ОПОРА проаналізувала сторінки осередків політичних партії Тернопільщини в соціальній мережі Facebook на наявність таргетованої реклами. Було виявлено 129 рекламних повідомлень, які поширювалися у мережі протягом серпня 2020 року. За один тиждень (з 23 по 29 серпня) партії сумарно витратили понад 3 300 доларів.

В Бібліотеці реклами Facebook можна знайти інформацію про витрати сторінок на пов’язану із соціальними питаннями, виборами або політикою рекламу. Зазначені у ній, станом на 31 серпня, загальні витрати - це сума вартості всіх рекламних постів, опублікованих з червня 2019 року до 29 серпня 2020 року, а недавні витрати - це сума вартості за 7 днів з 23 по 29 серпня 2020 року. На основі останніх даних ОПОРА провела оцінку витрат на політичну рекламу за тиждень. Також у своєму аналізі ОПОРА акцентувала увагу на дописах, які коштували більше 100 доларів та вказувала осіб, які оплатили рекламу, якщо оплата здійснювалась не партією чи осередком партії.

За підрахунками ОПОРИ із сторінки Української Галицької партії Тернопільщини протягом серпня 34 рекламних дописи були поширені 60 разів. Витрати за тиждень склали 245 доларів. Оплачені повідомлення висвітлювали діяльність партії, наприклад, перевидання та проведення презентація праці Андрея Шептицького «Як будувати рідну хату?». Також рекламні ролики містили запрошення приєднатися до команди, презентували осередки партії та конкретних їхніх членів Аллу Квач, Михайла Ратушняка, Віту Салко та інших. 24 серпня із сторінки УГП була запущена реклама із привітанням з нагоди Дня Незалежності, а 28 серпня – Дня міста Тернополя.

У Бібліотеці реклами сторінки Європейська Солідарність – Тернопільщина виявлено 10 рекламних постів за серпень 2020 року. За досліджуваний тиждень витрати становили 119 доларів. Оплачені публікації містили привітання з Днем прапора та Днем Незалежності, а також уривки з святкування Дня Незалежності, де у марші Захисників України брали участь представників партії.

Поза тим із сторінки Європейська Солідарність – місто Тернопіль протягом серпня було запущено 10 рекламних дописів, з них два оплачено Іваном Тимою. Серед публікацій були заява команди «Європейської Солідарності» у місті Тернопіль щодо рішення уряду про внесення Тернополя до регіону з червоним рівнем епідемічної небезпеки через COVID-19. Таргетована реклама також містила запрошення приєднатись до команди, висвітлювала ініціативи та проведені акції місцевого осередку, а також два ролики привітання з Днем міста Тернополя, в одному з них від Петра Порошенка. За тиждень реклама в соціальній мережі для сторінки партії коштувала 186 доларів.

Сторінка партії Порядок. Відповідальність. Справедливість створена 10 серпня 2020 року. З цього часу вона використовувала рекламу сім разів. За тиждень витрати становили 197 доларів. Публікації стосувалися наступних тем: презентація партії, створення фракції у Тернопільській міській раді, привітання з Днем незалежності, привітання Олександра Смика із нагоди встановлення зірки на «Алеї зірок». Реклама відеоролика про проведення акції до Дня прапора коштувала більше 100 доларів. Один із оплачених дописів стосувався ремонту Гаївського моста, у ньому йшлося: «Наша команда об’єдналась навколо ідеї підтримки Сергія Надала. Сильнішого і професійнішого керівника у нас в області немає. Сергій Надал не боїться братися за складні інфраструктурні проекти».

Із сторінки Тернопільської міської організації ВО Свобода у серпні було запущено п’ять рекламних дописів. За поширення в мережі двох відеороликів про те, що представники тернопільської Свободи роздавали червоно-чорні стрічки, в пам'ять про полеглих Героїв за Незалежність України, було сплачено більше 600 доларів. На рекламний допис про передачу у Верховну Раду підписів тернополян «На захист української мови» було витрачено понад 100 доларів. Серед таргетованої реклами ВО «Свобода» також був допис про ремонт Гаївського мосту, у якому йшлося: «Фракція ВО Свобода в повному складі голосувала за бюджетування цього масштабного проекту.Дякуємо нашому меру-свободівцю Сергію Надалу, який справді є господарем у місті і дбає за його жителів». Протягом тижня витрати сторінки становили 624 долари.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Тернопільській області зазначає: «Рекламні відеоролики про ремонт та відкриття Гаївського шляхопроводу можуть мати ознаки піару на бюджетних коштах. Оскільки за інформацією з сайту Тернопільської міської ради гроші на реконструкцію даного об'єкту були виділені з бюджету Тернопільської громади».

У бібліотеці реклами сторінки Сила людей Тернопіль розміщено 39 дописів, які поширювалися у соціальній мережі Facebook протягом серпня 63 рази. Оплачені публікації висвітлювали діяльність партії, акції, у яких команда брала участь, наприклад, організація дитячих свят чи прибирання територій. Також серед публікаціях були знайомство з членами команди «Сила Людей» та їхніми ініціативами, повідомлення про партійний праймеріз та його результати. Реклама про створення осередку «Сили Людей» у Заліщиках, який братиме участь у виборах, використовувалася у 5 оголошеннях і коштувала в сумі більше 100 доларів. На рекламу за період з 23 по 29 серпня партія витратила 753 долари.

Протягом серпня із сторінки Тернопільщина за майбутнє було запущено три реклами.  Витрати за тиждень становили 133 долари. Серед оплачених дописів були відеоролики привітання з Днем незалежності та інформацією про акцію до Дня прапора. Публікація «ЗА Майбутнє Тернопільщини! Ти теж? Став Like!» була поширена у мережі два рази і коштувала від 200 доларів.

Із сторінки Тернопіль за майбутнє у серпні було поширено 14 рекламних дописів, два з яких оплачені народним депутатом Іваном Чайківським. Витрати за тиждень становили 525 доларів. Оплачені публікації стосувалися наступних тем: знайомство з членами команди, відкриття офісів, проведення вуличних акцій, вікторин та інші. За поширення відео привітань тернополян з Днем Незалежності та Днем міста було сплачено понад  400  доларів.

У бібліотеці реклами офіційної сторінки Тернопільська «Опозиційна платформа-ЗА Життя» у серпні було розміщено три дописи, на які було витрачено 149 доларів. Серед них були відеролики привітання голови тернопільської організації партії Олександра Кравчука з Днем Незалежності, його участь в програмі «Акценти» на каналі TV-4 та звернення із закликом віруючих усіх християнських конфесій до об’єднання.

Зі сторінки Голос Тернополя в соціальній мережі Facebook у серпні була запущена одна реклама із зображенням Сергія Притули та фразою «Голос стане платформою для чесних людей на місцях і заведе їх у владу».

Бібліотека реклами сторінки Слуга народу. Тернопільщина містить три дописи, які поширювалися протягом серпня у мережі Facebook. Серед них відео привітання з Днем міста Тернополя, а також два відеоролики «Зе! Місцеві. Тернопільщина – це ти!», кожен з яких був запущений таргетованою рекламою другий раз, відповідно сума витрат може перевищувати 700 доларів. За досліджуваний тиждень витрачені сторінкою кошти становлять 371 долар.

За словами  радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, «Наразі до початку виборчого процесу подібного роду публікації в мережі Facebook регулюються загальними вимогами інформаційного та рекламного законодавства, при цьому політичні партії зобов'язані відобразити  витрати на таку рекламу у своїх квартальних фінансових звітах відповідно до ст. 17 Закону України «Про політичні партії в Україні».

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)