ще 45 змінили виборчу адресу в межах громади. Це складає 36,96% звернень у межах регіону. На другому місці — Коломацька сільська громада: 69 виборців прибули, 1 вибув (17,47% звернень). Третє місце — за Кременчуцькою міською громадою: виявили бажання проголосувати тут 22 виборці, за межами громади — 31, в межах громади виборчу адресу змінили 10 людей (8,1% звернень). 

При цьому в Омельницькій, Великорублівській, Великосорочинській, Драбинівській та Новоселівській сільських громадах станом на перше вересня не зареєстровано жодного звернення щодо зміни виборчої адреси.

Нагадаємо, що оновлена процедура зміни виборчої адреси в Україні діє з 1 липня. Зробити це можна до 10 вересня, як онлайн (за допомогою «Кабінету виборця»), так і офлайн (подавши заяву до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем свого фактичного проживання). ОПОРА вже поширювала детальну інструкцію про те, як правильно діяти у такому випадку. Для мотивації виборців скористатися таким своїм правом ОПОРА також створила ролик соціальної реклами, який можна вільно поширювати (посилання на відеоролик у Facebook, YouTube, Dropbox із файлом в якості для показів на телебаченні та висновком Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо визнання його соціальною рекламою).

Відповідно до ч. 2 ст. 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців», виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Згідно з ч. 3 цієї ж статті, за зверненням виборця орган ведення Реєстру може визначити іншу виборчу адресу, відповідно до ч. 2 цієї статті. Згідно з ч. 4 ст. 20 Закону «Про Державний реєстр виборців», у разі звернення щодо зміни виборчої адреси на підставі ч. 3 ст. 8 цього Закону, у заяві виборця вказується адреса житла, за якою він фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.

 

За коментарями звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.